Προβάδισμα 17,7 μονάδων διαθέτουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, ενώ βρισκόμαστε μόλις 64 ημέρες από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο».

Την ίδια ώρα μαίνεται ο «πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, με τη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, να παρουσιάζει κάμψη στα δημοσκοπικά ποσοστά της. «Ανοικτή» παραμένει και η τέταρτη θέση, καθώς Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά, ενώ πάνω από το όριο του 3% -και την εκλογή ευρωβουλευτή- βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Ευρήματα


Τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό, ενώ αναδεικνύουν και ποια ζητήματα απασχολούν τους πολίτες, τα οποία και είναι πιθανό να καθορίσουν την ψήφο τους.

Βρισκόμαστε στις αρχές Απριλίου και ενώ έχει προηγηθεί ένα τρίμηνο, στο οποίο η κομματική αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο», καθώς η κυβέρνηση προώθησε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η επιστολική ψήφος για τους έχοντες εκλογικό δικαίωμα σε εσωτερικό και εξωτερικό, ο πολιτικός γάμος των ομοφύλων και η θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, σε αυτό το διάστημα υπήρξαν οι διαδηλώσεις των αγροτών, οι καταλήψεις σε σχολές ΑΕΙ, η υπόθεση των emails προς απόδημους ψηφοφόρους, αλλά και η εκτός ορίων εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποκορύφωμα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα και τις τοξικές επιθέσεις κατά της συζύγου του πρωθυπουργού.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ωστόσο, «γκρεμίζουν» τα ψευδοαφηγήματα του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, πως η κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντική φθορά και ότι «έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα από πέρσι το καλοκαίρι», φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει πρόωρες εθνικές κάλπες.

Εμπιστοσύνη


Το αντίθετο ισχύει. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν ολοκληρώσει το πέμπτο έτος στην εξουσία, συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%, αλλά όπως φαίνεται προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά στο ίδιο ερώτημα, αλλά για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%.

Αρα, αν και οι επόμενες εθνικές εκλογές απέχουν τρία χρόνια, το προβάδισμα της Ν.Δ. είναι σχεδόν 20 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ πέφτει ακόμα πιο κάτω, αλλά και ότι ενώ όλα τα μικρά κόμματα χάνουν ένα μέρος των δυνάμεών τους, η Ελληνική Λύση δείχνει να συγκρατεί τα ποσοστά της.

Προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα για το Μέγαρο Μαξίμου και το κυβερνητικό σχήμα. Το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση πως το 33% υποστηρίζει πως η Ελλάδα προχωράει σωστά.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το 29%, που δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30% νιώθει λίγο ικανοποιημένο και το 41% καθόλου.

Τα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών κινούνται σε αρκετά καλό επίπεδο για την κυβέρνηση, αλλά τα παραπάνω ποιοτικά ευρήματα έρχονται για να επιβεβαιώσουν τις αρρυθμίες που υπάρχουν στο κυβερνητικό έργο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζει μια προεκλογική «αντεπίθεση» με στόχο να βάλει στο τραπέζι ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, να συνεχίσει να δίνει τη μάχη με το πρόβλημα της ακρίβειας και να παρουσιάσει το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη της οικογένειας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το δίλημμα της κάλπης των ευρωεκλογών «πολιτική σταθερότητα ή αβεβαιότητα», όπως έκανε και με τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους πολίτες «να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα στις ευρωεκλογές που έρχονται: ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση ισχυρή, σταθερή, με λαϊκή νομιμοποίηση, η οποία πρέπει να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, όπως επέλεξε ο ελληνικός λαός, εξάλλου, στις εκλογές του Ιουνίου του 2023».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Η σαρωτική υπεροχή του απέναντι σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς συγκεντρώνει 31% σε θετικές γνώμες.

Την ίδια ώρα τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνουν ότι δεν διαθέτουν θετική απήχηση, ώστε να σταθούν ως αρχηγοί ενός κόμματος, που θα παίξει τον πραγματικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι δεύτερος ή τρίτος στις ευρωεκλογές και κατατάσσονται αντίστοιχα στην πέμπτη και έκτη θέση της αξιολόγησης. Τέλος, ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως απογοητευτικό ότι το 85% των πολιτών δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από το αντιπολιτευτικό του έργο.