Στην παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις κατά το τελευταίο διάστημα, προχώρησε ο Γιώργος Καραμέρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV, στους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Γιώργο Χουδαλάκη. Η σημαντική διαφοροποίηση με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις, ενώ κάποιοι άλλοι τις πιστεύουν, αλλά τους βολεύει η ανάγνωση της διαφοράς στο όριο του στατιστικού λάθους, ο Γιώργος Καραμέρος είπε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι το τρίτο κόμμα, κι ότι απλώς ελπίζει ότι δεν θα παγιωθεί η τρίτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον έχει όμως η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο Γιώργος Καραμέρος, λέγοντας ότι αυτή η συρρίκνωση σε σχέση με το ποσοστό των εθνικών εκλογών, οφείλεται στη διάσπαση που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μια σημαντική ποιοτικά διάσπαση, που όμως παρά την οποία, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αντοχές. Λίγο ακόμη και θα έλεγε «κάνουμε τον σταυρό μας που είμαστε οριακά τρίτοι»! Βέβαια, οι αριθμοί δεν συμφωνούν με το επιχείρημα του Γιώργου Καραμέρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 17,8% στις εθνικές, ενώ τώρα βρίσκεται πέριξ του 12%, με τη Νέα Αριστερά να βρίσκεται σταθερά πέριξ του 2,5%.

Η αλήθεια είναι απλή: ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός έχει φτάσει -ως πολιτικός φορέας- στην ημερομηνία λήξης του, ενώ ταυτόχρονα, ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν έχει το ίδιο βάρος που είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Η τεκμηρίωση είναι ακόμη ευκολότερη: ο ΣΥΡΙΖΑ από το 31,53% των εθνικών εκλογών του 2019, έφτασε στο 17,8% των εθνικών εκλογών του 2023, με τον Αλέξη Τσίπρα στο «τιμόνι» του κόμματος. Γεγονός το οποίο τεκμηριώνει το επιχείρημα, ότι οι συνθήκες που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το δε γεγονός, ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, απλώς επιτάχυνε την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς τεκμηριώνει την μεγάλη διαφορά που έχει ως ηγέτης ο Στέφανος Κασσελάκης, προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά, έχει πάρει τον δρόμο που δεν έχει επιστροφή. Και αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει μοιραία στο ΠΑΣΟΚ. Είναι πρόδηλη η αδυναμία του Νίκου Ανδρουλάκη, στο να απορροφήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο, καθώς το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ που πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ, ουδέποτε έκανε την αυτοκριτική του, κι απλώς επέλεξε την εύκολη λύση: τα έριξε όλα στο ΠΑΣΟΚ και ως άλλοι «γενίτσαροι» πέρασαν μια δεκαετία να «μισούν» το ΠΑΣΟΚ και ό,τι εκείνο πρέσβευε. Για αυτό μοιραία, μέχρι να εμφανιστεί κάτι καινούριο στην κέντρο-αριστερά, το συγκεκριμένο ακροατήριο είναι πιθανότερο να το κερδίσει η αποχή.

Η δήλωση του Γιώργου Καραμέρου

Βούλα Κεχαγία: «Θα μας πείτε τώρα και για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Γιώργος Καραμέρος: «Τι θέλετε, να σας κάνω διάγνωση; Θα σας πω, γιατί όποιος ζει και λειτουργεί μέσα στον οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται - και θέλω να είμαι ειλικρινής στους πολίτες και στους ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του καλοκαιριού και τις εσωκομματικές εκλογές και έχουν προσδοκίες, έχουν ελπίδες, έχουν και φόβους, βλέπουν τις δημοσκοπήσεις ότι δεν είναι καλές. Εγώ θα πω καταρχήν για τις δημοσκοπήσεις, είμαστε τρίτο κόμμα απ' ό,τι φαίνεται, σε αυτή τη φωτογραφία της στιγμής, που εύχομαι να παραμείνει μια φωτογραφία, σαν κι αυτές που έχουμε στο κινητό μας και δεν εκτυπώνουμε ποτέ. Δηλαδή, να μη γίνει πραγματικότητα».

Βούλα Κεχαγία: «Και πολλές φορές τις κάνουμε και "delete" λέτε».

Γιώργος Καραμέρος: «Και "delete". Θα σας πω, με αυτά που έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με αυτά που έχει τραβήξει ο ΣΥΡΙΖΑ -να το πω έτσι απλά, λαϊκά- τους τελευταίους τέσσερεις μήνες και με μια διάσπαση πάρα πολύ σημαντική, ποιοτικά εγώ θα έλεγα, όχι ποσοτικά, αλλά ποιοτικά, για να είμαστε ειλικρινείς».

Γιώργος Χουδαλάκης: «Και αριθμητικά, δεν είναι λίγο αυτό που συνέβη».

Γιώργος Καραμέρος: «Βεβαίως. Συγκροτήθηκε μια κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ. Και από στελέχη που είχαν ιστορία στην παράταξη. Και το γεγονός ότι είμαστε 0,4% με 1% πίσω από το ΠΑΣΟΚ, είναι πραγματικά εντυπωσιακό και δείχνει την αντοχή του κόσμου και τις προσδοκίες που έχει από εμάς. Όχι από τα πρόσωπα, αλλά από τον χώρο και το κόμμα αυτό, που ξέρει ότι δεν έχει εξαρτήσεις και είναι η πραγματική αντιπολίτευση».