Η βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Φρανσίνα Αρμενγόλ –με τη σύμπραξη των Καταλανών– είναι η νέα πρόεδρος στην ισπανική Βουλή. Πρόεδρος στη Γερουσία ο Πέδρο Ρογιάν από το Λαϊκό κόμμα. 

Οι ανατροπές ήλθαν μετά την άρνηση του προέδρου του ΡΡ Νουνιέθ Φεϊχό να ψηφίσει για μία από τις τέσσερις αντιπροεδρίες τον εκπρόσωπο των VOX. Eτσι, ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Αμπασκάλ και οι 33 ψήφοι του κόμματός του δεν κατέληξαν εκεί που όλοι πίστευαν. Δηλαδή στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Φεϊχό. 

Μετά το αποτέλεσμα και την εκλογή σοσιαλίστριας προέδρου, δεν υπάρχει συμμαχία των δύο κομμάτων που συγκεντρώνουν συνολικά 139 και 33 έδρες στη Βουλή, με συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ να ζητήσει από τον βασιλιά Φίλιππο να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που χρειάζεται τη συμμετοχή επτά μικρών κομμάτων συμπεριλαμβανομένων των Καταλανών, οι οποίοι ζητούν αμνηστία για τον εξόριστο Πινζεμόντ αλλά και αποφυλάκιση των εξτρεμιστών της εξέγερσης του 2019 στη Βαρκελώνη. 

Ο Σάντσεθ προβληματίζεται προτού συμφωνήσει σε όλα, όπως επίσης και να τηρήσει την υπόσχεσή του να πιέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου 2024, να γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ τα καταλανικά αντί των καστεγιανικών που είναι συνταγματικά η επίσημη γλώσσα της χώρας. 

Χάρη στην πιο πάνω υπόσχεση, το κόμμα Τζόουνς, της Καταλανίας, έδωσε τις επτά ψήφους στον Σάντσεθ ώστε να υπερψηφιστεί η νέα πρόεδρος της Βουλής. 

Κι ενώ η κρίση στο Λαϊκό Κόμμα ήδη έδειξε τα πρώτα σημάδια της, με πολλούς να ομιλούν στο παρασκήνιο για αλλαγή προέδρου με φαβορί για τη θέση της σημερινής προέδρου της κυβέρνησης της Μαδρίτης Αγιούζο, ο Πέδρο Σάντσεθ θα ανακοινώσει στον βασιλιά ότι έχει έτοιμο το νέο σχήμα κυβέρνησης, ικανό να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία κατά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Ευρεία είναι η πεποίθηση ότι ταυτόχρονα θα προκηρυχθούν νέες εθνικές εκλογές τα Χριστούγεννα! 

Η ημερομηνία είναι με το γράμμα του ισπανικού συντάγματος, το οποίο προβλέπει εκλογές μετά την παρέλευση 75 ημερών από την ημέρα διεξαγωγής της πρόσφατης αναμέτρησης της 23ης Ιουλίου. 

Ο Σάντσεθ, σύμφωνα με πηγές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αυτήν τη φορά θα ανακοινώσει την κάθοδό του χωρίς τους Ποδέμος του Ιγκλέσιας, οι οποίοι έχουν τώρα πρόεδρο τη Γιολάντα Ντίαθ και ονομασία κόμματος Σουμάρ. 

Οσον αφορά το Λαϊκό Κόμμα, αποφάσεις θα παρθούν στο έκτακτο συνέδριό του ανάλογα και των προθέσεων Αθνάρ και Ραχόι.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί προωθούν την Αγιούζο, δημοφιλέστατη στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου είναι κυβερνήτης. 

Ο πρώην πρόεδρος Κασάδο δεν επιθυμεί να επανέλθει στο κόμμα από το οποίο εκτοπίσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Φαινόμενο σύνηθες στην Ισπανία και σε όλα τα κόμματα. Ιδιαίτερα εκείνα της εξουσίας.

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου