Την ομολογουμένως ήπια διαφωνία του για την φημολογούμενη μεταγραφή του ευρωβουλευτή Θεόδωρου Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση. Νωρίτερα όμως κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση της έτερης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία είπε ότι ο πήχης του ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές, δεν είναι απλά η δεύτερη θέση, αλλά και ένα ποσοστό άνω του 15%. Ο κύριος Χριστοδουλάκης απέφυγε την «ποσοστικοποίηση» του πήχη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει το εξής: ότι ο πήχης του κόμματος αφορά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε την επόμενη ημέρα, να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ευρύ κάλεσμα συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων και να διαμορφώσουμε μια καθαρή αντιπρόταση διακυβέρνησης, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Προκύπτει βέβαια από το σκεπτικό, το εξής παράδοξο: πώς ακριβώς θα διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ μια «καθαρή αντιπρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία»; Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, λέει ουσιαστικά «δώστε μας τη δεύτερη θέση για να διαμορφώσουμε την "αντιπρόταση διακυβέρνησης"», λησμονώντας ότι για να σε ψηφίσουν οι πολίτες της χώρας, θα πρέπει όχι μόνο να έχεις διαμορφώσει ιδεολογικοπολιτικά τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά να έχεις φροντίσει να την επικοινωνήσεις επαρκώς. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει ούτε το ένα και φυσικά, ούτε το άλλο. Είναι σαν να λέει "ψηφίστε μας και το βρίσκουμε μετά". Μάλλον εκεί στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι πράγματι «άμαξα βουν έλκει», ή όπως λέμε στις μέρες μας, είναι θεμιτό να βάζουν «το κάρο μπροστά από το άλογο». Έτσι είναι, αν έτσι πιστεύουν.

Ενδιαφέρον όμως έχει η διαφοροποίηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, αναφορικά με τη φημολογούμενη μεταγραφή του Θεόδωρου Ζαγοράκη, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εάν τελικά πράγματι θα ευοδωθεί η εν λόγω μεταγραφή και πώς του φαίνεται η συγκεκριμένη προοπτική, ο κύριος Χριστοδουλάκης είπε ότι «δεν είμαι ο αρμόδιος, δεν ξέρω» ενώ για την προοπτική της προσθήκης του κ. Ζαγοράκη είπε «έχω άποψη, δεν θέλω να την εκφέρω δημόσια. Στα όργανα του κόμματος, όπου ζητηθεί και όπως χρειαστεί. Θεσμικά». Είναι σαφές ότι διαφωνεί με την εν λόγω μεταγραφή και για αυτό δεν εκφράζει δημοσίως την δική του άποψη. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν οι επιδόσεις του κυρίου Ζαγοράκη, τον καθιστούν άξιο μεταγραφής, ο κύριος Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι «οι επιλογές μας πρέπει να έχουν πλαίσιο πολιτικής συνάφειας με τον χώρο. Ένας άνθρωπος ο οποίος πολιτεύθηκε με τη Νέα Δημοκρατία, θα κριθεί για το εύρος της πολιτικής συνάφειας με τον χώρο μας». Είναι σαφές ότι διαφωνεί, αλλά μετά από την κόντρα που είχε με τον κύριο Ανδρουλάκη, αναφορικά με την εκδήλωση του Φεβρουαρίου, όπου συμμετείχε μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Διονύση Τεμπονέρα, ο κύριος Χριστοδουλάκης έχει γίνει πολύ προσεκτικός, τουλάχιστον στο ποσοστό που διαφοροποιείται δημοσίως.

Η δήλωση του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Άννα Λιβαθυνού: «Χθες είδαμε την κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία έβαλε αρκετά ψηλά τον πήχη για τις Ευρωεκλογές. Λέει ότι με 14% - 15%, το ΠΑΣΟΚ θα έχει σοβαρό θέμα. Εσείς τι λέτε για αυτό;»

Γιώργος Κακούσης: «Θέλει δεύτερη θέση και πάνω από 14% - 15%, ένα σοβαρό ποσοστό, λέει».

Άννα Λιβαθυνού: «Από τις δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα, δεν δείχνουν κάτι τέτοιο».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Υπάρχουν κάποιες δημοσκοπήσεις που το δείχνουν, κάποιες που πιθανότατα να μην το δείχνουν, τις διαβάζουμε όλες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει το εξής: ότι ο πήχης του κόμματος αφορά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε την επόμενη ημέρα, να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ευρύ κάλεσμα συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων και να διαμορφώσουμε μια καθαρή αντιπρόταση διακυβέρνησης, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Γιώργος Κακούσης: «Άρα, να αφήσουμε τις Ευρωεκλογές; Γιατί αξιωματική αντιπολίτευση εκλέγουμε στις εθνικές εκλογές».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Να την πω δεύτερη θέση; Ωραία, να την πούμε δεύτερη θέση».

Γιώργος Κακούσης: «Άρα ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει βάλει από μόνος του τον στόχο στη δεύτερη θέση».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Σωστά. Προφανώς ο τελικός στόχος αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές και το διακύβευμα της αντιπρότασης διακυβέρνησης, έναντι της Νέας Δημοκρατίας, το ενδιάμεσο βήμα φυσικά και είναι οι Ευρωεκλογές. Οι Ευρωεκλογές αυτές, πρέπει να σηματοδοτήσουν ακριβώς, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουμε να συγκρίνεται πλέον με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το ποιος είναι τρίτος, τέταρτος, ή δεύτερος. Θέλουμε προοπτικά να μπορεί να βλέπει τη διακυβέρνηση της χώρας και να πείσει ότι έχουμε όχι μόνο διαχειριστικά καλύτερη πρόταση, αλλά με διαφορετικές προτεραιότητες και άλλο πρόσημο, καλύτερη πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή τη μάχη θέλουμε να δώσουμε και θα τη σηματοδοτήσουμε στις Ευρωπαϊκές Εκλογές».

Άννα Λιβαθυνού: «Άρα, δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ και μόνο, είμαστε ικανοποιημένοι ακόμη κι αν φέρει ένα ποσοστό 12%; Ή αυτό που λέει η κυρία Γιαννακοπούλου "ναι μεν δεύτερη θέση, αλλά πάνω από 15%";»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, μένω ακριβώς στα λόγια του Νίκου Ανδρουλάκη».

Γιώργος Κακούσης: «Δεύτερη θέση όπως και να ‘χει -»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, μένω ακριβώς στα λόγια του Νίκου Ανδρουλάκη».

Άννα Λιβαθυνού: «Και με τι ποσοστό;»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, μένω ακριβώς στα λόγια του Νίκου Ανδρουλάκη».

Γιώργος Κακούσης: «Εγώ δε βλέπω καμία ιδιαίτερη διαφοροποίηση από αυτά τα οποία είπε η κυρία Γιαννακοπούλου χθες».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Ούτε εγώ».

Γιώργος Κακούσης: «Στην τοποθέτησή σας, εννοώ».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Ναι. Μένω ακριβώς στα λόγια του Νίκου Ανδρουλάκη. Ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση».

Άννα Λιβαθυνού: «Το "ισχυρή" πώς ερμηνεύεται;»

Γιώργος Κακούσης: «Σου λέει, "τον πήχη τον έχει βάλει ο Ανδρουλάκης, εγώ θα τον κατεβάσω;"»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Ξέρετε, επειδή και έχω ένα χέρι, δεν μπορώ να κρατήσω και το μέτρο με τα εκατοστόμετρα, για να μετρήσουμε τα ποσοστά. Άρα εκ των πραγμάτων, δεν μπορώ να μπω στην ποσοστολογία. Ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση».

Άννα Λιβαθυνού: «Θα έρθει και ο κύριος Ζαγοράκης μαζί σας;»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Α, δεν είμαι ο αρμόδιος, δεν ξέρω».

Γιώργος Κακούσης: «Πώς σας φαίνεται;»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν έχω άποψη - δεν θέλω να την εκφέρω δημόσια τουλάχιστον. Έχω άποψη, δεν θέλω να την εκφέρω δημόσια. Στα όργανα του κόμματος, όπου ζητηθεί και όπως χρειαστεί. Θεσμικά».

Γιώργος Κακούσης: «Οι επιδόσεις του σαν ευρωβουλευτή, τον κάνουν άξιο μεταγραφής;»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Προφανώς, θεωρώ ότι οι επιλογές μας πρέπει να έχουν πλαίσιο πολιτικής συνάφειας με τον χώρο. Ένας άνθρωπος ο οποίος πολιτεύθηκε με τη Νέα Δημοκρατία, θα κριθεί για το εύρος της πολιτικής συνάφειας με τον χώρο μας».