Απλή αναλογική (η) 1. εκλογικό σύστημα στο οποίο οι έδρες κατανέμονται ανάλογα με τα ποσοστά κάθε κόμματος «κάθε προοδευτικό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του υπεραμύνεται της απλής αναλογικής όταν χάνει στις εκλογές» 2. κακή ιδέα «το να βγούμε χωρίς ομπρέλα και αδιάβροχο μια τόσο συννεφιασμένη μέρα ήταν πολύ απλή αναλογική» 3. φαντασιοπληξία «η απλή αναλογική του δεν του επιτρέπει να καταλάβει ότι η ιδέα που έχει για τον εαυτό του είναι εκνευριστική για τους γύρω του». 

Αν κάτι έχει γίνει πιο φανερό κι από ψέμα του Τσίπρα σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο είναι το πόσο ακατάλληλο συστημα για την Ελλάδα είναι η απλή αναλογική. Τόσο ώστε ακόμα και τα κόμματα που την ψήφισαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να την υπομονομεύσουν είτε αρνούμενα οποιαδήποτε συνεργασία είτε βάζοντας όρους που είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν (με εξαίρεση τον απελπισμένο ΣΥΡΙΖΑ). Δυστυχώς, όπως κανείς μπορεί να διαπιστώσει παρακολουθώντας μια τυχαία συνέλευση πολυκατοικίας, οι Ελληνες δεν έχουν καμία κουλτούρα συνεργασίας και ένα εκλογικό σύστημα που την απαιτεί είναι καταδικασμένο εξαρχής. Πολύ περισσότερο όταν το σύστημα αυτό απαιτεί κράτος του οποίου η λειτουργία να μην εξαρτάται από την κυβέρνηση και χρονικά περιθώρια που να επιτρέπουν σοβαρές διαπαργματεύσεις μετά τις εκλογές. Χωρίς όλα αυτά η απλή αναλογική στην Ελλάδα μοιάζει με παπούτσια σε μαϊμού.

Στόχος το χάος 

Είναι φανερό ότι ο βασικός στόχος της ψήφισης του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής δεν ήταν η κυβρνητική συνεργασία, αλλά η ακυβερνησία και το χάος που μπορεί να την ακολουθήσει αφού, όπως παραδέχεται και η συντρόφισσα Έφη Αχτσιόγλου, «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά».

Ο υπαρκτός… κανιβαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ 

Μετά το «θα τους φάμε» της συντρόφισσας Τσανακλίδου ήρθε το ωραίο βίντεο με τη συντρόφισσα Αυλωνίτου η οποία, κρατώντας ένα τηγάνι πάνω από την κουζίνα της, μας ζητάει στις 21 Μαΐου «να τηγανίσουμε τον Μητσοτάκη» και ομολογώ ότι εκπλήσσομαι. Περίμενα οι σύντροφοι να προσπαθούν κάπως να κρύψουν ότι ο δρόμος τους προς τον σοσιαλισμό περνάει από τον κανιβαλισμό.

Τώρα είναι αργά

Το κυνήγι σε όσους επί ΣΥΡΙΖΑ πρσπαθούσαν να εμποδίσουν κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας θύμιζουν στις συνεντεύξεις τους η συντρόφισσα Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο σύντροφος Λαφαζάνης, αλλά νομίζω πως είναι πια πολύ αργά για να πειστούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ότι η Πρώτη Φορά Αριστερά είχε και κάποια θετικά.