Ανώμαλη χαρακτήρισε την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στην δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Κληθείς να σχολιάσει την στάση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χθες έδωσε μια ενωτική ομιλία -και άρα ο Γιώργος Τσίπρας έχει σκληρότερη θέση από τον πρόεδρο του κόμματος- ο Γιώργος Τσίπρας έριξε το φταίξιμο στα στελέχη των συνιστωσών, ότι δηλαδή εκείνοι αμφισβήτησαν την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη εξ αρχής, κι ότι αυτοί είναι εκείνοι που κάνουν δηλώσεις του ύφους «δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε» και «θα φτιάξουμε άλλο κόμμα».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής στις 10 και 11 Νοεμβρίου, θα υπάρξει το πρώτο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», καθώς η μια πλευρά δεν αντέχει την άλλη. Φαντάζει πολύ δύσκολο να καταφέρουν οι συνιστώσες να συγκρατηθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όλα δείχνουν, καμία από τις δυο πλευρές δεν προτίθεται να κάνει πίσω, ενώ δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρει πίσω ο Στέφανος Κασσελάκης, το αίτημα για διαγραφή των τεσσάρων στελεχών. Συνεπώς, η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει «Κούγκι». Το μόνο που μένει να φανεί, είναι το ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του «καλόγερου Σαμουήλ».

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Νίκη Λυμπεράκη: «Να σας ρωτήσω αν είστε σε άλλο μήκος κύματος από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είδα ενωτικό τον κύριο Κασσελάκη, ενώ εσείς πρόσφατα είπατε "να πάρει ο καθένας τον δρόμο του και καλή τύχη". Επιμένετε στο διαζύγιο, για το οποίο είχατε μιλήσει».

Γιώργος Τσίπρας: «Δεν επιμένω σε κάποιο διαζύγιο, είναι το επόμενο βήμα εάν κανείς δεν μπορεί να συνυπάρξει. Δηλαδή αν γίνονται δηλώσεις "δεν γίνεται να συνυπάρξουμε, θα φτιάξουμε άλλο κόμμα" και τα λοιπά, δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια, πολιτικά είναι τα ζητήματα. Αλλά ενωτικός ήταν εξαρχής ο κύριος Κασσελάκης και όλοι όσοι τον στηρίξαμε. Δεν ξεκίνησε από εμάς κάποιο θέμα. Ξεκίνησε από το γεγονός ότι υπήρξε αμφισβήτηση της εκλογής του, πρακτικά». 

Νίκη Λυμπεράκη: «Δεν έχει μετατοπιστεί χρονικά η κεντρική επιτροπή, 11-12 Νοεμβρίου, σε δέκα ημέρες. Εκεί τι θα γίνει;»

Γιώργος Τσίπρας: «Ελπίζω να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα. Θα γίνει μια πολιτική συζήτηση, πιθανώς να είναι έντονη, γιατί είναι μεγάλα τα ζητήματα που διακυβεύονται -όσον αφορά την ενότητα του κόμματος- και ελπίζω να είμαστε μια διαφορετική ημέρα, μετά τη συνεδρίαση. Είτε προς την μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που βλέπουμε στα κανάλια».

Νίκη Λυμπεράκη: «Δεν έχουν πέσει κάπως οι τόνοι;»

Γιώργος Τσίπρας: «Έχουν λίγο πέσει οι τόνοι, με την έννοια ότι δεν υπάρχει παρουσία στα κανάλια, που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται έστω και με μικρότερο ρυθμό. Δηλαδή, χθες υπήρχαν οι δηλώσεις του κυρίου Δρίτσα για το ζήτημα να φτιάξει ο Κασσελάκης το δικό του κόμμα, δηλαδή συνεχίζεται κάπως».

Νίκη Λυμπεράκη: «Ε, εντάξει και σήμερα έχει της κυρίας Τζάκρη. Και τι έγινε; Θέλω να πω, δηλαδή ο δημόσιος διάλογος δεν είναι ένα κομμάτι της προσυνεδριακής πορείας;»

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι, αυτά δεν είναι δημόσιος διάλογος. Το να φτιάξει ο Κασσελάκης άλλο κόμμα, το ότι είναι Τραμπ ή Μπέπε Γκρίλο, δεν είναι δημόσιος διάλογος. Δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση, είναι μια ανώμαλη κατάσταση και πρέπει να σταματήσει τώρα».

Νίκη Λυμπεράκη: «Τώρα που έχουν πέσει κάπως οι τόνοι, εκτιμάτε ότι υπάρχει πιθανότητα να ανακαλέσει την πρότασή του, με το ερώτημα διαγραφής για τα μέλη σας;»

Γιώργος Τσίπρας: «Κοιτάξτε, είναι ζήτημα ουσίας, δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα καθόλου».