Λέγοντας Μάχη των Οχυρών, εννοούμε τον τριήμερο σκληρό, άνισο και επικό αγώνα 6 – 9 Απριλίου 1941, που έγινε στα Οχυρά, από τον ορεινό όγκο της Κερκίνης (Μπέλες) μέχρι το Νέστο ποταμό στη γραμμή των συνόρων, για την απόκρουση της γερμανικής επίθεσης, κατά το Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνοριακή αυτή γραμμή, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, υπήρχαν 21 Οχυρά, που αποτελούσαν την οχυρωμένη τοποθεσία, γνωστή ως «Γραμμή Μεταξά».

Τα Οχυρά ήταν τα εξής:

- Παπαδοπούλα (Ποποτλίβιτσα),
- Οχυρό (Ιστίμπεη),
- Σπανή Πέτρα Κελκαγιά),
- Στήριγμα (Αρπαλούκι) και Παλιουριώνες,
- Ρούπελ Καρατάς,
- Κάλη, Περσέκ, Μπαμπαζώρα, Μαλιάγκα, Περιθώρι,
- Παρταλούσκα, Ντάσαβλη, Λίσσε, Πυραμοειδές, Καστίλο,
- Άγιος Νικόλαος, Μπαρτίσεβα, Εχίνος και Νυμφαία.

Η Μάχη των Οχυρών ήταν η πρώτη μάχη της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα που διεξήχθη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Οι Γερμανοί ΝΑΖΊ θεώρησαν «περίπατο» την επιχείρηση κατά της Ελλάδας

Ο Ελληνικός Στρατός, με απαράμιλλο ηρωισμό, μάχεται σκληρά και νικηφόρα εναντίον των Ιταλών, από την 28η Οκτωβρίου 1940, στο Αλβανικό Μέτωπο.

Αλλά ο Χίτλερ, από το Νοέμβριο του 1940, είχε αποφασίσει να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας και μέχρι τον Μαρτίου του 1941 η 12η Γερμανική Στρατιά είχε φθάσει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Το Χρονικό της μάχης του οχυρού Ρούπελ 

Στις 05:15 της 6ης Απριλίου 1941, ημέρα Κυριακή, χωρίς να τηρηθούν τα συνήθη διπλωματικά έθιμα του τελεσιγράφου και της παροχής προθεσμίας για απάντηση, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν ταυτόχρονα στο ελληνικό έδαφος και στη Νότια Γιουγκοσλαβία. (Επιχείρηση «ΜΑΡΙΤΑ»).

Στο Οχυρό ΡΟΥΠΕΛ επιτίθεται το 125 Ανεξάρτητο Ενισχυμένο Σύνταγμα Πεζικού μαζί με Μονάδες της 5ης Ορεινής Μεραρχίας.

Για τρεις μέρες όλα τα οχυρά αμύνονται σθεναρά προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους Γερμανούς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ρίχνουν αποπνικτικά και ασφυξιογόνα αέρια προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών.

Τα οχυρά ΡΟΥΠΕΛ - ΕΧΙΝΟΣ-ΝΥΜΦΑΙΑ- ΛΙΣΣΕ- ΙΣΤΗΜΠΕΗ και ΠΥΡΑΜΟΕΙΔΕΣ δέχονται την μεγαλύτερη πίεση αλλά ανθίστανται, συνεχίζουν να αμύνονται και παραδίνονται όταν λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση περί συνθηκολόγησης. Οι Έλληνες κάμφθηκαν μόνο στο σημείο όπου δεν είχαν γίνει οχυρά, στην κοιλάδα του Αξιού, και δεν είχε επανδρωθεί πλήρως.

Κατά τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς το Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 30 Απριλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η χώρα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.

Παρά τη συντριπτική υπεροχή του εχθρού ο αγώνας των Ελλήνων στο Ρούπελ χαρακτηρίστηκε ως μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας μας.

Στη Μάχη των Οχυρών η υπεροψία του δυνατού κάμφθηκε από τη δύναμη του δικαίου και της πίστης και προστέθηκε ένα ακόμη μεγάλο «ΟΧΙ» στην ένδοξη ιστορία μας.