Αποκαλυπτικά ήταν τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος της «Αυγής» και πρώην Διευθυντής της εφημερίδας, Σπύρος Ραπανάκης, στην εκπομπή «Kontra 24» του «Kontra Channel» σχετικά με τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα ο μέχρι πρότινος Διευθυντής της «Αυγής» υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ένα φάουλ με τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, το οποίο θα του κοστίσει πολιτικά. Δικαιολογώντας την άποψή του, ο δημοσιογράφος τόνισε ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ρητά ότι η επιτροπή δεοντολογίας είναι αυτή που κρίνει κατά πλειοψηφία τα πειθαρχικά παραπτώματα των στελεχών καθώς και τη σχετική ποινή και όχι ο Πρόεδρος. Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης με την ανάρτησή του υπερβαίνει το ρόλο του, πάει κόντρα στους κανονισμούς του κόμματος και ουσιαστικά διαγράφει μόνος του τον Στέφανο Τζουμάκα, με αποτέλεσμα να απαξιώνει τις αποφάσεις της επιτροπής και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρώην διευθυντή της Αυγής, αυτό το «τεχνικό φάουλ», όπως το χαρακτήρισε, θα έχει ώς συνέπεια να χρεωθεί προσωπικά ο Στέφανος Κασσελάκης τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαγραφή Τζουμάκα επιταχύνει τις εξελίξεις διάσπασης στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κρύβεται πίσω από τις επιτροπές και τους κανονισμούς του κόμματος και επιθυμεί να εκκαθαρίσει προσωπικά τους διαφωνούντες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, κάτι το οποίο έχουν αντιληφθεί τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ομπρέλας και της αριστερής πτέρυγας. 

Ο Σπύρος Ραπανάκης ξεκαθάρισε ότι κατά τη γνώμη του οι κατηγορίες του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος μίλησε δημόσια για διαπλοκή και ολιγαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ, υπερβαίνουν τα όρια της πολιτικής κριτικής και είναι ακραίες. Από την άλλη, δικαιολόγησε τη στάση του Νίκου Φίλη, ο οποίος διαφωνεί με τη διαγραφή Τζουμάκα, καθώς ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε συμφωνούσε με τη λογική των διαγραφών στο κόμμα ενώ στο παρελθόν υποστήριξε και τον Παύλο Πολάκη, όταν ο τελευταίος παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κασσελάκης δυσκολεύεται να ελέγξει το κόμμα

Ενδεικτικό του κλίματος στην Κουμουνδούρου είναι επίσης όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος για τα στελέχη που αποχώρησαν από την συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εξυπηρετούσε τη λογική να μην έρθει σε δυσχερή θέση ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, διότι η εισήγησή του δεν θα περνούσε από τα μέλη της επιτροπής, καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία! Ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης αδυνατεί να ελέγξει το κόμμα και αυτό φάνηκε και στο μεγάλο αριθμό βουλευτών που ψήφισαν λευκό στην εισήγηση του στην βουλή, σχετικά με τα πρόσωπα που ανέλαβαν θέσεις-κλειδιά στην Κ.Ο. του κόμματος. Πολλοί βουλευτές αισθάνονται άβολα με την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ως υπερσυντονιστή του κόμματος στην βουλή.

Είναι φανερό πλέον ότι η διαγραφή Τζουμάκα ξεκινά το ντόμινο αποχωρήσεων σημαντικών στελεχών του συριζα, το οποίο θα κορυφωθεί μέχρι το συνέδριο, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται το κλίμα ώστε να θεωρηθεί υπεύθυνος για τη διάσπαση ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Άλλωστε πολλά στελέχη δεν ενοχλούνται μόνο με τη διαγραφή Τζουμάκα αλλά με τον τρόπο που αυτή εξελίσσεται, καθώς ο νέος Πρόεδρος αγνοεί κανονισμούς, όργανα και αποφάσεις και ηγείται λες και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιοκτησία του.