Η Νέα Δημοκρατία πριν από μερικά 24ωρα απέδειξε ότι οι θεμελιώδεις αξίες που είναι αποθηκευμένες στο DNA της φιλελεύθερης αστικής παράταξης υπηρετούνται ακόμα και όταν το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησαν 37 βουλευτές παρόντος του πρωθυπουργού, άσκησαν κριτική και εξέφρασαν απόψεις που κατά τα ειωθότα θα χαρακτηρίζονταν «ενοχλητικές» και πήραν απαντήσεις, δείχνει ότι ο ρόλος των βουλευτών κάθε άλλο παρά διακοσμητικός είναι όταν και οι ίδιοι ασκούν υπεύθυνα τις υποχρεώσεις τους έναντι των ψηφοφόρων τους και της παράταξης. Τέτοιες συνεδριάσεις, που δεν είναι αυτονόητες για τα ελληνικά κομματικά δεδομένα, πόσο μάλλον όταν στα «καθ’ ομολογίαν» προοδευτικά κόμματα επικρατεί η «σιωπή των αμνών», ενισχύουν το πολιτικό περίγραμμα που καθορίζει την ευρύτητα των ιδεολογικών ορίων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα σφυρηλατεί τις σχέσεις των βουλευτών με την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αυτοκριτική του έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα προκειμένου να τοποθετηθούν ανοιχτά οι βουλευτές έχει κι αυτό τη σημασία του. Αρκεί οι κρίνοντες να έχουν μνήμη. «Λάλησον και εκρίθης»: κι αυτό ισχύει για όλους, πρωτίστως για όσους ξεχνούν πού ήταν η Νέα Δημοκρατία, πού είναι, αλλά και ποιος ηγήθηκε των πέντε νικηφόρων εκλογικών αναμετρήσεων.