Μετά τον Αλέξη Τσίπρα που έχει με σαφήνεια δηλώσει ότι οι πόροι που απαιτούνται για την εφαρμογή των υποσχέσεών του και του σχεδίου που θυμίζει το «Τσοβόλα δώστα όλα» μέσα από την φορολόγηση, έρχεται να αποκαλυφθεί το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και μια φοροεπιδρομή μέσα από καταργήσεις ευνοϊκών διατάξεων που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σημερινή κυβέρνηση με κόπο, εν μέσω διαδοχικών κρίσεων, εφάρμοσαν.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Τσίπρα και εκ των προσώπων που είχαν υπό την εποπτεία τους θέματα οικονομίας και οικονομικών την περίοδο 2015 – 2019  έδωσε δείγμα των προθέσεων της “προοδευτικής κυβέρνησης” την οποία υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την ψήφο των πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης σε ομιλία του στο Οικονομικό Επιμελητήριο αναφορικά με την φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου που ανέρχεται σήμερα στα 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές,. Ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο να αυξηθεί και ο φόρος στα μερίσματα.

“Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη αλλά είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων, οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται. Οι ανισότητες στο εισόδημα, ιδίως μετά τον πληθωρισμό, επιδεινώνονται διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης προσθέτοντας ότι “αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά”

Και συνέχισε για να μην υπάρχουν αμφιβολίες λέγοντας ότι: “Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν, τα περισσότερα, διευρύνουν τις ανισότητες. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες”.

Δίνοντας δέ το στίγμα ότι στην Κουμουνδούρου απεργάζονται σχέδια που δύναται να επαναλάβουν την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, που όπως ο ίδιος ο Τσίπρας αλλά και ο πρώην τσάρος της Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν δηλώσει, έγινε από την ανάγκη να στηριχθούν ευάλωτες ομάδες, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι “Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση Τσίπρα διέλυσε την μεσαία τάξη επιβάλλοντας 29 νέους φόρους ενώ δεν μείωσε κανέναν από αυτούς που είχε υποσχεθεί με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2014. Ακόμη και τον ΕΝΦΙΑ που υποσχόταν πως θα καταργήσει τελείως, όχι μόνο τον διατήρησε αλλά την πληρωμή του και ως “πατριωτικό καθήκον”.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την επαναφορά στην εξουσία για να εφαρμόσει ένα σχέδιο κρυφό που θυμίζει αυτό της περιόδου 2015 – 2019 ανατρέποντας όσα έχει καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία:

  1. Μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
  1. Αύξησε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό
  1. Αύξησε συντάξεις πρώτη φορά μετα από 12 χρόνια.
  1. Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ
  2. Μείωσε την ανεργία