«Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», φέρεται να είπε το καλοκαίρι του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος. Ηταν η εποχή που η συγκυβέρνηση-παρωδία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπαιζε στα ζάρια το μέλλον της πατρίδας. «Ο δημοσιογράφος, που ήταν παρών, το μετέφερε λάθος»,. είπε αργότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, οι αριστεριστές έλαβαν 17,83%. Το ΜέΡΑ25, από το 3,44% των εκλογών του 2019, βρέθηκε στο 2,50% το 2023 και στο 2,54% στις φετινές ευρωεκλογές, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης και πάλι δεν τα κατάφερε. Νέμεσις. Το ΜέΡΑ25 βρέθηκε κάτω από το όριο της εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αν δεν τα κατάφερε στις ευρωεκλογές, όπου η εναλλακτική ψήφος έχει την τιμητική της, δύσκολα θα τα καταφέρει από εδώ και πέρα.

«Ναι, δεν πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο», τόνισε ο πρώην υπουργός σε μετεκλογικό άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προσθέτοντας πως «το φετινό 2,54%, αντίθετα με το περσινό 2,5% που πυροδότησε διαδικασία ενδοσκόπησης (ως όφειλε), μας βρίσκει ενωμένους και γειωμένους με κινήματα κι ανένταχτους που βλέπουν στην ενωτική μας πρωτοβουλία τη μόνη ελπίδα για μια ανατρεπτική οικολογική Αριστερά – για μια πραγματική αντιπολίτευση». Αυτή όμως είναι μια γλώσσα που ακούει μόνο μια ισχνή μειοψηφία.

Σήμερα, η ιδεολογικοπολιτική περιθωριοποίηση για το ΜέΡΑ25, αποτελεί πλέον γεγονός. Βλέπετε, τα όσα συνέβησαν επί υπουργίας Βαρουφάκη έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όλων. Ο κόσμος δεν θέλει ούτε να θυμάται τα περί «δημιουργικής ασάφειας» και όλα όσα έβλεπε και άκουγε την εποχή εκείνη, την ώρα που έβλεπε τη ζωή του να καταστρέφεται. Υπάρχει μια φωτογραφία που θα στοιχειώνει τις ζωές όλων όσοι εκ του ΣΥΡΙΖΑ μας βύθισαν τότε όλους στην απόγνωση: ένας συμπολίτης μας καθισμένος στο οδόστρωμα να ξεσπά σε λυγμούς.

Αδιόρθωτος

Οι έλεγχοι κεφαλαίων, γνωστοί ως capital controls, επιβλήθηκαν στις 28 Ιουνίου 2015. Λίγο πριν εφαρμοστούν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο... Το όριο αναλήψεων ήταν 60 ευρώ και ξεκίνησε η εξευτελιστική διαδικασία για τους πολίτες: ουρές στα ΑΤΜs για το ημερήσιο όριο ανάληψης. Μια αριστερή κυβέρνηση εφάρμοζε αυταρχικά και περιοριστικά μέτρα, που καταρράκωναν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και φλέρταρε με τη νομισματική και οικονομική σταθερότητα της πατρίδας μας. Hταν η εποχή που κλιμακώθηκαν οι πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εις βάρος της πατρίδας μας και των Ελλήνων.

Μετά, το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αυταπάτη». Παραδοχή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης κινήθηκε σε άλλη κατεύθυνση, λέγοντας τον Σεπτέμβριο του 2015 πως «ήταν λάθος που, παρά το πισωγύρισμά τους, υπέγραψα την αίτηση επέκτασης της δανειακής συμφωνίας» («Καθημερινή», 13 Σεπτεμβρίου 2015). Μιλώντας για τα τεκταινόμενα της εποχής εκείνης, είναι αδύνατο να αποφύγουμε τα περί ηχογράφησης των όσων λέχθηκαν στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας, υπόθεση που αποκάλυψαν οι «New York Times». Διότι όλο αυτό ήταν πρωτοφανές για διεθνή σύνοδο, ως breach of confidentiality, για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο που χρησιμοποιούν οι Αγγλοσάξονες για τη συγκεκριμένη αδικοπραξία. Τα όσα διεμείφθησαν τον Φεβρουάριο του 2020 στη Βουλή, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε στα πρακτικά τις ηχογραφήσεις, με τον Κώστα Τασούλα να μιλά για «απαράδεκτο γεγονός» και να αποκαλεί τον πρώην υπουργό «σοβαροφανή», είναι χαρακτηριστικά.

Κόκκινη κάρτα

Το Βερολίνο απαγόρευσε στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδό του στη γερμανική επικράτεια. Αυτό λίγο πριν εκείνος παραστεί στη «Διάσκεψη για την Παλαιστίνη» που συνδιοργάνωνε το κόμμα του στη γερμανική πρωτεύουσα, στις 12 Απριλίου, και τελικά διακόπηκε από την αστυνομία. «Ηταν ιερή υποχρέωση το χτύπημα στο Ισραήλ από τη Χαμάς», είχε δηλώσει λίγες ημέρες πριν ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος μηνύει τις γερμανικές αρχές για την απόφασή τους αυτή, είναι πλέον αντιμέτωπος με τα αδιέξοδά του. Μιλάμε εδώ για «ρεαλιστική ανυπακοή», για να απομονώσουμε μια συστατική έκφραση από την ονομασία του κόμματός του; Και όλα αυτά την ώρα που στην Ελλάδα οι ψηφοφόροι τού έχουν γυρίσει την πλάτη. Οπως τη γύρισαν και στον πρώην ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν (κατέρχεται ως ανεξάρτητος πλέον στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου), με τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης εξακολουθεί να συνεργάζεται.