Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να διατηρήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ στην πρωθυπουργία. Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό του να παραμείνει «προς το παρόν για την σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ βρέθηκε στο γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν για να του επιδώσει την παραίτησή του, όπως προανήγγειλε χθες, Κυριακή, μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών και σύμφωνα με τη γαλλική πολιτική παράδοση.

Χθες δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του για όσο διάστημα χρειασθεί, καθώς πλησιάζει η τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αρμοδιότητα της επιλογής του νέου πρωθυπουργού ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βεβαίως λαμβάνει υπόψη του την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης να απορρίψει τον προτεινόμενο πρωθυπουργό, αν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της υπερψηφίσει πρόταση μομφής σε βάρος του.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του αφού ολοκληρωθεί η «δόμηση» της νέας Εθνοσυνέλευσης και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις οποίες μεταβαίνει αύριο για να λάβει μέρος στην Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.