Άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας», σύμφωνα με τον ρεπουμπλικανό Ρον Ντε Σάντις, η απόφαση του Μέιν να απορρίψει την υποψηφιότητα του Τραμπ για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος μπροστά στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. «Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Μπορείτε να έχετε έναν ρεπουμπλικανό υπουργό Εσωτερικών να αποκλείσει τον Μπάιντεν από το ψηφοδέλτιο;», αναρωτήθηκε ο Ντε Σάντις.

Να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο Ντε Σάντις είναι υποψήφιος για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών το 2024 και μάλιστα, ο βασικότερος αντίπαλος του Τραμπ. Ο Ντε Σάντις, αντιδρώντας με την απόφαση που έλαβε η Πολιτεία του Μέιν, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Η ιδέα ότι ένας γραφειοκράτης σε εκτελεστική θέση μπορεί να αποκλείσει μονομερώς κάποιον από το αξίωμα ανατρέπει κάθε έννοια συνταγματικής δίκαιης διαδικασίας που αυτή η χώρα τηρεί για περισσότερα από 200 χρόνια».

Αποστάσεις κρατούν δύο άλλοι ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι 

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν στην απόφαση της υπουργού Εσωτερικών του Μέιν Σένα Μπέλοους. Η απόφαση ελήφθη με «δεδομένη τη 14η τροπολογία του Συντάγματος, η οποία αποκλείει την ανάδειξη σε οποιοδήποτε αξίωμα προσώπων που επιδόθηκαν σε ανταρσία», εξήγησε η υπουργός, με τον Τραμπ να προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, δύο άλλοι ρεπουμπλικανοί που αποφάσισαν να διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος, η Νίκι Χέιλι και ο Κρις Κρίστι, κράτησαν αποστάσεις.

«Η Νίκι θα κερδίσει τον Τραμπ δίκαια. Θα πρέπει να εναπόκειται στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποιος θα εκλεγεί» ανέφερε σε δήλωση η εκστρατεία της Χέιλι, ενώ εκπρόσωπος του Κρίστι επισήμανε την προηγούμενη θέση του ότι ο Τραμπ θα πρέπει να παραμείνει στο ψηφοδέλτιο έως ότου και εάν καταδικαστεί για εξέγερση μετά από μια δίκαιη δίκη.

Πρώην δικηγόρος του Νίξον: Ο Τραμπ βρίσκεται σε μπελάδες, αντιμετωπίζεται νόμιμα 

Ο Τζον Ντιν, πρώην δικηγόρος του Ρίτσαρντ Νίξον στον Λευκό Οίκο, είπε ότι η απόφαση της Πολιτείας του Μέιν θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνση του Τραμπ από το ψηφοδέλτιο σε ακόμη περισσότερες Πολιτείες.

«Η απόφαση του Μέιν είναι πολύ σταθερή. Ενημερώθηκε πλήρως, υπάρχει άφθονη δίκαιη διαδικασία και απλώς έχασαν από μια ευθεία, ειλικρινή ανάγνωση της 14ης τροπολογίας», είπε σε συνέντευξή του στο CNN. «Ο Τραμπ έχει το πρόβλημα. Βρίσκεται σε μπελάδες, αλλά αντιμετωπίζεται νόμιμα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το CNN, πάντως, και οι Δημοκρατικοί στο Μέιν ήταν διχασμένοι με την απόφαση.