ναβάλνι (ο) 1. αυτός ο οποίος θυσιάζεται για έναν ανώτερο σκοπό, ήρωας, «το να σκαρώσεις ένα τραγουδάκι στο οποίο βρίζεις και ζητάς την εξόντωση όποιου δεν γουστάρεις δεν σε κάνει ναβάλνι, καλέ μου Πανούλη», 2. θύμα καταπιεστικού - δικτατορικού καθεστώτος, «με δεδομένο ότι η χώρα δεν γνώρισε ποτέ της δημοκρατία, η ιστορία της Ρωσίας είναι γεμάτη ναβάλνι», 3. αυτός τον οποίο φοβάται ο Πούτιν, «όσους και αν εξοντώσει η ρωσική δικτατορία, οι ναβάλνι συνεχώς θα αυξάνονται».

Επικίνδυνοι και όχι απλά γραφικοί

Η εξόντωση του Ναβάλνι είναι μια υπενθύμιση για όλους όσοι παίρνουν αψήφιστα όχι το καθεστώς του Αδόλφου... Πούτιν, αλλά τους εγχώριους υπερασπιστές του. Υπενθυμίζει ότι αυτοί που χαριτωμένα αποκαλούμε «πουτινάκια», λες και είναι γραφικοί φαν κάποιου άφωνου αλλά ακίνδυνου ποπ τραγουδιστή, στην πραγματικότητα είναι κήρυκες του μίσους, υπερασπιστές ενός δικτατορικού καθεστώτος και εργάτες της ανατροπής της Δημοκρατίας. Συμπολίτες που υπερασπίζονται κοινωνίες στις οποίες ένα κόμμα ελέγχει τα πάντα, που ονειρεύονται εξορίες και εκτελέσεις για κάθε πολιτικό αντίπαλο και ταυτοχρόνως έχουν το (τροφοδοτούμενο από τη δημοσιογραφική αφασία) θράσος να αυτοσυστήνονται ως προοδευτικοί και δημοκράτες. Με πιο ύπουλους από όλους εκείνους, που, αφού αναγνωρίσουν τον αυταρχισμό του ρωσικού καθεστώτος, κολλάνε ένα «αλλά» και προσπαθούν να εξισώσουν θύτες και θύματα, δικτατορίες και δημοκρατίες, Ανατολή και Δύση. Αριστεροί και ακροδεξιοί που πιασμένοι χεράκι χεράκι πριονίζουν το δέντρο της Δημοκρατίας, ελπίζοντας η πτώση του να τους χαρίσει την πολυπόθητη εξουσία.

Λερώματα

Στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ, το οποίο, αφού αναγνώριζε τον αυταρχισμό του Πούτιν, προσπαθούσε να αποδομήσει τον Ναβάλνι και τους στόχους του. Χωρίς φυσικά ο συντάκτης να προβληματίζεται έστω και λίγο από το γεγονός ότι ο άνθρωπος του οποίου την εικόνα πάσχιζε να λερώσει, επέστρεψε στην πατρίδα του γνωρίζοντας ότι τον περιμένει ο θάνατος.

Τίποτα δεν είναι τζάμπα

Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος από το γεγονός ότι υπάρχουν συμπολίτες, που ενώ κατάφεραν να εισαχθούν σε ανώτατες σχολές της χώρας, δεν έχουν ακόμα καταφέρει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει δωρεάν Παιδεία και ότι οι σπουδές τους χρυσοπληρώνονται από τους φορολογουμένους.

Ψυχιατρεία

Η απογοήτευση του Γιώργου του Καπουτζίδη από τη στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για την ισότητα στο γάμο είναι αυτό που συμβαίνει όταν ξαφνικά αποφασίζουν να πολιτικοποιηθούν συμπολίτες άσχετοι με την πολιτική. Π.χ. άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν ότι για ένα κόμμα νοσταλγών της ΕΣΣΔ, είναι πρόοδος να μη ζητάει τον εγκλεισμό των ομοφυλοφύλων στα ψυχιατρεία.