«Πραξικόπημα», «συνταγματική εκτροπή» και άλλες ανάλογες λέξεις και εκφράσεις ήταν και είναι… ψωμοτύρι για τον ΣΥΡΙΖΑ που τις απέδιδε και τις αποδίδει στη Νέα Δημοκρατία. Τώρα, με τα μαχαίρια να πετούν στον αέρα στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, αποδίδονται και στους εσωκομματικούς αντιπάλους. Η Δώρα Αυγέρη το έβαλε στην ατζέντα αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν για… απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου του κόμματος.
«Πραξικόπημα» αναφώνησε η Δώρα Αυγέρη απαντώντας σε άρθρο μέσω του οποίου τέθηκε θέμα ενεργοποίησης άρθρου του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ για άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του νέου προέδρου . Υποστηρίζοντας ότι αυτά τα κάνει η «κακή Δεξιά» και όχι ηξ «καλή Αριστερά» μίλησε και για «ντεμέκ Αριστερούς».
Έτσι μετά τον Ιώβ που βρέθηκε στην κοιλιά ενός κοίτους, αντικαθιστώντας τον Ιωνά, ήρθε και η αναφορά της πρότασης στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ως πραξικόπημα. Δηλαδή κατά την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ –και του Στέφανου Κασσελάκη- η πρόταση αυτή είναι πραξικόπημα.
Ας δούμε τι σημαίνει πραξικόπημα. Αντιγράφουμε: Πραξικόπημα, ονομάζεται η βίαιη και αιφνιδιαστική συνωμοτική πράξη που έχει σκοπό τη μεταβολή του πολιτεύματος προς όφελος της πολιτικής και στρατιωτικής κάστας μιας χώρας. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι τα πραξικοπήματα έχουν σκοπό την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος και τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Διακρίνεται σε πολιτικό ή στρατιωτικό ενώ υπάρχει και ο όρος συνταγματικό πραξικόπημα»
Αυτό για να καταλάβουμε τι σημαίνει «πραξικόπημα». Λέξη που αποδίδουν οι… σύντροφοι σε κάθε κίνηση με την οποία δεν συμφωνούν. Όπως φαίνεται και εντός των… τειχών. Με αποτέλεσμα πλέον να έχουν χάσει και οι λέξεις το νόημα τους. Στην περίπτωση δε του ΣΥΡΙΖΑ εντελώς.
Ας δούμε όμως τι υποστήριξε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν και στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη. Είπε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 20 παρ. 4 του καταστατικού του κόμματος. Επικαλέστηκε δηλαδή συγκεκριμένη αναφορά του καταστατικού που διέπει τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο άρθρο 20 παρ. 4 του καταστατικού διαβάζουμε: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Με απλά λόγια τέθηκε θέμα εφαρμογής του καταστατικού. Πόσο αυτό είναι… πραξικοπηματικό , τόσο όσο αυτά που έχουν υποστηρίξει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γι πράξεις και νομοθετήματα της Κυβέρνησης που δεν τους… άρεσαν. Σε κάθε περίπτωση πάντως όταν μια τέτοια ενέργεια αφορά ένα κόμμα και τα εσώψυχα των στελεχών του σίγουρα δεν είναι πραξικόπημα. Δεν κινδυνεύει κανέναν πολίτευμα, δεν κινδυνεύουν οι πολίτες, σίγουρα δεν κινδυνεύει η Δημοκρατία.