Το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Παύλος Πολάκης έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη και να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου ζουν κυριολεκτικά ένα δράμα. Ο νυν πρόεδρος βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, καθώς γνωρίζει ότι τα δύο κύρια στηρίγματά του στο κόμμα τον εγκαταλείπουν: Ο αψύς Κρητικός τον πολεμά ανοιχτά ενώ η ομάδα του Νίκου Παππά παραμένει σιωπηλή, καθώς είναι απογοητευμένη από την ηγεσία του. Φυσικά ούτε λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα και τους 87, οι οποίοι δεν θέλουν να βλέπουν τον πρόεδρο ούτε ζωγραφιστό.

Καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης νιώθει ότι η ηγεσία του κρέμεται από μια κλωστή, αποφάσισε ότι όχι μόνο δεν θα επιτεθεί κατά του Παύλου Πολάκη, αλλά θα του δώσει γη και ύδωρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα γίνονται αλλεπάλληλες ζυµώσεις από ενδιάµεσα πρόσωπα, πολιτικά και µη, προκειµένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης µεταξύ των δύο ανδρών. Κεντρικό ρόλο παίζουν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου Κασσελάκη, ο οποίος είναι και δικηγόρος του Παύλου Πολάκη, Μανώλης Καπνισάκης καθώς και η Ρένα Δούρου, η οποία διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές. Σε αυτές τις προσπάθειες, ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης υπόσχεται ότι θα ικανοποιήσει μια σειρά από απαιτήσεις του Πολάκη, όπως η αποπομπή Λινού καθως και αλλαγές σε όργανα και πρόσωπα, με σκοπό να κρατήσει την καρέκλα του στην Κουμουνδούρου.

Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται σε τέτοια απελπιστική κατάσταση, ώστε να υπόσχεται ακόμα και τη θέση του αντιπροέδρου στον Παύλο Πολάκη, μετά το συνέδριο του Οκτωβρίου. Κάτι που φυσικά δεν επιβεβαιώνει η Κουμουνδούρου, καθώς και αυτό πρέπει να περάσει από τα όργανα του κόμματος. Ωστόσο όσοι έχουν αναλάβει να προσεγγίσουν τον βουλευτή από την Κρήτη, παραδέχονται ότι όποια και να είναι η κατάληξη, η ηγεσία Κασσελάκη έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο Παύλος Πολάκης είναι ο πραγματικός ρυθμιστής στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η αντίδραση Πολάκη 


Πάντως όλες αυτές οι προσφορές δεν φαίνεται να συγκινούν τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει επιλέξει σκληρό ροκ κατά της ηγεσίας του κόμματος. Οι προθέσεις του φυσικά θα οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος στις 7-8 Σεπτεμβρίου, όπου θα φανεί αν θα καταθέσει την πρόταση μομφής. Γι αυτό θα χρειαστεί 151 υπογραφές από το σύνολο των 300 μελών, κάτι το οποίο σήμερα φαίνεται δύσκολο, ακόμα και αν συμμαχήσει με την ομάδα των 87, δηλαδή την ομάδα επιρροής του Αλέξη Τσίπρα. 

Ωστόσο όλα αυτά τα διαδικαστικά έχουν μικρή σημασία, διότι το κλίμα έχει διαμορφωθεί: το κόμμα βρίσκεται υπό διάλυση και η ηγεσία Κασσελάκη αδυνατεί να εμπνεύσει τα στελέχη του κόμματος. Αν ο Παύλος Πολάκης ανακοινώσει ότι επιθυμεί την ηγεσία, η ομάδα των 87 στηρίξει την προσφυγή στην κάλπη και η ομάδα του Νίκου Παππά παραμείνει σιωπηλή, ο Στέφανος Κασσελάκης εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να προσφύγει ξανά σε εσωκομματικές εκλογές. Ένα εξόχως πιθανό σενάριο. Γι αυτό και σε κατάσταση πανικού προσφέρει τα πάντα στον αψύ Κρητικό. Ωστόσο για τον Στέφανο από τις ΗΠΑ είναι μάλλον αργά.