Η αποκάλυψη, δια στόματος Γιώργου Κατρούγκαλου, για τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για επανεξέταση της φορολογίας προκειμένου να μην υπάρχουν… ανισότητες. Και επιβεβαιώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν κρυφή ατζέντα.

Μπορεί η Πόπη Τσαπανίδου να δήλωσε ότι αυτά που είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κόμματος, εν τούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν τη σχέση του με αυτά που υπόσχεται και αυτά που τελικά κάνει.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνε και αν τύχει να εφαρμοστεί η χώρα θα επανέλθει στην περίοδο των μνημονίων και στο χείλος του γκρεμού οι δηλώσεις στελεχών του δείχνουν πως η υπερφορολόγηση ως ιδεολογική και ταξική εμμονή παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για προσωπικές απόψεις. Ήταν όμως αυτός που ως αρμόδιος υπουργός έφερε το 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και είναι εκ των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου μιλώντας δημοσίως τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, δύσκολα πείθει ότι μεταφέρει προσωπικές θέσεις.

Πρόσφατα ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για αναδιανομή φόρων. Μιλώντας στο οικονομικό επιμελητήριο τον Μάρτιο είχε πεί μεταξύ άλλων ότι «Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη αλλά είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων, οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται. Οι ανισότητες στο εισόδημα, ιδίως μετά τον πληθωρισμό, επιδεινώνονται διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων».

Είχε προσθέσει δε ότι «τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν, τα περισσότερα, διευρύνουν τις ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες»

Για να καταλήξει λέγοντας ότι «είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών».

Και τότε είχε ειπωθεί ότι δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ νέους φόρους. Το ίδιο όμως είχε γίνει και το 2015 αλλά ήρθαν 29 νέοι φόροι που διέλυσαν τη μεσαία τάξη και έστειλαν τους ελεύθερους επαγγελματίες στο… χάος.

Το γεγονός ότι μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης θέμα όπως αυτό για το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών από τη μία και επαναφορά του 20% για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο όλων όσων θα συμβούν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να σχηματίσει, με οποιονδήποτε τρόπο, κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι απεργάζονται κρυφά σχέδια με στόχο και πάλι τη μεσαία τάξη και τους ελευθέρους επαγγελματίες.