Τον Δήμο Παλλήνης επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα 25 Ιουλίου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει σε όλη την Αττική με στόχο να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων και υποδομών που πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε για τις ανάγκες των
τοπικών κοινωνιών.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει στην περιοχή του Δήμου Παλλήνης κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, μέσω προγραμμάτων και ειδικών εργαλείων χρηματοδότησης (ΠΕΠ Αττικής, ίδιοι πόροι, κ.τ.λ.π.) έργα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 22,8 εκ. ευρώ. Παράλληλα είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής και βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης Έργα και Μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 12.449.213,35€, ενώ υλοποιείται με Φορέα Διαχείρισης, Έγκρισης και Παρακολούθησης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» το Μεγάλο Έργο «Κατασκευής Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Υδάτων του Δήμου Παλλήνης», συνολικού προϋπολογισμού 35.976.836€.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης είχε θερμή υποδοχή από τον δήμαρχο Παλλήνης Αθανάσιο Ζούτσο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σημαντική στήριξη του κ. Πατούλη στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και υποδομών στον δήμο Παλλήνης. Τον κ. Πατούλη συνόδευαν στην περιοδεία οι αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Αθ. Αυγερινός, Οικονομικών Ν. Πέππας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Γ. Ασπρουλάκης και ο υποψήφιος με την παράταξη Νέα Αρχή για την Αττική Πολ. Μπαϊρακτάρης.

Επίσκεψη στα έργα κατασκευής του δικτύου Αποχέτευσης Ακάθαρτων Υδάτων

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Σμέρο, τους αντιδημάρχους Παλλήνης Β. Μελισσά, Φ. Αβαρκιώτη, Β. Δημητριάδη, τη Μ. Διακάκη, πρόεδρο του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας και τους δημοτικούς συμβούλους Δ. Κουκουβάου, Π. Σωτηρόπουλος, Γ. Μουρτζιάπης, Δ. Καρράς και άλλα στελέχη του δήμου. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε το Αστικό Άλσος Πανοράματος, στο οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης, υλοποίησης μελέτης δασικής διαχείρισης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ύψους 1.120.000 €.

Στη συνέχεια μετέβη στο σημείο όπου έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής του δικτύου Αποχέτευσης Ακάθαρτων Υδάτων, ένα έργο Προϋπολογισμού 35.976.836 € που αφορά στις περιοχές Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης. Το έργο έχει Φορέα Διαχείρισης, Έγκρισης και Παρακολούθησης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» της Περιφέρειας Αττικής, με Φορέα Λειτουργίας την ΕΥΔΑΠ. Συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Η υλοποίηση του πρόκειται να λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλάνιζε τους κατοίκους για δεκαετίες και παρέμενε άλυτο. Το έργο, εκτός από την κατακόρυφη αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων θα συμβάλει και στη σημαντική περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

Στο σημείο που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα υποδέχθηκε τον περιφερειάρχη η γενική διευθύντρια Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ Τζ. Στεφανάκου η οποία η οποία αφού καλωσόρισε τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αποχετευτικό έργο στην Ανατολική Αττική. Ο κ. Ζούτσος αναφέρθηκε στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου, υπογραμμίζοντας ότι καθημερινά διαψεύδονται όσοι κάνουν λόγο για καθυστερήσεις καθώς το έργο προχωράει κανονικά. Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί τα 44 χιλιόμετρα των αγωγών από 165 km που είναι συνολικά.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε την παιδική Χαρά επί των οδών Ύδρας και Τήλου στη δημοτική Ενότητα Γέρακα, ένα έργο που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Η συγκεκριμένη παιδική χαρά συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό έργο κατασκευής 15 πιστοποιημένων παιδικών χαρών στον Δήμο Παλλήνης προϋπολογισμού 2.300.000€. Ο κ. Πατούλης πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στον βρεφονηπιακό σταθμό στο ΟΤ 770 Γαργητού ΙΙ,ο οποίος έχει ήδη ολοκληρωθεί και μπορεί στις αρχές φθινοπώρου να εγκαινιαστεί. Προϋπολογισμός του έργου ήταν 2.000.000€. Η περιοδεία του περιφερειάρχη ολοκληρώθηκε στο γραφείο του δημάρχου Παλλήνης κου Αθανάσιου Ζούτσου, με τον οποίο είχε συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η αποτίμηση των έργων του δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής καθώς και προτεινόμενες κοινές δράσεις για το προσεχές μέλλον.

Πατούλης: Οι πόροι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 21-27 είναι αυξημένοι κατά 53%

Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Αττικής, είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Α. Ζούτσο, για τη θερμή υποδοχή και για τη στενή συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα. Επισκεφθήκαμε έργα που είναι σε εξέλιξη, ενώ ενημερωθήκαμε και για εκείνα που είναι σε διαδικασία ωρίμανσης. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς μέσα από τη στενή συνεργασία των στελεχών της Περιφέρειας με τον δήμαρχο και με τα στελέχη του δήμου αξιοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία που συμβάλλουν στην υλοποίηση έργων και υποδομών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια των πολιτών και ενισχύουν το όραμα μας για μια πράσινη Περιφέρεια στην Αττική.

Με συστηματική δουλειά καταφέραμε να αυξήσουμε στο 98% την απορροφητικότητα πόρων μέσω ΕΣΠΑ, ενώ οι πόροι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 21-27 είναι αυξημένοι κατά 53% και ανέρχονται στα 1,6 δισ. Ευρώ. Με στόχο την ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης απορροφήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους που ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ για την εξασφάλιση δωρεάν απορριμμάτων και καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων και δημιουργούμε γωνιές ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους.

Ταυτόχρονα με ενέργειές μας εντάχθηκαν έργα σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου. Μάλιστα καταφέραμε να εντάξουμε στην χρηματοδότηση και την πρώτη φάση ανάπλασης, εξασφαλίζοντας επιστροφή 105 εκ. ευρώ τα οποία θα αξιοποιηθούν για αναπτυξιακά έργα για όλους τους δήμους της Αττικής.

Με την ίδια φιλοσοφία συνεχίσαμε, με ευρωπαϊκά κονδύλια, το πρόγραμμα ενίσχυσης των νοσοκομείων με διαγνωστικά μηχανήματα και ειδικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα υλοποιούμε προγράμματα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας και βελτίωσης του οδικού δικτύου, ενώ με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποιούμε δράσεις στήριξης των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Επιπλέον χρηματοδοτήσαμε την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες και τη διοίκηση του δήμου καθώς σε δύσκολες περιόδους συνεργαστήκαμε στενά προς όφελος των πολιτών μας».