Την περίοδο που το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων μονοπωλούσε την πολιτική ατζέντα ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να κάνει μια κυβίστηση εκτιμώντας μαζί με τους συνεργάτες του ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου θα του έφερνε ψήφους από τ΄ αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ψάχνει και τις ψήφους που ήταν στα δεξιά του κόμματος με τη Χαριλάου Τρικούπη να βιώνει καταστάσεις πανικού για την πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Το να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και να βρεθεί στη δεύτερη θέση δεν είναι στατιστικά αδύνατο. Ούτως ή άλλως, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, επί της ουσίας «ανταλλάσσουν» μεταξύ τους ψηφοφόρους και ποσοστά. Όσα χάνει το ΠΑΣΟΚ παίρνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να καρπωθεί την τεράστια πτώση της Κουμουνδούρου αλλά και αυτό έχει αιτία τη στάση του «ούτε ούτε» αρχηγού του κόμματος.

Το ζήτημα είναι πως σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί πανικός. Και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, δήλωνε πως θα είναι η επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας όνειρα ακόμη και για κυβέρνηση. Η ουτοπία στη θέση της πολιτικής και της πραγματικότητας. Μάλιστα δήλωνε πως θέμα δεν είναι τα ποσοστά, ότι δεν υπάρχει ταβάνι και άλλα ωραία.

Τώρα αναζητεί… βαρβάρους. Ψάχνει να βρει, μαζί με την ηγετική του ομάδα, πού θα ρίξει τις ευθύνες για την τρίτη θέση. Ακόμη όμως και για αυτό το θέμα αναπαράγει την τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Του φταίνε δηλαδή οι δημοσκοπήσεις. Έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί –όπως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την περίοδο 2019-2023 - δημοσκοπήσεις πριν από τις εθνικές εκλογές που έδιναν στο ΠΑΣΟΚ μονοψήφιο ποσοστό αλλά τελικά πήρε, ασθμαίνοντας βέβαια, διψήφιο.

Και φυσικά ενέπλεξε και την κυβέρνηση αφήνοντας υπονοούμενα για παρεμβάσεις προκειμένου να κοντύνουν το ΠΑΣΟΚ με τη δικαιολογία ότι ο πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα προτιμούν ως αντίπαλο, ως αξιωματική αντιπολίτευση έναν… ινφλουένσερ. Δηλαδή, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον φοβάται.

Χωρίς καμία πρόθεση να υποτιμήσει κανείς τον Νίκο Ανδρουλάκη, το πρόβλημα που έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πως δεν έχει καταλήξει στο πού θέλει να οδηγήσει το κόμμα του. Αφήνει το κέντρο και κινείται προς τα αριστερά του προκειμένου να μαζέψει ψηφοφόρους που έχασε και έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Στοχεύει στη μάζα που κινείται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, καταλήγει όμως ν' αντιγράφει το κόμμα από το οποίο οι ψηφοφόροι απομακρύνονται. Το ερώτημα είναι ένα: γιατί να αφήσουν το… πρωτότυπο για να πάνε σε ένα αντίγραφο;

Σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη. Όπως φυσικά σε σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται της αρμοδιότητας ενός κόμματος που θέλει να δηλώνει κόμμα εξουσίας, αλλά εμφανίζεται με μια κινηματική λογική, δρώντας ως συλλογικότητα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μια σαφή θέση. Και μόνο οι… κυβιστήσεις επί εμβληματικών νομοσχεδίων είναι αρκετές για να επιβεβαιώσουν τη χαώδη κατάσταση εντός του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε περιοδείες. Επιχειρεί να εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή με παρεμβάσεις επί θεμάτων που αφορούν τους πολίτες. Μόνο που δύσκολα βρίσκει ευήκοα ώτα μέσα από τις παλινωδίες και την αδυναμία να πείσει ότι διαθέτει την απαραίτητη δυναμική προκειμένου να ηγηθεί μιας αντιπολίτευσης που στοχεύει στην εξουσία.

Η γκρίνια εντός του ΠΑΣΟΚ όσο πάει και μεγαλώνει. Ο κίνδυνος το βράδυ της 9ης Ιουνίου να κληθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να… διαχειριστεί το πολιτικό του μέλλον ολοένα και μεγαλώνει. Και ήδη αντιδρά σπασμωδικά, υιοθετώντας πρακτικές που οι πολίτες έχουν αφήσει πίσω τους όπως έδειξαν στις εθνικές εκλογές του 2023…