Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάλυση του κόμματος Κασσελάκη και, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε μονοψήφια ποσοστά. Δεν είμαστε μπροστά σε κάτι απρόοπτο. Ηταν νομοτελειακή η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή του σε μονοψήφια ποσοστά. Νομίζω όμως ότι η είδηση που αξίζει πραγματικά να δώσουμε χρόνο και ανάλυση δεν έχει καμία σχέση με τον Κασσελάκη και την Κουμουνδούρου. 

Τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της οικονομίας είναι εξαιρετικά αισιόδοξα. Τα τουριστικά έσοδα στο εννεάμηνο έφτασαν τα 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 11% σε σύγκριση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. Ο Σεπτέμβριος έσπασε κάθε ρεκόρ, καταγράφοντας εισπράξεις 3,2 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 370 δισεκατομμύρια από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ η αυξημένη κίνηση συνεχίζεται μέχρι και τον Νοέμβριο. 

Την ίδια στιγμή, στον Προϋπολογισμό, τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν σε 50,8 δισεκατομμύρια στο δεκάμηνο και το πρωτογενές πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 6 δισ. έναντι στόχου για 1,8 δισ. και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατομμυρίων στο ίδιο διάστημα του 2022. 

Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται πάνω από το 2,4% που εκτιμά για φέτος το οικονομικό επιτελείο, ενώ η πρόσφατη πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, προσελκύοντας κεφάλαια άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Και όλα αυτά ενώ στο πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει ούτε μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη. Ολα αυτά εξηγούν την κυριαρχία της κυβέρνησης στο πολιτικό σκηνικό, την αμηχανία του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις εξελίξεις και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά και δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους. 

Από εδώ και πέρα από την ίδια την κυβέρνηση εξαρτάται η προοπτική της και οι μεταρρυθμίσεις για μια σειρά από θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση του κράτους, οι αλλαγές στο ΕΣΥ και η ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη της εγκληματικότητας. 

«Φωνάζω» πάρα πολύ καιρό ότι από εδώ και πέρα το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που αναβάλλει το στοίχημα της καθημερινότητας για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. 

Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και όλοι στην κυβέρνηση πρέπει να φέρουν αποτελέσματα και προοπτική για την κοινωνία. Καλή η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή όμως δεν πρόκειται να κρίνει το ποσοστό του πρώτου κόμματος στις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Το ποσοστό της ΝΔ δεν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τα αποτελέσματα που θα έχει η κυβέρνηση με τα προβλήματα του κόσμου. 

Αυτό θα πρέπει να το έχουν όλοι υπ’ όψιν τους στην κυβέρνηση. Το να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να πέσει στο 5%, αλλά οι νεοδημοκράτες να μην πάνε να ψηφίσουν και η κυβερνητική παράταξη να πέσει στο 30% θα είναι μεγάλο χαστούκι για τη ΝΔ. Επειδή λοιπόν κανένας από την κυβέρνηση δεν θέλει να δει κάτι τέτοιο, ας τρέξουν όλοι να παραγάγουν έργο και αποτελέσματα. Διαφορετικά θα δουν το άλλο… έργο που θα τους ετοιμάσει ο πρωθυπουργός στον ανασχηματισμό. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και σε όλους...