Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες ανακοίνωσε ότι πάει σε πρόωρες εκλογές στις 29 Νοεμβρίου σε  τηλεοπτικό διάγγελμα στις 10:00 ώρα Ελλάδας( 9:00 π.μ.) στο Παλάτι La Moncloa.

Η απόφασή του έρχεται στον απόηχο της ήττας του στη Βουλή με την καταψήφιση των δύο έκτακτων διαταγμάτων που αποσκοπούσαν σε διευθέτηση της στεγαστικής κρίσης και της κοινωνικής αναταραχής που πυροδότησε η έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν Αμπασκάλ.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ήταν μονόδρομος την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία με αίτημα «δίκαια ενοίκια, χωρίς εξώσεις».

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από πολυάριθμες συναντήσεις του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο με μέλη του υπουργικού του συμβουλίου και ηγέτες των Σοσιαλιστών για να αποφασίσουν την πορεία των έκτακτων διαταγμάτων τα οποία απέρριψαν όχι μόνο τα αντιπολιτευόμενα κόμματα PP -Λαϊκό Κόμμα και Vox (άκρα Δεξιά) αλλά και οι Καταλανοί αυτονομιστές.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση «έκανε λάθη» και δεν είχε πετύχει όλα όσα είχε θέσει ως στόχο, στον απόηχο της καταψήφισης των δύο έκτακτων διαταγμάτων που αποσκοπούσαν σε διευθέτηση της στεγαστικής κρίσης.

Στην ομιλία του, ο Σάντσες επιπλέον, τόνισε ότι αντιμετώπισε τη «χειρότερη δυνατή αντιπολίτευση», μιλώντας για το Λαϊκό Κόμμα PP και το ακροδεξιό Vox, τα οποία αμφισβήτησαν ακόμη και τη νομιμότητά του.

Αναφέρθηκε στα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, όπως η πρόοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα κοινωνικά δικαιώματα και η μείωση της ανισότητας. Υπενθύμισε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς κρίσεις, όπως πολέμους και γεωπολιτικές αναταραχές, και ότι «πολέμησε ενάντια σε τυράννους, τεχνο-ολιγάρχες και γενοκτονικά καθεστώτα».

Ο Σάντσες αποφάσισε να προβεί στη διάλυση του Κοινοβουλίου εννέα μήνες πριν από το τέλος της θητείας του, την οποία πάντα σκόπευε να ολοκληρώσει.

Με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών τα δύο διατάγματα αναμένεται να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (BOE) ενώ σε 54 ημέρες όπως ορίζει ο νόμος θα ανοίξουν οι κάλπες.