Η Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής τον συνονόματο Στέφανο Τζουμάκα –και μάλιστα με λύπη του– θα αποφασίσει για το… μέλλον του. Επί της ουσίας όμως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την εύκολη λύση, που όμως δεν έχει κάποιο αντίκρισμα.

Λένε πως ένας νέος αρχηγός πρέπει να διαγράψει κάποιον εσωκομματικό του αντίπαλο για να εδραιωθεί. Είναι όμως έτσι; Και κατά πόσο για παράδειγμα η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα έχει κάποιο πολιτικό… αντίκρισμα για τον Στέφανο Κασσελάκη, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που κατέβηκε στις εσωκομματικές εκλογές, ως υποψήφιος, και έλαβε ποσοστό 1,3% που αντιστοιχεί σε 1.917 ψήφους;

Ο Στέφανος Τζουμάκας εμφανίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμως τον Απρίλιο του 2019, ανταποκρινόμενος στο… κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα. Ανεπισήμως είχε πάει νωρίτερα μετέχοντας σε συνέδρια και συνάξεις των γεφυροποιών και λοιπών φίλων του κόμματος που τότε ήταν στην κυβέρνηση.

Και μπορεί το 2022 ο Αλέξης Τσίπρας να τον τοποθέτησε επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν αποτέλεσε πρόσωπο αποδοχής στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν πει πολλά και διάφορα πιο επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον έχουν αμφισβητήσει ευθέως και ανοιχτά. Βέβαια ο Στέφανος Τζουμάκας μίλησε για ολιγάρχες και ελίτ που στήριξαν τον νέο αρχηγό. Αν και έχουν ειπωθεί πάλι αυτά, ακόμη και από τον ίδιο τον Στέφανο Τζουμάκα στο πρόσφατο παρελθόν, ίσως να μην μπορούσε και να γίνει διαφορετικά. 

Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη αναζητούσαν όμως μια... Ιφιγένεια. Τη βρήκαν στο πρόσωπο του Στέφανου Τζουμάκα. Μια επικείμενη θυσία του δεν θα προκαλέσει τριγμούς στο εσωκομματικό πεδίο ενώ οι συνεργάτες του νέου προέδρου θα μπορούν να κάνουν λόγο για… πυγμή και για… δυναμικές κινήσεις. Μόνο που η θυσία αυτή δύσκολα θα φέρει ούριο άνεμο και ακόμη πιο δύσκολα θα κάμψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις.