Στις 11:25 τη νύχτα της 11ης Απριλίου 1941 το πλωτό νοσοκομείο «Αττική» έπλεε κατευθυνόμενο προς τη Σύρο, με σκοπό να αποβιβάσει το προσωπικό του εκκενωθέντος Νοσοκομείου Δράμας... μέχρι που δέχθηκε επίθεση από γερμανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο.
Οι ναζιστές πιλότοι όχι μόνο βομβάρδισαν το ανυπεράσπιστο πλοίο, που ταξίδευε με τα διεθνή διακριτικά του «Ερυθρού Σταυρού», αλλά ενώ άρχισε να βυθίζεται επέστρεψαν και πετώντας χαμηλά άρχισαν να πυροβολούν τους ναυαγούς στη θάλασσα!
Ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους μέχρι και σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς. Η αναφορά του αντιτορπιλικού «Κουντουριώτης», που παρέλαβε τους διασωθέντες, αναφέρει 50 άτομα ενώ η αναφορά του υποπλοίαρχου ιατρού Θ. Θωμόπουλου γράφει για 23 αμάχους πολίτες.
Η βύθιση του πλωτού νοσοκομείου «Αττική»
Το «Αττική» ήταν ένα επίτακτο πλωτό νοσοκομείο δυναμικότητας 362 κλινών που μοιράζονταν σε δύο θαλάμους, όπως είχαν διαμορφωθεί τα αμπάρια του.
Διέθετε χειρουργείο και το μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου εκτός από τον διευθυντή Θ. Θωμόπουλο περιλάμβανε τον υποδιευθυντή και χειρουργό Ν. Σπινέλλη, τον ανθυπίατρο Χ. Σολωμό, τον διαχειριστή φαρμακοποιό Κασίμο και τις εθελόντριες νοσοκόμες Ε. Δημοπούλου, προϊσταμένη, Φ. Τζώρτζη, Μ. Εγγλέζου, Κ. Κτενά, Α. Ευαγγελίδου, Β. Καλογερέση, την αδελφή ψυχαγωγίας Κατσιμανδή και 35 οπλίτες νοσοκόμους.
Την Πέμπτη 10 Απριλίου του 1941 το «Αττική» παρέλαβε από τη Θάσο το προσωπικό του νοσοκομείου Δράμας (18 γιατρούς, 28 οπλίτες νοσοκόμους, 11 νοσηλεύτριες, έναν ιερέα και βοηθητικό προσωπικό), με εντολή να πλεύσει στη Σύρο.
Τη νύχτα μεταξύ της 11ης προς 12η Απριλίου, κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέα (Κάβο Ντόρο), επλήγη από αεροπορική επιδρομή της γερμανικής βομβαρδιστικής μοίρας 26 «Löwengeschwader» αν και ήταν κατάφωτο με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού.
Από τις έξι βόμβες που ερρίφθησαν κατά του πλοίου, τρεις εξερράγησαν στην πλώρη, άλλες στον πρώτο θάλαμο και οι υπόλοιπες στη θάλασσα, κοντά στο μηχανοστάσιο.
Το πλοίο άρχισε να βουλιάζει και ο κυβερνήτης Μελετόπουλος έδωσε εντολή για εγκατάλειψή του. Κατά τη διάρκεια της επιβίβασης στις σωστικές λέμβους, το αεροπλάνο που είχε επιτεθεί στο πλοίο επέστρεψε και άρχισε την επίθεση με βόμβες και πολυβόλο.
Σύμφωνα με την αναφορά του αντιτορπιλικού «Κουντουριώτης», από το πλήρωμα που έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί, συνολικά πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, στις 24 Ιουνίου του 1906, υπέγραψε τη διεθνή Σύμβαση περί Πλωτών Νοσοκομείων. Η συνθήκη αυτή παρείχε ιδιαίτερη προστασία των πλωτών μέσω μεταφοράς και περιποίησης τραυματιών πολέμου, επιβάλλοντας τους όρους της Συμβάσεως της Γενεύης της 22ας Αυγούστου του 1864 και στους κατά θάλασσα πολέμους.
Για το αποτρόπαιο έγκλημα δεν τιμωρήθηκε κανείς, παρά το γεγονός ότι παρέβησαν όλες οι Διεθνείς περί Πολέμου Συμφωνίες.