Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ, το οποίο ανέφερε ότι στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης είπε στον Διονύση Τεμπονέρα πως «μου είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι θέλεις να γίνεις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέντευξη που παραχώρησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στο OPEN και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Γιάννη Κολοκυθά και Μανώλη Αναγνωστάκη, μαζί με τον Τάσο Παππά της ΕΦΣΥΝ, ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε ευθέως τον κύριο Θεοχαρόπουλο εάν όντως αυτό ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τον Τάσο Παππά να παρεμβαίνει για να το επιβεβαιώσει. Ο κύριος Θεοχαρόπουλος περιορίστηκε σε μια δήλωση ήξεις-αφήξεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να βεβαιώσει, ή να διαψεύσει αυτό το ρεπορτάζ. Στη συνέχεια, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της συνεδρίασης ζήτησε συγγνώμη για όσους ενδεχομένως στενοχώρησε η επιστολή του, την οποία και ανακάλεσε.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη ατάκα αλλάζει τελείως τους συσχετισμούς ανάμεσα σε Κασσελάκη, Τσίπρα και Τεμπονέρα. Και αυτό διότι -αν και δεν έγινε γνωστό πότε το είπε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στον Στέφανο Κασσελάκη- αυτό σημαίνει ότι μέχρι κάποιο χρονικό σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστευόταν περισσότερο τον Στέφανο Κασσελάκη από τον Διονύση Τεμπονέρα. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό ειπώθηκε μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των στελεχών που έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, κατά την κρίση των «προεδρικών» -και του Αλέξη Τσίπρα- δεν ακολούθησε τους υπόλοιπους στη Νέα Αριστερά είτε ως εφεδρικό σχέδιο, στην περίπτωση που αποτύγχανε παταγωδώς το νέο εγχείρημα, είτε διότι ακολούθησε τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Αυτό που έχει επίσης αξία να αναφερθεί είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, δεν έχει απολύτως κανέναν ενδοιασμό να σπάσει την εχεμύθεια, ακόμη και αν πρόκειται να εκθέσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό είναι τεράστιο φάουλ στην πολιτική, διότι πλέον δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να του εμπιστευθεί μια ευαίσθητη πληροφορία, δίχως να εκτεθεί, κι ενώ ναι μεν στρίμωξε τον Διονύση Τεμπονέρα, σε βάθος χρόνου έκανε ζημιά στον εαυτό του. Χώρια που αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα του ανδρός και για κατά το πόσο είναι άξιος για να του εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός την τύχη του στα χέρια του. Το μόνο που μένει να αποδειχτεί είναι εάν η συγκεκριμένη στιχομυθία θα γίνει καταλύτης για περαιτέρω εξελίξεις, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινάει σήμερα.

Η επίμαχη στιχομυθία

Παναγιώτης Στάθης: «Επικαλέστηκε ο πρόεδρος μέσα, τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας στον κύριο Τεμπονέρα ότι "μου έχει πει ότι θέλεις να γίνεις πρόεδρος"; Το καταγράφει μια πολύ έγκυρη εφημερίδα, με πολύ έγκυρο ρεπορτάζ».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Η ΕΦΣΥΝ».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να -»

Τάσος Παππάς: «Ναι, ειπώθηκε. Ειπώθηκε και ο κύριος Τεμπονέρας το διέψευσε μετά βδελυγμίας και ζήτησε να τοποθετηθεί και ο κύριος Τσίπρας για αυτό, για τη διασταύρωση. Ο κύριος Θεοχαρόπουλος, προφανώς δεν θέλει να κάνει διαρροή, επειδή συμμετείχε στη συνεδρίαση».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Δεν θέλω να επιβεβαιώσω, ή να διαψεύσω, κάτι το οποίο συζητιέται μέσα. Άρα, δεν θέλω να πω».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Αφού δεν διαψεύδετε, εντάξει είμαστε».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Ούτε το επιβεβαιώνω».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Τάσο, να σε ρωτήσω κάτι: είπε επίσης ότι "εγώ την αποσύρω την επιστολή, αλλά όχι για εσένα", στον κύριο Τεμπονέρα;»

Τάσος Παππάς: «Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Προχθές είχαμε τη βεβαιότητα ότι απεσύρθη η επιστολή. Την επόμενη ημέρα, κύκλοι της ηγεσίας, που είναι κοντά στον πρόεδρο, είπαν ότι δεν αποσύρθηκε η επιστολή. Ήταν καμιά 25αριά άτομα, προφανώς δεν κατάλαβαν όλοι τι ακριβώς γινόταν εκείνη την ώρα».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Να βάλουμε τα πράγματα με τη σειρά τους: αυτή η επιστολή ήταν ένας από τους λόγους που τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θεώρησαν ότι πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις-εξηγήσεις για τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν. Διότι υπήρχαν στοιχεία μέσα -κατά την άποψή μου- και χαρακτηρισμοί, ο οποίοι έριχναν νερό στον μύλο της εσωστρέφειας και από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης ειπώθηκε από τον πρόεδρο ότι "συγγνώμη σε σχέση με το"-»

Παναγιώτης Στάθης: «Α, είπε συγγνώμη;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Βεβαίως. Από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης. Θέλω να τονίσω - "αν στεναχώρησα με βάση την επιστολή". Το λέω αυτό, διότι όλοι έχουμε το βάρος της ευθύνης. Και όταν γίνεται μια συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, που δυστυχώς βγαίνουν και πράγματα έξω, πέρα από τις δημόσιες ανακοινώσεις, τις οποίες υπάρχουν».