Το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δέχθηκε χθες Παρασκευή να εξετάσει την υπόθεση που αφορά το εάν και κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία σε δέκα μήνες, μετά την απόφαση της δικαιοσύνης στην πολιτεία Κολοράντο στα τέλη του περασμένου μήνα που απαγόρευσε ο πρώην πρόεδρος να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια των Ρεπουμπλικάνων όταν θα διεξαχθεί εκεί τον Μάρτιο η εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου τους.

Εμπλεκόμενο άμεσα στην —άκρως πολιτική— υπόθεση αυτή, το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί έχουν καθαρή πλειοψηφία (6-3), ανήγγειλε πως θα την εξετάσει την 8η Φεβρουαρίου.

Ως να αποφασίσει ο κορυφαίος θεσμός της αμερικανικής δικαιοσύνης, τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να συμπεριλάβουν το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ τόσο στο Κολοράντο, όσο και στο Μέιν, έτερη πολιτεία όπου οι αρχές έλαβαν παρόμοια απόφαση.

Ο μεγιστάνας, αδιαφιλονίκητο φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο —στο οποίο ονόμασε προσωπικά τρία μέλη κατά τη διάρκεια της θητείας του— ζητώντας να αποφανθεί για το ζήτημα.

Τη 19η Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο και κατόπιν, την 28η Δεκεμβρίου, η υπουργός Εσωτερικών του Μέιν αποφάσισαν να απαγορεύσουν στον Ντόναλντ Τραμπ να είναι υποψήφιος στην εσωκομματική ψηφοφορία του GOP. Οι αποφάσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν ιστορικές.

Και στις δύο περιπτώσεις, το επιχείρημα στο οποίο βασίστηκε η λήψη των αποφάσεων είναι πως ο δισεκατομμυριούχος είναι ακατάλληλος για το κορυφαίο αξίωμα διότι ενεπλάκη σε «ανταρσία» όταν έγινε η αιματηρή επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, δυνάμει του άρθρου 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Το φλέγον ερώτημα

Η 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος υιοθετήθηκε το 1868· στο στόχαστρο την εποχή βρίσκονταν οι οπαδοί της Συνομοσπονδίας, οι Νότιοι που ηττήθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της απόσχισης (1861-1865), ώστε να αποκλείονται από κάθε δημόσιο αξίωμα όσοι, ενώ είχαν ορκιστεί να υπερασπίζονται το Σύνταγμα, διέπραξαν «ανταρσία» ή «στάση».

Είναι όμως η τροπολογία εφαρμοστέα στην υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ; Αυτό είναι το φλέγον ερώτημα για το οποίο καλείται να αποφανθεί το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.

Κατά την επιχειρηματολογία του Ντόναλντ Τραμπ και της ομάδας των δικηγόρων του, αν η απόφαση που έλαβε η δικαιοσύνη στο Κολοράντο εφαρμοστεί, «θα σημάνει την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το δικαστικό σύστημα εμποδίζει τους ψηφοφόρους να καταθέσουν την ψήφο τους υπέρ βασικού υποψηφίου μεγάλου κόμματος για την προεδρία».

Κατ’ αυτούς, μόνο αρμόδιο για να πάρει αποφάσεις για το ζήτημα είναι το Κογκρέσο.

Οι δικηγόροι του κ. Τραμπ επιχειρηματολόγησαν ακόμη πως το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωσή του, αφού ήταν ακόμη πρόεδρος την 6η Ιανουαρίου 2021, καθώς και ότι τα γεγονότα εκείνης της ημέρας δεν ήταν «εξέγερση» και ο μεγιστάνας «επ’ ουδενί συμμετείχε σε εξέγερση».

Εκατοντάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ είχαν επιτεθεί τότε στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, για να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση στο Κογκρέσο της νίκης του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και οι πιο παθιασμένοι υποστηρικτές του εξακολουθούν να διατείνονται, χωρίς να παρουσιάζουν καμιά απόδειξη, πως εκείνος ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020.

Στην Αϊόβα σήμερα ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί σήμερα προεκλογική εκστρατεία στην πολιτεία της Άιοβα, έχοντας προγραμματίσει δύο συγκεντρώσεις, τρία χρόνια ακριβώς μετά την επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, ένα γεγονός που εξακολουθεί να διχάζει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Σε αυτή την πολιτεία στις μεσοδυτικές ΗΠΑ ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου οι προκριματικές εκλογές από τις οποίες θα προκύψει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ, που επιθυμεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο παρά τις τέσσερις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του, θα βρεθεί σε οκτώ ημέρες ενώπιον της κρίσης των ψηφοφόρων για πρώτη φορά από τότε που αποχώρησε από την προεδρία των ΗΠΑ.

Χωρίς να πει λέξη για την επίθεση στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έφτασε χθες Παρασκευή «στη μεγάλη πολιτεία της Άιοβα», όπου θα πραγματοποιήσει σήμερα προεκλογική συγκέντρωση στις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στο Νιούτον, κοντά στην πρωτεύουσα Ντε Μόιν, και στη συνέχεια σε σχολείο στο Κλίντον, κοντά στα σύνορα με το Ιλινόις.

Από την πόλη Σίου Σέντερ χθες ο Τραμπ κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, «τον διεφθαρμένο Τζο» όπως τον αποκαλεί, ότι «τροφοδοτεί τους φόβους» των Αμερικανών με την «αξιοθρήνητή προεκλογική του συγκέντρωση» στην Πενσιλβάνια, όπου ο 81χρονος Δημοκρατικός συνέκρινε τη ρητορική του 77χρονου Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του με αυτή «της ναζιστικής Γερμανίας».

«Το πιο σημαντικό είναι να ψηφίσετε»

«Σε δέκα ημέρες οι κάτοικοι αυτής της πολιτείας θα ρίξουν τη σημαντικότερη ψήφο της ζωής τους», τόνισε ο Τραμπ, εκτιμώντας ότι το διακύβευμα των φετινών εκλογών είναι ακόμη πιο σημαντικό από αυτό του 2016.

«Πρέπει να πάτε να ψηφίσετε διότι (αυτή η ψηφοφορία) δίνει τον τόνο. Δίνει τον τόνο, ειλικρινά, και για τον Νοέμβριο», εκτίμησε.

Παρά τις δικαστικές του περιπέτειες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Τραμπ το 60% των ψήφων των Ρεπουμπλικανών, έναντι των δύο βασικών του αντιπάλων: της Νίκι Χέιλι και του Ρον ΝτεΣάντις. Ένα πρωτοφανές προβάδισμα.

Χθες ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον τους, χαρακτηρίζοντάς τους «πιόνια του κατεστημένου» και ισχυριζόμενος ότι «θα ξεπουλήσουν» τους ψηφοφόρους.

«Πολιτική βία»

Η πρωτοφανής επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου πριν τρία χρόνια παραμένει ένα ζήτημα που διχάζει βαθιά τις ΗΠΑ: το ένα τέταρτο των Αμερικανών και το 44% των υποστηρικτών του Τραμπ πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) υποκίνησε την επίθεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του πανεπιστημίου του Μέριλαντ που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Ο Τραμπ και οι MAGA υποστηρικτές του (Make America Great Again – Κάντε την Αμερική ξανά μεγάλη, το σύνθημα του Ρεπουμπλικάνου) όχι μόνο υιοθετούν την πολιτική βία, αλλά γελούν με αυτό το γεγονός», κατήγγειλε ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του χθες.

Στις 4 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον ξεκινά η δίκη στην οποία ο Τραμπ βρίσκεται κατηγορούμενος ότι άσκησε πιέσεις προκειμένου να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Μία ημέρα αργότερα θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές σε σειρά πολιτειών, ανάμεσά τους το Τέξας, η Καλιφόρνια, το Κολοράντο και το Μέιν. Οι δύο τελευταίες πολιτείες έχουν αποκλείσει τον Τραμπ από τα ψηφοδέλτια των Ρεπουμπλικάνων.