Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Ερωτηθείς για το τι τελικά ισχύει για την κομματική πειθαρχία που εξήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφορικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης προσπάθησε να υποβιβάσει το γεγονός, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάστηκε σε υπαναχώρηση και ουσιαστικά, καλούσε άπαντες να «κοιτάξουν το δάσος και όχι το δέντρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, στον ΣΥΡΙΖΑ η κομματική πειθαρχία υπάρχει και ταυτοχρόνως, δεν υπάρχει - μιλάμε για την «κομματική πειθαρχία του Σρέντιγκερ». Το τραγελαφικό είναι ότι στην περίπτωση απείθαρχων βουλευτών, που θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από την ψηφοφορία, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις! Δηλαδή από την «κομματική πειθαρχία του Σρέντιγκερ», περνάμε και στις αρχές του Γκράουτσο Μάρξ, δηλαδή «αυτές είναι οι αρχές μου, κι αν δεν σας αρέσουν... εντάξει, έχω κι άλλες». Ίσως να μην συνειδητοποιούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτή η ταπεινωτική υπαναχώρηση, στην οποία υποχρέωσαν τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν πλήττει μόνο τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αξιοπιστία (την όποια έχει τέλος πάντων...) του ίδιου το κόμματος, καθώς και των στελεχών του. Διότι αυτό που θα μείνει στον κόσμο, είναι η έλλειψη σοβαρότητας και αυτή δεν θα χρεωθεί μόνο στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η δήλωση του Δημήτρη Χατζησωκράτη

Γιώργος Κακούσης: «Τι σημαίνει κομματική πειθαρχία; Σημαίνει ότι εγώ θέλω το κόμμα μου "μπετόν αρμέ" -»

Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Στην ψηφοφορία που θα συμφωνήσουμε όταν δούμε το νομοσχέδιο. Μπορεί αυτά που λέει ο κύριος Μητσοτάκης, να μην είναι ούτε καν αυτά. Αν λοιπόν εμείς κρίνουμε ότι πρέπει να το ψηφίσουμε, η πρόταση είναι να ψηφιστεί "εν μπλοκ"».  

Γιώργος Κακούσης: «Αν βρεθούν βουλευτές που δεν θα το ψηφίσουν, τι θα γίνει;»

Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Θα δούμε».

Γιώργος Κακούσης: «Τι θα πει "θα δούμε"; Ή υπάρχει κομματική πειθαρχεία, ή δεν υπάρχει».

Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σπρώχνει στην κατεύθυνση της υιοθέτησης του γάμου και έχει ανοίξει το θέμα;»

Γιώργος Κακούσης: «Αν ο κύριος Πολάκης δεν ψηφίσει, τι θα γίνει;»

Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Τι θα γίνει, ρε παιδιά, κι αν δεν το ψηφίσει;»

Άννα Λιβαθυνού: «Τι θα γίνει; Θα διαγραφεί; Θα τεθεί εκτός του κόμματος;»

Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Αυτό θα το συζητήσουμε όταν θα γίνει και αν θα γίνει».

Άννα Λιβαθυνού: «Ε, για ποια κομματική πειθαρχία μιλάμε;»

Γιώργος Κακούσης: «Και κομματική πειθαρχία και δεν θα γίνει τίποτα;»

Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Ακούστε κάτι, ξαναλέω: θέλετε να μιλήσουμε για τα συγκεκριμένα θέματα;»

Άννα Λιβαθυνού: «Κύριε Χατζησωκράτη, κομματική πειθαρχία δεν έχει να κάνει ότι, αν δεν ψηφίσω εγώ το νομοσχέδιο, μένω εκτός;»

Δημήτρης Χατζησωκράτης: «Τι σας ενδιαφέρει, αν θα φύγει ο κύριος Πολάκης ή όχι; Από 36 θα γίνουν 33, κατά τη δική σας άποψη, αλλά αυτό σας ενδιαφέρει;»