Στα πρόθυρα της διάλυσης βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ –μια ακόμη φορά– η προσχηματική διαγραφή Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην τελευταία συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, όπου και αποφασίστηκε η οριστική διεξαγωγή του για τις 3-6 Οκτωβρίου και στο οποίοθα αναμετρηθούν πλέον ανοιχτά άπαντες, δεν συμμετείχε ούτε ο πρόεδρος του κόμματος ούτε η «πέτρα του σκανδάλου»,Παύλος Πολάκης

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Οντας, πάντως, εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης θα κληθεί το επόμενο διάστημα να επιλέξει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του: θα ζητήσει ταπεινά συγγνώμη –όπως είχε πράξει και στο παρελθόν με τον Αλέξη Τσίπρα– από τον Κασσελάκη, εκφράζοντας και επιδεικνύοντας πλήρη μεταμέλεια και έτσι να επιστέψει, ή θα κινηθεί σε λογική μεγαλύτερης αυτονομίας, είτε αναδιατάσσοντας τις εσωκομματικές του δυνάμεις εν όψει Συνεδρίου είτε οδεύοντας προς τη δημιουργία νέου κόμματος; 

Αν και ο πρώην υπουργός δεν δείχνει διάθεση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας επανειλημμένα «γνήσιος εκφραστής» του κόμματος, εντούτοις η απήχηση που είχε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η διαγραφή του εντυπωσίασε άπαντες, ιδίως το στενό κομματικό ακροατήριο του 14,9%, αφού οι περισσότεροι ήταν κατά της απόφασης Κασσελάκη, γεγονός που φανερώνει ότι τα «μολυσμένα και τοξικά πολιτικά νερά» βρέχουν και τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο κ. Πολάκης, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, είχε τη συμπαράσταση αρκετών συναδέλφων του, ακόμα και από τους λεγόμενους «κασσελίστας», προκαλώντας αμηχανία στους κόλπους της ηγετικής ομάδας. 

Επτά εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διαρκώς πολωμένο και χωρίς εκατέρωθεν προθυμία ουσιαστικής προσέγγισης. Οι κατά καιρούς διαψεύσεις της υφιστάμενης διάθεσης εμφυλίου μεταξύ «νεοπροεδρικών» και «παλαιοπροεδρικών» μοιάζουν περισσότερο με παιδικά παιχνίδια που χρησιμοποιούνται για παραπλάνηση, παρά με αποτύπωση της πραγματικότητας. 

Ετοιμάζουν συμμαχία; 

Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητη η παρέμβαση του Νίκου Παππά, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην αποδόμηση του κυβερνητικού παρελθόντος, ζητώντας να αποφεύγονται οι δημόσια αρνητικές αναφορές εκείνης της περιόδου. Ετσι, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της κομματικής ιστορίας, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη της «προεδρικής φρουράς» να φοβούνται ενδεχόμενη συμμαχία του με τον Παύλο Πολάκη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια του κόμματος από τον Κασσελάκη. 

Ακολουθώντας, για ακόμα μία φορά, τα γνωστά «μπρος-πίσω» και λίγα 24ωρα μετά την απόφασή του να διαγράψει τον Πολάκη, ο Κασσελάκης άρχισε τους ύμνους στον αψύ Κρητικό, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται παντελώς αναξιόπιστος και να αποκαλύπτει ότι η απομάκρυνση από την ΚΟ έγινε για τα μάτια του κόσμου. 

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στα social media, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο Παύλος Πολάκης διεγράφη μόνο για τη συμπεριφορά του στο Κοινοβούλιο, καθώς είναι «ένα στέλεχος με έργο, αντιπολιτευτική ισχύ και ανιδιοτελή παρουσία που όλοι γνωρίζουν. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο». 

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της ίδιας ανάρτησης, ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει ξεκάθαρα υπονοούμενα προς τους «87», τονίζοντας ότι το θέμα Πολάκη σχετίζεται με «ζητήματα συμπεριφοράς και όχι πολιτικής στάσης». 

Σε ότι αφορά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, θα είναι κομβική αφού οι «87», μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μιλούν για κίνδυνο εκφυλισμού και γελοιοποίησης του κόμματος και καλούν τον Στέφανο Κασσελάκη να μην «πατάει σε δύο βάρκες» και να θέσει τον Παύλο Πολάκη και εκτός των καθοδηγητικών οργάνων. 

Οπως επισημαίνουν «η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν μπορεί να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν βρασμώ ούτε ένας επικοινωνιακός ελιγμός για να ξεπεραστεί η πίεση της στιγμής. Αν είναι έτσι, θα πρέπει να επανεξεταστεί». 

Θυμίζουν πως «ο Παύλος Πολάκης δεν είναι ένα απλό μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σφακίων. Είναι μέλος των καθοδηγητικών οργάνων και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να αποφασίσει. Οποιος πατάει σε δυο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό», τονίζουν οι «87». 

Το δικό της μήνυμα έστειλε και η Ολγα Γεροβασίλη. «Με βρίσκει σύμφωνη η διαγραφή, αρκεί βέβαια να είναι ολοκληρωμένη και όχι μισή», δήλωσε σε συνέντευξή της με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από πλευράς προέδρου που την καλεί «να ασχοληθεί με τον εαυτό της»! 

Υποκρισία δίχως όρια 

Αμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Νίκου Ρωμανού, ο οποίος υποστήριξε εύστοχα: «Ο κ. Κασσελάκης, σε ένα μεταμεσονύκτιο παραλήρημα, εκθειάζει τον κ. Πολάκη, ζητώντας του επί της ουσίας συγγνώμη για τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εντός Βουλής, δυστυχώς, πρέπει να κρατούν τα προσχήματα, αλλά κατά τα άλλα χρειάζονται, στηρίζουν και τιμούν τον κ. Πολάκη. Δυστυχώς, και στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, ούτε η υποκρισία ούτε ο εξευτελισμός έχουν όρια. Βλέπουμε σε επανάληψη το ίδιο έργο που είχαμε δει και επί Αλέξη Τσίπρα: οι ηγεσίες να αλλάζουν, αλλά να μην μπορεί κανείς να διαγράψει τον Πολάκη που είναι η μόνη σταθερά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε και δεν μας αφορά από πού τους κρατούσε και τους κρατάει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι θλιβερό η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας να παραμένει όμηρος του κ. Πολάκη και συνώνυμο του πολακισμού».