Ολοένα και πιο κοντά στο πολιτικό τέλος του έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης αναζητώντας –ανεπιτυχώς– τη συνταγή που θα του επιτρέψει να ανατρέψει τις προβλέψεις και να κερδίσει τη δεύτερη θέση στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου 

Ο πανικός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα πρέπει εδώ και τώρα να καταλήξει σε στρατηγική η οποία θα φέρει αποτελέσματα, σε αντίθεση με ό,τι εφαρμόστηκε έως σήμερα με τραγικές συνέπειες για τον ίδιον, φαίνεται και από το γεγονός ότι επιλέγει τακτικές Τσίπρα για να κλείσει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ή ορθότερα του ίδιου του Κασσελάκη. 

Για «πορεία προς τον λαό» κάνουν λόγο κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, δίχως να αποσαφηνίζουν αν αυτή θα γίνει πάνω στα χνάρια του πρώην πρωθυπουργού που από το 2013 είχε κατ’ επανάληψη αναφερθεί (και πραγματοποιήσει) αντίστοιχες εκστρατείες. 

Μοιράζει φιλιά 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά πως η προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους θα του δώσει το πλεονέκτημα που αναζητεί ώστε να καταστεί το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα. Κάθε χειραψία, κάθε αγκαλιά ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο: να δει ακόμα μια μέρα ως πρόεδρος και να υποχρεωθούν οι δελφίνοι σε αναμονή. Η εναλλακτική είναι η παραίτησή του, να αναγνωρίσει την αποτυχία του και να αποσυρθεί. 

Τα στοιχεία που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη μόνο ικανοποίηση δεν προκαλούν στην ηγετική ομάδα. Ακόμα και η δημοσκόπηση του Euronews από την Ipsos επιβεβαιώνει εκείνο που άπαντες γνωρίζουν: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει κεφάλι και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και στις κάλπες. Μπορεί η διαφορά των δύο κομμάτων να είναι μόλις 0,2% (13,6% έναντι 13,4%), όμως αυτή είναι αρκετή για να απελευθερώσει τις δυνάμεις που από μηνών αμφισβητούν τη δυνατότητα του προέδρου του κινήματος να εμπνεύσει την αλλαγή και να οδηγήσει το κόμμα στην εξουσία. «Στον ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκαν και πλησιάζουν και πάλι τα ποσοστά των εθνικών εκλογών αθροιστικά. Δεν κόστισε στον Κασσελάκη. Και εμείς τραβάμε κουπί για μισή μονάδα» σχολιάζουν σκωπτικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, εστιάζοντας στις ευθύνες του προέδρου αναφορικά με τις πολιτικές επιλογές που δεν στέλνουν ξεκάθαρο στίγμα στους ψηφοφόρους. 

Δεν τους πείθει 

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει πως το κόμμα του θα είναι δεύτερο και αυτό θα σημάνει την αφετηρία για να γίνει κυβέρνηση. Δεν πείθει όμως ούτε τους στενούς συνεργάτες του. Πόσο δε όταν βλέπουν πως ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, δίχως να αποκλείεται πως εν τέλει με κεντρώες θέσεις θα καταφέρει να βρεθεί στην Ευρωβουλή. Ενα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε περαιτέρω απώλειες για τη Χαριλάου Τρικούπη και άνοιγμα της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός της ΝΔ. 

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημά του είναι ο ίδιος: η προσωπικότητα Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν πείθει απέναντι σε έναν σοβαρό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, και έναν Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έχει το χάρισμα του... influencer, ανεξαρτήτως αν ο λόγος του απέχει από την πολιτική. «Εμείς μιλάμε πολιτικά και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε» υποστηρίζουν συνεργάτες του, δίχως να συνεκτιμούν την αδυναμία των πολιτών να ακολουθήσουν τη συλλογιστική του προέδρου, την επιχειρηματολογία και την τελική άρνηση σε ζητήματα που εκ θέσεως το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ, από τον γάμο των ομόφυλων μέχρι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Στο μεν πρώτο θέμα το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη λαβώθηκε σοβαρά με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα να καταψηφίζει ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη υποχρεώνοντας τους πάντες να καταψηφίσουν ανεξαρτήτως αν υπήρχαν ψύχραιμες φωνές που ήταν εκ θέσεως θετικοί. 

Οι επόμενες –λίγες ημέρες– είναι κρίσιμες για τον άνθρωπο που μέτρησε λάθος το πολιτικό του μπόι και θεώρησε ότι μπορεί να γίνει ηγέτης σε μια εποχή που ο λαϊκισμός ενταφιάστηκε από την ίδια την κοινωνία και αναζητούνται σοβαρές πολιτικές λύσεις.