Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να «κάθεται» δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση ως προς τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Μόνο που πλέον στην κυριολεξία «κάθεται» τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Pulse και Μetron που παρουσιάστηκαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Σκάι και του Mega αντιστοίχως.

Στις δύο αυτές δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τα ίδια ποσοστά (Pulse) ή μια ανεπαίσθητη αύξηση (Metron) τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την κατηφόρα που ξεκίνησε στις εθνικές εκλογές και συνεχίζεται –δημοσκοπικά- μετά από αυτές, κυρίως μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου.

Το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη εμφανίζεται ή μάλλον συνεχίζει να εμφανίζεται να αδυνατεί να εισπράξει από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Να αδυνατεί δηλαδή να πείσει ακόμη και παλαιούς ψηφοφόρους του που βρέθηκαν να στηρίζουν την Κουμουνδούρου από το 2012 και μετά.

Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κινείται (ως προς τις απώλειες) προς την πλευρά της Νέας Αριστεράς που επίσης δεν καταγράφει κάποια δυναμική. Μαζεύει όμως ένα ποσοστό από τις απώλειες του κόμματος από το οποίο τα στελέχη της έφυγαν. Δηλαδή οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται προς την αριστερή πλευρά του και όχι προς το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, αυτή του κέντρου, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ικανό να πείσει και να προσελκύσει αυτούς που στράφηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβραβεύοντας την πολιτική του και την μεταρρυθμιστική του ατζέντα, σε συνδυασμό πάντα με την οικονομική ανάταξη της χώρας. Μια ανάταξη που επιβεβαιώνεται από ξένους διεθνείς οίκους, την ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει πείσει μέχρι τώρα. Ακολουθώντας μάλιστα μια τοξική πολιτική, μια τακτική στο στυλ του «σκληρού ροκ» που θυμίζει Κώστα Λαλιώτη ως προς τα αντιδεξιά συνθήματα, δεν βρίσκει ακροατήριο. Το γεγονός πως ακόμη και στις στιγμές που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα οι ψηφοφόροι δεν στρέφονται στο ΠΑΣΟΚ δείχνει την απουσία μιας δυναμικής ικανής να μετατρέψει το κόμμα σε έστω και άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δεύτερη θέση δεν συνεπάγεται ισχυροποίηση αν δεν προσελκύσει νέους και παλαιούς ψηφοφόρους. Αν δεν συγκεντρώσει ποσοστά τέτοια που να δημιούργησουν έστω κλίμα ευφορίας και ελπίδας. Η γραμμή… Τσίπρα –όπως αυτή καταγράφηκε προεκλογικά- λειτουργεί αποτρεπτικά. Όσο πιο πολύ καταστροφολογούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του περιβάλλοντός του, τόσο λιγότερο ελκυστικό γίνεται το ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι σήμερα άλλωστε οι… δεσμεύσεις για «σοβαρή» αντιπολίτευση δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξεις. Η πολιτική της καταστροφολογίας και της δημιουργίας κλίματος οργής δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που βλέπουν απέναντι έναν πρωθυπουργό ο οποίος και μεταρρυθμίσεις προωθεί και τη χώρα οδηγεί στο ξέφωτο, με τις διθυραμβικές διεθνώς αναφορές να την έχουν βγάλει από την αφάνεια και από τον ρόλο του παρία.