Από τους κηπουρούς του Γιώργου στους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη δυο τσιγάρα δρόμος, με τον άλλοτε πολλά υποσχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαπιστώνει πως στενεύουν τα όρια.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Οι παλινωδίες, η αδυναμία σαφούς πολιτικού στίγματος και το γεγονός πως σέρνεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ υποτίθεται πως στόχος του είναι η διακυβέρνηση, έχουν σοβαρές συνέπειες στα ποσοστά του κόμματος με τα παλαιότερα –και έμπειρα– στελέχη, που μυρίζονται από απόσταση τη συντριβή, να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, έχοντας ήδη επιλέξει πιθανό διάδοχο που φαίνεται να συγκεντρώνει τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. 

Ο πάντα παρών ΓΑΠ 

Οσο ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι... άκαπνοι πολιτικά συνεργάτες του αναζητούν ακόμα περπατησιά, μικρομεσαία αλλά και ιστορικά στελέχη που έζησαν στο πετσί τους την απόλυτη καταστροφή των μνημονίων, λαμβάνουν τα μέτρα τους για να μη χρειαστεί να ξαναζήσουν τις ίδιες καταστάσεις. 

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να περιορίζεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά, όμως διοικητικά και πολιτικά αποτελείται από πολλές φατρίες που διεκδικούν ένα κομμάτι του κόμματος, αρχής γενομένης από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κουβαλά και πικρία για την «προδοσία» στις εσωκομματικές εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, μολονότι ήταν σαφές στους παλαιούς ότι δεν έκανε για τη δουλειά. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζαν στα πολιτικά πηγαδάκια. 

Από κοντά οι άλλοτε γεννηματικοί, που στήριξαν τη Φώφη Γεννηματά στην προσπάθειά της, και κράτησαν ζωντανούς τους δεσμούς του κόμματος με συνδικαλιστικούς φορείς και κινήματα, με τα οποία η Χαριλάου Τρικούπη είχε ανέκαθεν προνομιακές σχέσεις. 

Υπάρχουν και οι νεοεισερχόμενοι, απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις με το ΠΑΣΟΚ μήπως και γεννηθεί ελπίδα. Τα συμπεράσματά τους τα έχουν βγάλει, χρόνος άλλος δεν υπάρχει ούτε όμως και εναλλακτική εκτός του κόμματος, οπότε έχουν ήδη στραφεί σε άλλο πρόσωπο το οποίο προετοιμάζεται μεθοδικά για την επόμενη μέρα, η οποία δεν μοιάζει να αργεί πλέον. Στα υπέρ του και η καλή γνώση του κομματικού μηχανισμού λόγω προηγούμενης θέσης του. 

Με όποιον κερδίζει 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει τόσο στους «ανεξάρτητους», οι οποίοι έχουν προσωπικές φιλοδοξίες αλλά γνωρίζουν πως ένα τέτοιο σενάριο –διεκδίκησης της αρχηγίας– ξεπερνά τις δυνατότητές τους. Εχουν επιλέξει λοιπόν να διατηρήσουν την ατομικότητά τους ανταλλάσσοντάς τη ως στήριξη στην επόμενη εσωκομματική μάχη. Σε αυτούς προστίθενται και οι οπορτουνιστές για τους οποίους η πολιτική επιβίωση είναι ο μόνος στόχος και δεν διστάζουν να συμπορευτούν με οποιονδήποτε, αρκεί να εμπνέει και να δίνει προοπτική νίκης για το κόμμα. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπου ένας ένας δείχνει δημόσια πλέον τις προθέσεις του, η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, δεχόμενη πυρά εκ των έσω, νιώθει τα περιθώρια να στενεύουν απειλητικά. Οι λαϊκιστικές κορόνες άλλωστε του προέδρου έχουν ήδη απομακρύνει μέρος των ψηφοφόρων στρέφοντάς τους είτε προς τη Νέα Δημοκρατία είτε προς τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, αναζητώντας ξεκάθαρες θέσεις και σταθερότητα. 

Εκτός ορίων η σύγκρουση των δύο… δεύτερων 

Με τη φόρα για τη δεύτερη θέση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τους τόνους όχι κατά της κυβέρνησης, αλλά εκατέρωθεν, γνωρίζοντας πως η κάλπη των ευρωεκλογών θα γίνει ξαφνικός θάνατος τουλάχιστον για έναν πολιτικό αρχηγό, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες. 

Για αυτό και στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη έχει μπει ως βασικός αντίπαλος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει ανατρέψει τα επικοινωνιακά δεδομένα, με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να δείχνει περιορισμένα αντανακλαστικά. Οπότε η επιχειρηματική δραστηριότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πως μπορεί να αξιοποιηθεί για να πληγεί προς όφελος του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Μόνο που από το ΠΑΣΟΚ μπήκαν εμβόλιμα στη μάχη που είχε ανάψει καλά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να εισπράξουν εν τέλει μια άκρως υποτιμητική απάντηση από την εκπρόσωπο της Κουμουνδούρου Βούλα Κεχαγιά. «Για τον κ. Ανδρουλάκη μόνο συμπάθεια. Γιατί όταν ο παρακολουθούμενος ξέρει ότι ο θύτης του βρίσκεται σε δύσκολη πολιτική στιγμή, είναι αναγκασμένος να τον βοηθήσει. Και επειδή δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, πόσο μάλλον σε αγγλόφωνο περιβάλλον, ας του εξηγήσει κάποιος ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν φορολογικούς παραδείσους», είπε χαρακτηριστικά σε μια απάντηση που απευθυνόταν επί της ουσίας στη Νέα Δημοκρατία, προκαλώντας τον εκνευρισμό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο απάντησε για τον «εν δυνάμει υπουργό του κ. Μητσοτάκη», παραπέμποντας σε σύνδεσμο που αναφέρεται στο Delaware και στην έκθεση της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Panama papers.