Οι μισοί… περαστικοί ρίχνουν το βάρος στους ώμους του Στέφανου Κασσελάκη. Και το βάρος αυτό, όπως ο ίδιος «αποκάλυψε» στην «απροειδοποίητη περιοδεία του, είναι μεγάλο. Οι άλλοι μισοί βιάζονται να γίνει πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο τέλος θα μας πουν ότι η ΝΔ είναι… τρίτο κόμμα.

Είναι λογικό, από τη στιγμή που οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης πολιτικοποιούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τις ευρωεκλογές, να ζήσουμε στιγμές ανάλογες με αυτές πριν από τις εθνικές εκλογές. Δηλαδή να σηκώνουν τους τόνους και να εμφανίζονται οι δύο αρχηγοί ως διεκδικητές της… εξουσίας.

Μόνο που αν συνεχιστούν αυτές οι… προεκλογικού τύπου στιγμές θα χαρακτηριστούν… γραφικές. Διότι την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι διαφορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι απίστευτες για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της χώρας, όπως και αυτές με τη ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη και να προστεθεί το ΚΚΕ δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης– να εμφανίζονται οι δύο αρχηγοί να δηλώνουν πως θα είναι νικητές.

Όπως επίσης να αφήνουν να εννοηθεί πως οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν το βήμα για την κατάκτηση της εξουσίας. Εντάξει το ΠΑΣΟΚ είναι πιο προσγειωμένο στην πλειοψηφία του, αφού ο στόχος που τίθεται για τις ευρωεκλογές δεν φτάνει καν το 20%. Όμως υπάρχουν κα τα στελέχη που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα στους ψηφοφόρους.

Από την άλλη, ο Κασσελάκης δηλώνει ήδη νικητής των ευρωεκλογών. Ξέχασε τον πήχη του 17,8% και ζητεί πρωτιά. Μάλλον εμφανίζεται βέβαιος πως θα είναι νικητής αναγκάζοντας στελέχη που τον στηρίζουν να τον… αδειάζουν αποκαλύπτοντας πως αυτό το θέμα μάλλον δεν είναι προς συζήτηση.

Πάντως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ επικαλούνται τους πολίτες. Επικαλούνται τον λαό που τον χαρακτηρίζουν… αγανακτισμένο. Να αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική της κυβέρνησης. Διανθίζουν δε αυτήν τη θέση με μια απίστευτη καταστροφολογία. Που, αν μη τι άλλο, ξενίζει την πλειοψηφία. Λειτουργεί αποτρεπτικά.

Όπως και να έχει, η επίκληση των πολιτών, των περαστικών που συναντούν, για να δείξουν ότι ο λαός θέλει να υπάρξει αλλαγή είναι ένα ζήτημα. Πολύ περισσότερο αν ανατρέξει κάποιος είτε στις δημοσκοπήσεις είτε στο αποτέλεσμα των πρόσφατων –πολύ πρόσφατων– εκλογών.

Όμως θα πρέπει τα στελέχη των δύο κόμματων να εξετάσουν ένα ακόμη ενδεχόμενο. Αυτοί που τους συναντούν στον δρόμο να τους κάνουν… πλάκα.