Αιχμές για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ζητούν τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη και από το κόμμα, άφησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Μαρία Γεωργίου. Κληθείσα να σχολιάσει την διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, η κυρία Κεχαγιά είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «αποφάσισε για λόγους συμπεριφοράς -αντικοινοβουλευτικής προφανώς, συμπεριφοράς- να διαγραφεί από μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης». Στο σχόλιο της δημοσιογράφου γιατί δεν διεγράφη και από το κόμμα, καθώς και ότι στελέχη κάνουν λόγο για «μισή διαγραφή», η κυρία Κεχαγιά είπε ότι «ποιοι είναι αυτοί που μιλούν για "μισή διαγραφή"; Γιατί ακούω για διαρροές, αλλά ξέρετε, διαρροές αδυνατώ να σχολιάσω. Αυτό όμως που θέλω να σας πω, είναι ότι ο κύριος Πολάκης φέρθηκε με έναν τουλάχιστον -και χρησιμοποιώ έναν επιεική χαρακτηρισμό- άκομψο τρόπο, απέναντι σε μια υπάλληλο, ή συνεργάτιδα ενός υπουργού. Για την συμπεριφορά αυτή, ο κύριος Πολάκης αξιολογήθηκε, κρίθηκε και τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Το να ανοίγουμε άλλα θέματα, ενώ και στο παρελθόν δεν έχουν ανοίξει, σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι κάτι το οποίο προκαλεί εντύπωση», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «για παράδειγμα, όταν διεγράφη ο κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής, γιατί είχε μια μη-σωστή συμπεριφορά, με χαρακτηρισμούς απέναντι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».

Είναι σαφές ότι ο συγκεκριμένος παραλληλισμός, στοχεύει εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν ζήτησαν την πλήρη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, όταν τον είχε διαγράψει (16/12/2021) ο Αλέξης Τσίπρας μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Είναι ενδιαφέρον ότι η κυρία Κεχαγιά έφερε το συγκεκριμένο περιστατικό ως παράδειγμα, μιας και μερικούς μήνες αργότερα (3/10/2022), πράγματι επανεντάχθηκε -από τον Αλέξη Τσίπρα- ο κύριος Κουρουμπλής εκ νέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου του ύφους των δηλώσεων του Στέφανου Κασσελάκη για τον Παύλο Πολάκη, είναι προφανές ότι την ίδια ακριβώς «συνταγή» θα εκτελέσει και ο Στέφανος Κασσελάκης, απλώς αντί για 10 μήνες, θα περιοριστεί περίπου στους 3.

Δεν επιστρέφει ο Πολάκης πριν από το συνέδριο;

Ίσως θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική η κυρία Κεχαγιά, η οποία έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια επιστροφής του Παύλου Πολάκη πριν από το συνέδριο του κόμματος, καθώς στο ερώτημα της δημοσιογράφου εάν υπάρχει περίπτωση να ευοδωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, είπε ότι «τα παρακολουθώ κι εγώ αυτά τα χρονοδιαγράμματα. Δηλαδή, κάποιοι γνωρίζουν και βάζουν και οδικό χάρτη, στη δυνητική επιστροφή του κυρίου Πολάκη, ενώ ακόμη δεν έχει σβήσει (sic) καλά-καλά το μελάνι, για την απομάκρυνσή του από την κοινοβουλευτική ομάδα. Εδώ -σας επαναλαμβάνω-, δεν ξέρω από που προκύπτουν αυτές οι πληροφορίες, ή αυτά τα σενάρια αν θέλετε. Πάντως, αυτή τη στιγμή λέμε ότι ο κύριος Πολάκης δεν είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, για αυτό και δεν συμμετείχε και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, την ίδια ημέρα που συνέπεσε με τη διαγραφή του - απομάκρυνσή του». Ενδιαφέρον έχει το ολίσθημα της κυρίας Κεχαγιά, η οποία έκανε λόγο για το «μελάνι της διαγραφής» του Παύλου Πολάκη, το οποίο δεν έχει «ακόμη σβήσει καλά-καλά». Η έκφραση κάνει λόγο για μελάνι που στεγνώνει, όχι που σβήνει. Γλώσσα λανθάνουσα, τ' αληθή λέγει.

Η επιστροφή Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι πιθανότητα, είναι σαφώς βεβαιότητα. Στο ερώτημα της δημοσιογράφου, εάν θα πρέπει ο Παύλος Πολάκης να παραδώσει την έδρα του, η κυρία Κεχαγιά είπε ότι «δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα». Και γιατί να τεθεί άλλωστε; Ο Παύλος Πολάκης τους είναι χρήσιμος ως βουλευτής, όχι ως σχολιαστής. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, ενδέχεται η κυρία Κεχαγιά να επιμένει ότι ο Παύλος Πολάκης δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν από το συνέδριο του κόμματος, επειδή γνωρίζει κάτι. Ήδη οι «κακές γλώσσες» κάνουν λόγο για ριζική αλλαγή στο νέο καταστατικό του κόμματος -το οποίο θα ψηφιστεί στο ερχόμενο συνέδριο, 4 έως 6 Οκτωβρίου-, το οποίο θα δίνει «υπερεξουσίες» στον πρόεδρο του κόμματος, ακόμη και στα θέματα των διαγραφών και με ακριβώς αυτή την αλλαγή, θα επαναφέρει τον Παύλο Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα, δίχως να πάρει τη γνώμη κανενός.

Μια τόσο ριζική αλλαγή στο καταστατικό του κόμματος, είναι η καλύτερη «πάσα» που θα μπορούσε να δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης στο «μπλοκ Τσίπρα», που ούτως ή άλλως είναι με το ένα πόδι εκτός κόμματος. Δεδομένου ότι ήδη ο Παύλος Πολάκης έχει δηλώσει πως «όλα αυτά θα λυθούν στο συνέδριο», καθώς και ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, διατηρεί άριστες σχέσεις και με τους δυο εδώ και πολλά χρόνια, είναι απολύτως πιθανό η συγκεκριμένη αλλαγή να είναι και ο καταλύτης που θα πυροδοτήσει την επόμενη διάσπαση - την οποία περισσότερο απ' όλους, επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον!

Η δήλωση της Βούλας Κεχαγιά

Βούλα Κεχαγιά: «Ο κύριος Κασσελάκης αποφάσισε για λόγους συμπεριφοράς -αντικοινοβουλευτικής προφανώς, συμπεριφοράς- να διαγραφεί από μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης».

Μαρία Γεωργίου: «Γιατί όχι κι απ' τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό; Μιλούν κάποιοι για "μισή διαγραφή"».

Βούλα Κεχαγιά: «Ποιοι είναι αυτοί που μιλούν για "μισή διαγραφή"; Γιατί ακούω για διαρροές, αλλά ξέρετε, διαρροές αδυνατώ να σχολιάσω. Αυτό όμως που θέλω να σας πω, είναι ότι ο κύριος Πολάκης φέρθηκε με έναν τουλάχιστον -και χρησιμοποιώ έναν επιεική χαρακτηρισμό- άκομψο τρόπο, απέναντι σε μια υπάλληλο, ή συνεργάτιδα ενός υπουργού. Για την συμπεριφορά αυτή, ο κύριος Πολάκης αξιολογήθηκε, κρίθηκε και τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Το να ανοίγουμε άλλα θέματα, ενώ και στο παρελθόν δεν έχουν ανοίξει, σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι κάτι το οποίο προκαλεί εντύπωση».

Μαρία Γεωργίου: «Όπως;»

Βούλα Κεχαγιά: «Για παράδειγμα, όταν διεγράφη ο κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής, γιατί είχε μια μη-σωστή συμπεριφορά, με χαρακτηρισμούς απέναντι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».

Μαρία Γεωργίου: «Ναι, τους είχε χαρακτηρίσει "δολοφόνους". Τους είχε χαρακτηρίσει "δολοφόνους", τότε με τον κορωνοϊό».

Βούλα Κεχαγιά: «Δεν θέλω να το επαναλάβω, θυμάστε ότι υπήρξε ακαριαία διαγραφή του από τον κύριο Αλέξη Τσίπρα. Η διαγραφή αυτή, δε συνοδεύτηκε και από διαγραφή από το κόμμα. Ο κύριος Κουρουμπλής, παρέμεινε μέλος του κόμματος».

Μαρία Γεωργίου: «Για αυτό και πολλοί λένε ότι ο κύριος Πολάκης θα επανέλθει -θα επιστρέψει-, πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να γίνει;»

Βούλα Κεχαγιά: «Τα παρακολουθώ κι εγώ αυτά τα χρονοδιαγράμματα. Δηλαδή, κάποιοι γνωρίζουν και βάζουν και οδικό χάρτη, στη δυνητική επιστροφή του κυρίου Πολάκη, ενώ ακόμη δεν έχει σβήσει (sic) καλά-καλά το μελάνι, για την απομάκρυνσή του από την κοινοβουλευτική ομάδα. Εδώ -σας επαναλαμβάνω-, δεν ξέρω από που προκύπτουν αυτές οι πληροφορίες, ή αυτά τα σενάρια αν θέλετε. Πάντως, αυτή τη στιγμή λέμε ότι ο κύριος Πολάκης δεν είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, για αυτό και δεν συμμετείχε και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, την ίδια ημέρα που συνέπεσε με τη διαγραφή του - απομάκρυνσή του. Όμως, ο κύριος Πολάκης παραμένει μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».

Μαρία Γεωργίου: «Πρέπει να παραδώσει την έδρα του;»

Βούλα Κεχαγιά: «Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, κυρία Γεωργίου».