Την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για fast-track απόφασησχετικά με το αν ο Τραμπ έχει «απόλυτη ασυλία» από δίωξη σε ομοσπονδιακό επίπεδο για έγκλημα που φέρεται να διέπραξε όσο ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν και οι πρόεδροι απολαμβάνουν ευρεία ασυλία από αστικές αγωγές, ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι έχει ασυλία από ποινικές κατηγορίες είναι μάλλον καινοφανής, σημειώνει το Vox. Οι δικαστές δεν αιτιολόγησαν την απόφασή τους. Έξι από τους εννέα θεωρούνται προσκείμενοι στους Ρεπουμπλικανούς ενώ τρεις από αυτούς διορίστηκαν από τον ίδιο τον Τραμπ.

Η απόφαση σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αποφανθεί ένα χαμηλότερου επιπέδου δικαστήριο –σε αυτή την περίπτωση ένα εφετείο- για το πώς προχωρήσει η δίκη σχετικά με την απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η δίκη που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο μπορεί να καθυστερήσει, αλλά κανένας δεν ξέρει για πόσο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην ασυνήθιστη απόφαση να παρακάμψει το χαμηλότερο δικαστήριο για να ζητήσει τη γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου ώστε να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο η νομική διαμάχη για τον Τραμπ.

Η πλευρά του Τραμπ ζητούσε πάλι να απορριφθεί η διαδικασία από το Ανώτατο Δικαστήριο γιατί το ζήτημα αν έχει ασυλία ή όχι είναι εξαιρετικά σύνθετο νομικά. Πρακτικά στα 234 χρόνια της ζωής των ΗΠΑ το ζήτημα της ασυλίας των προέδρων δεν έχει έλθει σε δικαστήριο και, για αυτό, καλό θα ήταν, έλεγε η πλευρά Τραμπ, να μην λυθεί βιαστικά. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση, όπως ανέφεραν οι Financial Times, είναι μια νίκη για το Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, στην οποία προηγείται με άνεση έναντι όλων των άλλων υποψηφίων.

Οι «καθυστερήσεις» του Τραμπ

Η στρατηγική του Τραμπ από τότε που ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ άσκησε δύο διώξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο εναντίον του ήταν να προσπαθήσει να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δίκες του, προσθέτει το Vox . Εάν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, θα αποκτήσει τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης και μπορεί να το διατάξει να αποσύρει τις ποινικές κατηγορίες εναντίον του. Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Το πρώτο ορόσημο είναι στις 9 Ιανουαρίου όταν το Εφετείο θα ακούσει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών. Εάν κινηθεί γρήγορα και αποφασίσει κατά του Τραμπ και το Ανώτατο Δικαστήριο δεν σαμποτάρει την υπόθεση διατηρώντας την ποινική δίωξη σε παύση ενώ επανεξετάζει την απόφαση του Εφετείου, τότε δυνητικά ο Τραμπ θα μπορούσε να δικαστεί και να καταδικαστεί πριν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιλέξει τον υποψήφιο πρόεδρο του 2024.

Όμως, αν μη τι άλλο, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Παρασκευής προωθεί τον στόχο του Τραμπ να καθυστερήσει τη δίκη του μέχρι να ξεχαστεί. Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει μια άλλη νομικά περίπλοκη υπόθεση, για το αν οι Πολιτείες μπορούν να εμποδίσουν τον Τραμπ με την επίκληση της Τροπολογίας 14 του Συντάγματος, η οποία απαγορεύει σε πρώην στασιαστές να είναι υποψήφιοι για αξιώματα. Είναι τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο στάση των οπαδών του Τραμπ; Είναι ο ίδιος άνθρωπος με υψηλό αξίωμα (το Σύνταγμα δεν μιλά για προεδρους) ώστε να εμπίπτει στη διάταξη; Άλλα δύο περίπλοκα νομικά ζητήματα για τα οποία το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί, κάτι που θα προτιμούσε να κάνει μέσα σε ένα επαρκές χρονικό πλαίσιο.

Εδώ πρακτικά η απόφαση του Κολοράντο είναι «παγωμένη» μέχρι τις 4 Ιανουαρίου αν και μικρή επίπτωση θα έχει στην εκστρατεία της Πολιτείας γιατί δεν είναι από αυτές όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί. Αν όμως ακολουθήσουν και άλλες Πολιτείες, ο Τραμπ ίσως θα βρεθεί αποκλεισμένος από μάχες που θα πρέπει να κερδίσει, εκτός αν έχει μια ευνοϊκή για τον ίδιο απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως και αν έχουν τα πράγματα με τις δικαστικές υποθέσεις ο Τραμπ επιμένει να μιλά «διεφθαρμένο Μπάιντεν» που «περίμενε τρία χρόνια μέχρι να φέρει την ψευτοϋπόθεση στο δικαστήρια». Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι παρά τα ανοιχτά νομικά προβλήματα, ο Τραμπ δεν έχει χάσει σε κάτι από τη δημοτικότητά του μεταξύ των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών.