Ο άνευ προηγουμένου κατακερματισμός της αριστεράς και της αντιπολίτευσης καθώς και η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την ευκαιρία να αναθαρρήσει μέχρι και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και επικεφαλής το Μέρα25 άρχισε να ενεργοποιείται ξανά τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο με το βλέμμα στις ευρωεκλογές.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης άρχισε τις παρασκηνιακές επαφές με σκοπό να ενδυναμώσει τις συμμαχίες του Μέρα25 στο δρόμο προς τις ευρωκάλπες. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους στο κόμμα του πρώην Υπουργού, το οποίο δεν κατάφερε να εισέλθει στην βουλή στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της Pulse, το Μέρα25 βρίσκεται στο όριο εισόδου στη βουλή, με ποσοστό 3%. Την ίδια άνοδο καταγράφει το κόμμα και στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, καθώς στην εκτίμηση ψήφου λαμβάνει 3,5%. Η διαρροή ψηφοφόρων από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη προς το Μέρα25 είναι της τάξης του 2-3%, το οποίο είναι ένα ικανό ποσοστό για να χαρίσει στο κόμμα του Βαρουφάκη μία θέση στην ευρωβουλή.

Τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του Μέρα25 μιλά παρασκηνιακά με βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα καθώς τους διεκδικούν και οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα σχηματίσουν και κοινοβουλευτική ομάδα. Παράλληλα ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πλησιάσει πολλά αριστερά σχήματα, τα οποία δεν κατέγραψαν καλή παρουσία στις εθνικές εκλογές, με σκοπό τη συμπόρευση ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι να τοποθετηθεί ο ίδιος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Ο πρώην Υπουργός εκτιμά ότι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και το ρευστό τοπίο στην αριστερά του δίνουν μία χρυσή ευκαιρία να ανακάμψει το Μέρα25, κάνοντας άνοιγμα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βαρουφάκης, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε μία προσωπική κόντρα με τον Στέφανο Κασσελάκη, πριν περίπου ένα μήνα διοργάνωσε εκδήλωση στον κινηματογράφο Τριανόν στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να αναδείξει τα νέα στελέχη του κόμματος, να συσπειρώσει τα μέλη για τις κάλπες του Ιουνίου και να θέσει την πολιτική του πλατφόρμα για τυχόν συνεργασίες. Παρασκηνιακά υπήρξαν συζητήσεις με στελέχη της Ομπρέλας με μπροστάρη τον Δημήτρη Βίτσα, ωστόσο οι επαφές δεν κατέληξαν πουθενά διότι η πλευρά Τσακαλώτου γλυκοκοιτάζει πλέον την ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση. Με τους τελευταίους η πλευρά Βαρουφάκη δεν φαίνεται πρόθυμη να συνεργαστεί. Το ίδιο ισχύει και για την Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρόλο που οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι έχουν πολλά κοινά και μία κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές θα εξασφάλιζε ένα καλό αποτέλεσμα.

Αυτήν τη στιγμή ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο άλλοτε μοιραίος Υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα που έφτασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και στα Capital Controls, δηλώνει σίγουρος ότι μπορεί να κερδίσει μία έδρα στην ευρωβουλή και μάλιστα με αυτόνομη κάθοδο. Δεν αποκλείεται ωστόσο να δούμε και εκπλήξεις με συνεργασίες, διότι οι ανακατατάξεις στην αριστερά βρίσκονται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη δίνει ελπίδες μέχρι και στον Γιάνη Βαρουφάκη.