Την ώρα που η κυβέρνηση και συνολικά η πολιτεία επιχειρούν να σβήσουν τα ενεργά μέτωπα που έχουν κυκλώσει την Αττική, η αντιπολίτευση επιδίδεται στην (γνωστή) εύκολη κριτική. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες το πρωί στο συντονιστικό έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί ένας «οδικός χάρτης» για τις επόμενες ημέρες, όπου η κλιματολογικές συνθήκες δεν πρόκειται να βελτιωθούν ιδιαιτέρως.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που ήταν σε εξέλιξη σε Αθήνα και Ρόδο, ζητώντας να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να μην υπάρξουν απώλειες. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι απόλυτη προτεραιότητα για όλο τον κρατικό μηχανισμό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση, μολονότι ακόμα η πύρινη λαίλαπα βρίσκεται σε εξέλιξη, έσπευσε να στρέψει τα πυρά της προς την κυβέρνηση.

Πάλι αναμασήματα

«Με οδυνηρό τρόπο διαπιστώνουμε ότι μια ακόμη χρονιά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Στρέμματα δασών, περιουσίες, σπίτια καίγονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμη και μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Δήμου Σαρωνικού και μάλιστα πρόσθεσε ότι «αντί η κυβέρνηση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχει χρέος να πάρει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες με ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης –και ιδιαίτερα τον καθαρισμό των δασών–, με οργανογράμματα τα οποία ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους και, βέβαια, σχέδια πολιτικής προστασίας βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

Περιμένει στη γωνία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε με νόημα ότι «σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσουμε αρκετά για την πρόληψη και την πυρόσβεση. Σήμερα πρέπει να στηρίξουμε το έργο της αποκατάστασης και της υποστήριξης της κοινωνίας και των δήμων και νομίζω ότι αυτή ήταν η προτεραιότητά μας για τη σημερινή μας παρουσία. Και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και στην καθημερινή πολιτική λειτουργία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι δίπλα στο έργο της αποκατάστασης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις είναι οι σημαντικοί πυλώνες με τους οποίους πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση:

•Το πρώτο έχει να κάνει με τις ζημιές στην οικοσκευή, στην κατοικία και στην επαγγελματική στέγη όπου θα πρέπει να οργανωθούν τα συνεργεία και να προχωρήσουν στην καταγραφή

•Το δεύτερο έχει να κάνει με το φυσικό περιβάλλον. Θα πρέπει να γίνει μια άμεση οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων, να κηρυχθούν αναδασωτέες, να προχωρήσουν με βάση συγκεκριμένο προϋπολογισμό

•Και το τρίτο είναι οι υποδομές κοινής ωφέλειας. Προέχει η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας.

Καταστροφολογία ΚΚΕ

Εντονη ήταν η κριτική και του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Περισσό, υπάρχουν οικισμοί της Αττικής με ένα σωρό παρατημένα σκουπίδια και ξερόκλαδα, γκρέιντερ να τρέχουν την τελευταία στιγμή να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες στα ακαθάριστα δάση και κρουνοί που δεν βγάζουν στάλα νερό, μία εύφλεκτη ύλη για να γίνουν όλα παρανάλωμα. «Λιγοστές επίγειες δυνάμεις που να μην ξέρουν πού να πρωτοπάνε, απαρχαιωμένος εξοπλισμός με μάνικες που θέλουν συνεχώς μπαλώματα, ενώ κάποιες από αυτές δεν κουμπώνουν καν σε όσους κρουνούς έχουν νερό.

Οι εναέριες πτήσεις πυροσβεστικών μέσων να είναι ελάχιστες έως και ανύπαρκτες για ορισμένους οικισμούς που πλήττονταν από τις φλόγες για ώρες και να εγείρουν ερωτηματικά. Το αυτοματοποιημένο μήνυμα του ‘‘τρεχάτε να σωθείτε’’, με δρόμους που ανοιγοκλείνουν, να είναι η ‘‘λύση’’ που προκρίνει κι αυτή η κυβέρνηση, δημιουργώντας ένα ακόμα αλαλούμ», σημείωναν χαρακτηριστικά.