Η είδηση έπεσε σαν βόμβα: ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, διαγνώστηκε με καρκίνο. Το πρόβλημα εντοπίστηκε –άγνωστο πού– ύστερα από μια εξέταση και την υποβολή σε θεραπεία για υπερπλασία προστάτη.
Η ανακοίνωση των ανακτόρων δεν αφήνει καμία αμφιβολία: «Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νοσοκομειακής διαδικασίας του βασιλιά για καλοήθη διόγκωση του προστάτη, επισημάνθηκε ένα ξεχωριστό θέμα ενδιαφέροντος. Οι μεταγενέστερες διαγνωστικές εξετάσεις εντόπισαν μια μορφή καρκίνου. Η αυτού μεγαλειότητα ξεκίνησε σήμερα ένα πρόγραμμα τακτικών θεραπειών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί τον έχουν συμβουλεύσει να αναβάλει τα δημόσια καθήκοντα. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αυτού μεγαλειότητα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τις κρατικές και τις επίσημες κρατικές υποθέσεις ως συνήθως. Ο βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή της, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη νοσοκομειακή επέμβαση. Παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και προσβλέπει να επιστρέψει πλήρως στα δημόσια καθήκοντά του το συντομότερο δυνατόν».
Αγάπη για την Ελλάδα
Για εμάς τους Ελληνες, ο αναμφισβήτητα φίλος της Ορθοδοξίας και της πατρίδας μας και υιός του πρίγκιπα Φιλίππου της Ελλάδας και της Δανίας, είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Χωρίς να κουβαλά τις σκοτεινές πτυχές της δράσης της μητέρας του έναντι του Ελληνισμού (βλ. απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ελισάβετ Β΄ τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ), ήταν από την αρχή κοντά μας, χωρίς υπερβολές, τιμώντας τις ελληνικές ρίζες του. Και δεν έκρυβε την αγάπη του για την Ελλάδα, επισκεπτόμενος συχνά τη χώρα μας.
Πολλές από αυτές τις επισκέψεις είναι στο Άγιο Όρος, συνήθως ινκόγκνιτο. Ναι, και οι μονάρχες ενίοτε αναζητούν την πνευματικότητα και τη γαλήνη εκείνη που μόνο στο Περιβόλι της Παναγίας μπορεί κανείς να ανταμώσει. «Ο Κάρολος έκανε συχνά ταξίδια το βράδυ της Κυριακής τους τελευταίους μήνες στο Κάστρο του Ουίνδσορ για να περάσει χρόνο με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ», ανέφερε η «Sun», «με τον πατέρα και τον (σ.σ.: πρωτότοκο) γιο να έρχονται πιο κοντά», έγραψε η «Daily Mail».
Το BBC αναρωτιέται ευθέως σε άρθρο που τιτλοφορείται «Τι σημαίνει η διάγνωση του βασιλιά για τον Γουίλιαμ, τον Χάρι και τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας» για τη συνέχεια; «Ηταν ένα ζοφερό μεσοχείμωνο για τη βασιλική οικογένεια. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι και οι βασιλικές τους σχέσεις θα βρεθούν τώρα αντιμέτωπες με ιδιωτικού χαρακτήρα ανησυχίες και δημόσιες πιέσεις μετά τα ανησυχητικά νέα για την υγεία του βασιλιά», λέει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.
Ήταν και η πολύ σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά στην οποία υποβλήθηκε η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κάθριν, που θα απαιτήσει πολύμηνη αποκατάσταση και απουσία από τα δημόσια καθήκοντα, αλλά και η διάγνωση με καρκίνο της δούκισσας της Υόρκης Σάρα...
Ο βρετανικός Τύπος εκφράζει λοιπόν την αγωνία του για το αύριο του βασιλείου, μετά τη γνωστοποίηση των προβλημάτων υγείας
που ταλανίζουν τους ενοίκους του Μπάκιγχαμ. Ακόμα και ο αποξενωμένος από τον πατέρα του πρίγκιπας Χάρι, δούκας του Σάσεξ,
αναμένεται στο Λονδίνο από την Καλιφόρνια όπου κατοικεί, προκειμένου να δει τον βασιλέα. Οι γιατροί λένε ότι το πρόβλημα
εντοπίστηκε νωρίς και αυτό σημαίνει ότι ο βασιλέας θα ανταποκριθεί καλά στη θεραπεία. Υπάρχει όμως στον ορίζοντα πρόωρη διαδοχή;
Ώρα… Γουίλιαμ;
Το BBC επισημαίνει ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ «αναμένεται πλέον να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις και την κάλυψη των υπηρεσιακών καθηκόντων. Αλλά αντιμετωπίζει και τη γυναίκα και τον πατέρα του ως αρρώστους ταυτόχρονα. Αλλά ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι ο κληρονόμος, ο επόμενος στη σειρά διαδοχής, και αναμένεται να προχωρήσει, με τον τρόπο που όχι τόσο πολύ καιρό πριν, ο βασιλιάς Κάρολος προσφέρθηκε να βοηθήσει τη μητέρα του. Η προσοχή θα στραφεί σε αυτόν όταν εμφανιστεί δημόσια αργότερα αυτήν την εβδομάδα».
Το ενδιαφέρον στρέφεται και προς τη βασίλισσα Καμίλα, «η οποία πριν από 20 χρόνια δεν ήταν καν μέλος της βασιλικής οικογένειας (και) έχει συνεχίσει το αξιοσημείωτο ταξίδι της μέσα από το κρύο. Τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο, φέρνοντας μονάχη εις πέρας μια σειρά από δεσμεύσεις την περασμένη εβδομάδα, ως ανώτερο μέλος μιας συρρικνούμενης ομάδας εργαζομένων μελών της βασιλικής οικογένειας», όπως σημειώνει η εφημερίδα «Express» στην ηλεκτρονική έκδοσή της.
Στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία ακόμα αναζητεί ρόλο στα διεθνή δρώμενα μετά την απώλεια της Αυτοκρατορίας και με δεδομένο το ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο επικεφαλής και άλλων 14 κρατών της Κοινοπολιτείας των Εθνών, οι εξελίξεις στο Μπάκιγχαμ έχουν τεράστια σημασία και πολύ υψηλούς συμβολισμούς.