Μέχρι την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών, αυτών του Μαΐου με την απλή αναλογική, ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν ήταν βουλευτής και δεν μπορούσε να συμμετέχει στις συζητήσεις ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Τώρα το πρόβλημα μεταφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε άρον άρον εγκαταλείποντας την καρέκλα της Κουμουνδούρου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλλον ετοιμάζεται να πάρει την εκδίκησή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την επομένη της 12ης Δεκεμβρίου του 2021, ημερομηνία εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη, έδειξε πως θα εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι δεν ήταν βουλευτής. Έβαλε στο παιχνίδι τη… Βουλή. Με συνεχείς παρουσίες και παρεμβάσεις. Με συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών και επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυρίως όμως με παρεμβάσεις όπου εμφάνιζε εαυτόν ως τον εκφραστή της… προοδευτικής παράταξης καπελώνοντας τα υπόλοιπα κόμματα. Ακόμη και το θέμα των παρακολουθήσεων επεδίωξε να καπηλευθεί μόνο και μόνο για ν' αναδείξει την απουσία Ανδρουλάκη από τα έδρανα του Κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλούσε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απλώς για να μπορέσει να καταγράψει τις θέσεις του.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε, και εν μέρει το κατάφερε, να καπελώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και στις συνεδριάσεις των Ευρωσοσιαλιστών, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε ως παρατηρητής. Και φρόντιζε να κάνει τοποθετήσεις εισερχόμενος σε αυτές με τρόπο που εμφάνιζε ως ουρά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τα δεδομένα άλλαξαν. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτήθηκε και μάλιστα με fast truck διαδικασίες, που έχουν αποτέλεσμα να μην εκπροσωπήσει ο ίδιος το κόμμα του ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. Προγραμματικές που ουσιαστικά είναι και η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τον Σωκράτη Φάμελλο, που επιλέχθηκε ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την Πολιτική Γραμματεία. Και ναι μεν θα μεταφέρει τις θέσεις της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι όμως αυτός που αποφασίζει και σίγουρα κάποιοι διαφωνούν και με όσα θα πει μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι είναι ευκαιρία. Ευκαιρία για τον Νίκο Ανδρουλάκη να εμφανιστεί ως επικεφαλής της… προοδευτικής παράταξης και να εμφανίσει και το κόμμα του ως την αντιπολίτευση που χρειάζεται η χώρα. Ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το μπάχαλο της Κουμουνδούρου. Το θέμα είναι αν τελικά θα το πράξει. Ή αν θα επιλέξει να συνεχίσει να αντιγράφει τον Αλέξη Τσίπρα όπως έκανε προεκλογικά προκειμένου να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και σε στελέχη που ήδη παρουσιάζουν τάσεις… αναχωρητισμού.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα δείξει και τον δρόμο που θα ακολουθήσει, είναι βέβαιο όμως ότι θα ρίξει βάρος στη Βουλή και το κοινοβουλευτικό έργο για να μη χάσει την ευκαιρία που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.