Τη λέξη «υβριστές» φαίνεται πως κρύβει στην πραγματικότητα το «Υ» στο ακρωνύμιο ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα στελέχη του κόμματος της... Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν αριστεύσει στο πεδίο αυτό. Οχι σήμερα, αλλά σχεδόν από ιδρύσεως του κόμματος και όσο πλησίαζε η αποφράδα ημέρα να κερδίσουν την εξουσία. Η περίπτωση του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά δεν είναι παρά η συνέχεια μιας πολυετούς πορείας. «Δεν συνομιλώ με υβριστές» ξεκαθάριζε τον Ιανουάριο του 2015 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αρνούμενος να συμμετάσχει σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα. «Πώς να κάνουμε διάλογο με υβριστές που με λένε πουλημένο και προδότη;», διερωτήθηκε τότε και συνέχισε τονίζοντας ότι «εγώ δεν θα νομιμοποιήσω την πολιτική αθλιότητα».

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Και αν ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πολιτικός αντίπαλος και κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως οι δηλώσεις αυτές εντάσσονταν σε έναν πολιτικό σχεδιασμό για να ακυρώσει τον... εχθρό, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει το ίδιο για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μάσησε τα λόγια του για τους άλλοτε συντρόφους του που πορεύονται με μια διαφορετική –αν όχι ελλειπτική– πολιτική ηθική. «Υβριστής των αγώνων της Αριστεράς» ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, «πολιτική ύβρις να μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας για νέο ’89», «δρακογενιά των παραγόντων», «ηθική εξαχρείωση».

Μπροστά σε όλα αυτά η αναφορά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σε «υβριστές και "προσκυνητές"» αποτελεί χάδι σε πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου που άγονται και φέρονται υβρίζοντας, θεωρώντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζουν έδαφος στο όνομα μιας δήθεν επανάστασης την οποία ο κόσμος έχει απορρίψει προ πολλού.

Με καθυστέρηση και μόνο όταν βρέθηκε ο ίδιος στο στόχαστρό τους ανακάλυψε τους υβριστές και ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός και προς το παρόν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει μια πολύ στενή σχέση και συνεργασία του διευθυντή του γραφείου Τύπου με τους υβριστές μας» είπε, αλλά περιορίστηκε αρχικά σε αυτό επιλέγοντας να δώσει στους... υβριστές εξωκομματική ιδιότητα. Διαφορετικά, πολύ πιθανόν να χρειαζόταν να δείξει εκείνους στους οποίους αναφέρεται. Αναγκάστηκε βέβαια να παραδεχθεί εν τέλει πως υβριστές υπάρχουν και στην Κεντρική Επιτροπή.

Γιατί δεν είναι μόνο η στρατιά των trolls που εξυπηρετούσε την ανάγκη εξευτελισμού των πολιτικών αντιπάλων. Η Νταλαούρα έκανε τη... δουλειά της. Είναι και όσοι κατείχαν ανά περιόδους αξιώματα και μια βουλευτική έδρα, με τον Παύλο Πολάκη απλώς να διατηρεί τα πρωτεία σε αυτήν τη μακρά πορεία που πίσω στο 2015 το αλήστου μνήμης Ποτάμι υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση κατά των... μονίμων υβριστών. «Αν και θα μπορούσαμε να μπούμε στον πειρασμό να καταθέσουμε τον πλήρη κατάλογο από το υβρεολόγιο που καθημερινά εκστομίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και τα φερέφωνά τους κατά του Ποταμιού και των στελεχών του, θα αρκεστούμε στο top 10 του savoir vivre τους: εθνικοί μειοδότες, δωσίλογοι, Γερμανοτσολιάδες, φιλογερμανικό κόμμα, υπηρέτες των νταβατζήδων, εκπρόσωποι της διαπλοκής, συνήγοροι των δανειστών, πέμπτη φάλαγγα, τσιράκια των εργολάβων, αδαείς και αστοιχείωτοι», ανέφερε σε αυτήν.

Υβριστές ακόμα και για τον Κυριάκο Βελόπουλο πολύ πιο πρόσφατα. Κοινώς όλοι τούς έχουν πάρει χαμπάρι, αλλά εκείνοι κουνούν ανέμελα τη σημαία της δήθεν αριστερής υπεροχής, κρατώντας ψηλά τη γροθιά τους μήπως και πείσουν πάλι όσους παρασύρθηκαν το 2015 και τους έκαναν κυβέρνηση.

Έπεσαν οι μάσκες

Μόνο που στο μεσοδιάστημα μεσολάβησαν πολλά και οι μάσκες έπεσαν. Από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και «τα σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ», ο οποίος μάλιστα είναι υβριστής και με τη βούλα της Δικαιοσύνης καθώς καταδικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για όσα είχε αναφέρει, με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατά του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, μέχρι τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρέθηκε εκτός κόμματος για τον χαρακτηρισμό «δολοφόνοι» κατά της κυβέρνησης μέχρι να επιστρέψει παραμονές των εθνικών εκλογών, τον μόνιμο υβριστή της χώρας Κώστα Αρβανίτη και φυσικά τον... πρύτανη Παύλο Πολάκη.

Βεβαίως, η λίστα δεν έχει όριο, καθώς σε αυτήν θα πρέπει να καταγραφούν εκατοντάδες μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται ως όχλος, ανάλογα με τις ανάγκες του κόμματος ή του εκάστοτε προέδρου, εξυπηρετώντας συγκεκριμένους σκοπούς και αδιαφορώντας (μπορεί και αγνοώντας) για τις προσωπικότητες που διαλύουν δίχως πραγματικό λόγο ή αφορμή.

Χυδαία σεξιστική επίθεση Παππά κατά Τσιλιγκίρη

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από το υβριστικό μήνυμα του Νίκου Παππά κατά των αστυνομικών και ο εκλεκτός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κάποιοι προόριζαν για τον Δήμο Αθηναίων, ξαναχτύπησε εις διπλούν. Με ακραίους υβριστικούς και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς κατά της Χριστίνας Τσιλιγκίρη και με απειλές που αρμόζουν μόνο στη μαφία της νύχτας κατά τρίτου προσώπου. Η πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας σε ανάρτησή της καυτηρίασε τις δηλώσεις του Νίκου Παππά την περασμένη Κυριακή και τον κάλεσε να παραιτηθεί, γεγονός που πυροδότησε την αντίδρασή του με μηνύματα τα οποία εκείνη δημοσιοποίησε.

Γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της «"Ησυχα, Χριστινάκι", "ποια είσαι εσύ, βρε γλυκούλα;", "κάπως έτσι... αν ταυτίζεσαι"... Αυτές είναι κάποιες από τις ειρωνείες, τις σεξιστικές προσβολές και τα υποτιμητικά σχόλια που δέχτηκα από τον εκλεγμένο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει συνηθίσει να μιλάει με αυτόν τον τρόπο, υποβιβάζοντας και προσβάλλοντας κάθε γυναίκα. Με τον ίδιο τρόπο μίλησε και σε έναν αστυνομικό, δείχνοντας την ίδια περιφρόνηση προς τα Σώματα Ασφαλείας. Ολα αυτά επειδή τόλμησα να του επισημάνω την ανεπίτρεπτη και χυδαία συμπεριφορά του. Τα σχόλια που δημοσιοποιώ είναι για χάρη της αλήθειας».

Σε άγνωστο χρόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε κατ’ αγνώστου προσώπου, εμπλέκοντας ακόμα και τον νεκρό πατέρα του, ενώ έμμεσες απειλές εξαπέλυσε και κατά της μητέρας του. Σε ηχητικά που δημοσιοποιήθηκαν ακούγεται να τον χαρακτηρίζει «αγράμματο σκουπίδι», «θα κλαίει η μάνα σου η βρομιάρα και ο πεθαμένος ο πατέρας σου», σημειώνει ότι είναι φακελωμένος και θα στείλει άλλους να τον τακτοποιήσουν και ότι εκείνος θα φτάσει μόνο για το «κ@τούρημα». Σε γραπτό δε μήνυμα απειλεί ακόμα και τη ζωή του, ενώ δεν παραλείπει να στοχοποιήσει και την οικογένειά του για την οποία θα φροντίσει να περάσει δύσκολα. Μέχρι την ώρα που το «Μανιφέστο» όδευε προς το τυπογραφείο δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ.