Ως πειθαρχικό μέτρο στην αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, καταλογίζει ο Πέτρος Παππάς, την απομάκρυνση του πρώτου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα. Ο κύριος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Νίκο Ανδρίτσο και Αθηνά Παπακώστα, είπε ότι «μετά από 50 χρόνια ομαλού Δημοκρατικού πολιτεύματος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι μεταξύ μας -τα πολιτικά κόμματα- και, εχθροπάθεια δεν πρέπει να υπάρχει στην πολιτική, γιατί ακριβώς η εχθροπάθεια οδηγεί στα άκρα. Και είδαμε ότι τα άκρα και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, είναι επικίνδυνα». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου, ότι ανάλογο πολιτικό πολιτισμό δεν επιδεικνύει ο Παύλος Πολάκης, ο κύριος Παππάς είπε ότι «εξού και υπήρχε η απομάκρυνσή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως μέτρο πειθαρχικό απέναντι σε μια συμπεριφορά, η οποία δεν συνάδει με τον κοινοβουλευτισμό». Οφείλει αν αναγνωρίσει κανείς ότι η καταδίκη της εχθροπάθειας από τον κύριο Παππά, είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως εάν συνυπολογίσει κανείς, ότι επί της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύτηκε μόνο με εχθροπάθεια. Ακόμη περισσότερο δε, από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης πορεύεται περίπου στα ίδια βήματα, με εκείνα που πορευόταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν θα έπρεπε ο κύριος Πολάκης να είχε βαρύτερες κυρώσεις για τη συμπεριφορά του, ο κύριος Παππάς είπε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τους "εσωκομματικούς δικαστές", εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει η επιτροπή δεοντολογίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μπορεί να συνεδριάσει, είτε για την περίπτωση του κυρίου Πολάκη, είτε για την περίπτωση όποιων άλλων θεωρεί η επιτροπή, ότι δεν έχουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ή κάνουν κάτι το οποίο είναι ενάντια σε αυτά και τις κοινές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (...) φτάνει πια, δεν θα κάνουμε τους "εσωκομματικούς δικαστές", αν πρέπει κάποιος να διαγραφεί, ή δεν πρέπει να διαγραφεί συνολικά. Για αυτό και η επιτροπή δεοντολογίας, δεν έχει άλλο αξίωμα στο κόμμα. Τα μέλη της, δεν είναι ούτε βουλευτές - για αυτόν τον λόγο είναι εκεί, να αποφασίζουν». Είναι σαφές ότι η γραμμή των «κασσελίστας» συνοψίζεται στο εξής: «ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε αυτό που έπρεπε, αλλά διαγραφή απ' το κόμμα δεν πρόκειται να γίνει». Κι αυτό, διότι ο Παύλος Πολάκης είναι η «φωνή των αυριανιστών» του κόμματος, οι οποίοι είναι και η ζηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι διατεθειμένος να τους δυσαρεστήσει. Μοιραία όμως, οι «αυριανιστές» του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη στροφή θα κατασπαράξουν τα πιο μετριοπαθή στελέχη, όπως ο Πέτρος Παππάς. Και αυτό θα αποτελέσει -μια ακόμη- τραγική ειρωνεία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η δήλωση του Πέτρου Παππά
Νίκος Ανδρίτσος: «Στον κύριο Παππά, έκανε ειδική μνεία ο πρωθυπουργός, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου -όταν συναντηθήκατε-, το διαβάζουμε απ' το ρεπορτάζ ότι είπε ο κύριος Μητσοτάκης, ότι είστε από τις περιπτώσεις στελέχους που εκφράζει έναν ήπιο, νηφάλιο λόγο, αλλά παρόλα αυτά, είστε και μαχητικός για το κόμμα σας».
Πέτρος Παππάς: «Ήταν και στο πνεύμα του εορτασμού των 50 χρόνων της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι μετά από 50 χρόνια ομαλού Δημοκρατικού πολιτεύματος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι μεταξύ μας -τα πολιτικά κόμματα- και, εχθροπάθεια δεν πρέπει να υπάρχει στην πολιτική, γιατί ακριβώς η εχθροπάθεια οδηγεί στα άκρα. Και είδαμε ότι τα άκρα και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, είναι επικίνδυνα».
Νίκος Ανδρίτσος: «Ανάλογο, πάντως, πολιτικό πολιτισμό με τον δικό σας, δεν εκφράζει ο κύριος Παύλος Πολάκης, έναντι των αντιπάλων του».
Πέτρος Παππάς: «Εξού και υπήρχε η απομάκρυνσή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως μέτρο πειθαρχικό απέναντι σε μια συμπεριφορά, η οποία δεν συνάδει με τον κοινοβουλευτισμό».
Αθηνά Παπακώστα: «Εσείς είστε υπέρ του να παραμείνει, όχι ως απλό μέλος, αλλά ως στέλεχος, δηλαδή να διαγραφεί απλώς από την κοινοβουλευτική ομάδα; Μήπως θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι παραπάνω, κάτι περισσότερο;»
Πέτρος Παππάς: «Εγώ αυτό που λέω, είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τους "εσωκομματικούς δικαστές", εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει η επιτροπή δεοντολογίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μπορεί να συνεδριάσει, είτε για την περίπτωση του κυρίου Πολάκη, είτε για την περίπτωση όποιων άλλων θεωρεί η επιτροπή, ότι δεν έχουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ή κάνουν κάτι το οποίο είναι ενάντια σε αυτά και τις κοινές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (...) φτάνει πια, δεν θα κάνουμε τους "εσωκομματικούς δικαστές", αν πρέπει κάποιος να διαγραφεί, ή δεν πρέπει να διαγραφεί συνολικά. Για αυτό και η επιτροπή δεοντολογίας, δεν έχει άλλο αξίωμα στο κόμμα. Τα μέλη της, δεν είναι ούτε βουλευτές - για αυτόν τον λόγο είναι εκεί, να αποφασίζουν. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας».