Με τα πόδια ξεκίνησαν από το νότιο Μεξικό και με προορισμό τα σύνορα των ΗΠΑ περίπου 7.000 μετανάστες από τη Νότια και την Κεντρική Αμερική. Όπως αναφέρει το BBC, το τελευταίο καραβάνι ξεκίνησε από την πόλη Ταπατσούλα, η οποία βρίσκεται στο νότιο Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, την παραμονή των Χριστουγέννων και κρατώντας ένα πανό που έγραφε «έξοδος από τη φτώχεια». 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες ήταν από την Κούβα, την Αϊτή και την Ονδούρα, αλλά ορισμένοι προέρχονταν από το Μπαγκλαντές και την Ινδία. Πολλοί δήλωσαν ότι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο καραβάνι αφού περίμεναν επί μήνες για άδειες διέλευσης.

Κίρμπι: Μπάιντεν και Ομπραδόρ ανησυχούν για τη «δραματική αύξηση» μεταναστών που διασχίζουν ΗΠΑ-Μεξικό

Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο συμβάν συμπέφτει χρονικά με τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει ανάμεσα στην αμερικανική και μεξικανικπή πλευρά σχετικά με τη μετανάστευση. Ειδικότερα οι μετανάστες ξεκίνησαν την εν λόγω διαδρομή λίγες μέρες προτού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζητήσει με τον πρόεδρο του Μεξικό Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για τον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης. 

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Μεξικανός ομόλογός του μοιράζονται την ανησυχία τους για τη «δραματική αύξηση» των μεταναστών που διασχίζουν τα κοινά τους σύνορα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που συνελήφθησαν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια τα δύο τελευταία χρόνια. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023, η αμερικανική συνοριοφυλακή συνέλαβε περισσότερους από 200.000 μετανάστες που διέσχιζαν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό.