Δεν θα βοηθήσουν οι ΗΠΑ την Ευρώπη σε περίπτωση που η τελευταία δεχθεί επίθεση είχε δηλώσει το 2020 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπως είπε, σύμφωνα με το Politico, ο Γάλλος Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήταν και παρών στο τετ-α-τετ.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι αν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση δεν θα έρθουμε ποτέ να σας βοηθήσουμε και να σας υποστηρίξουμε», είχε πει χαρακτηριστικά στη φον ντερ Λάιεν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

«Μου χρωστάτε 400 δισ. δολάρια - Οι Γερμανοί δεν πλήρωσαν αυτά που έπρεπε για την άμυνα»

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν παρέμεινει μόνο σε δηλώσεις αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είχε αναφερθεί και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με τον Μπρετόν είχε εκφράσει τη γνώμη του πως το ΝΑΤΟ «είναι νεκρό» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα το εγκαταλείψουν: «Παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και θα φύγουμε, θα εγκαταλείψουμε το ΝΑΤΟ». Στο τέλος, ο Μπρετόν είπε, επίσης: «Και πρόσθεσε, "και παρεμπιπτόντως, μου χρωστάτε 400 δισεκατομμύρια δολάρια, επειδή οι Γερμανοί δεν πλήρωσαν αυτά που έπρεπε να πληρώσουν για την άμυνα"».

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτό το δημοσίευμα του Politico έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την αμερικανική πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είναι σε εξέλιξη οι δικαστικές διαδικασίες για τις ποινικές διώξεις εις βάρος του, λόγω των επεισοδιών που είχαν λάβει χώρα από υποστηρικτές του στο Καπιτώλιο, όταν αντί για αυτόν οι πολίτες των ΗΠΑ εξέλεξαν για πρόεδρό τους τον Τζο Μπάιντεν.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το δικαστήριο ερευνά αν δικαιούται ασυλία ως τέως Αμερικανός πρόεδρος. Παράλληλα προβάδισμα σημειώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ως υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2024.