Τους αποκαλούν «πυροσβέστες του καναπέ». Δίνουν οδηγίες, προτείνουν λύσεις, έχουν σχέδια και φυσικά επικρίνουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τους άνδρες και τις γυναίκες που δίνουν μάχη στα πύρινα μέτωπα. Μόνο που δεν είναι «πυροσβέστες», αλλά «εμπρηστές».

Στόχος τους δεν είναι να βοηθήσουν με τις καταστροφικές φωτιές. Δεν έχουν καμία εξειδίκευση, είναι οι ίδιοι που μιλούν για τις πλημμύρες, τα χιόνια, τους σεισμούς, την πανδημία, τους πολέμους, αλλά και για τις ομάδες ως ειδικοί… προπονητές, προκαλώντας σύγχυση κυρίως σε όλους όσοι έχουν την τάση να πιστεύουν κάθε απίστευτη ιστορία και θεωρία συνωμοσίας.

Είναι οι ίδιοι που σωπαίνουν όταν η καταστροφή προκαλείται την περίοδο που τη διακυβέρνηση έχει το κόμμα που εκπροσωπούν και υποστηρίζουν ή βάλλουν κατά αντιπάλων, ακόμη και αν έχει νεκρούς.

Και είναι «εμπρηστές». Προσπαθούν να προκαλέσουν οργή και αγανάκτηση. Να εγείρουν πάθη και να δημιουργήσουν συνθήκες κάτω από τις οποίες καθίσταται αδύνατη η ομαλότητα και η σταθερότητα. Αυτά που θέλει η πλειοψηφία, το βουβό κύμα που ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημες δηλώσεις στελεχών του και υποψήφιων αρχηγών του, δεν κατάλαβε πως υπήρχε.

Αυτήν τη φορά έφτασαν στο σημείο να βρίζουν τους τουρίστες που επέλεξαν να έλθουν στην «Ελλάδα του Μητσοτάκη» και τους Έλληνες του «40τακατό». Πέραν αυτού όμως επί της ουσίας στόχος είναι το χάος, αυτό που για την Αριστερά και άλλους αποτελεί ευκαιρία. Γράφουν ό,τι θέλουν και ό,τι να ΄ναι. Έφτασαν στο σημείο να μιλούν ως ειδικοί για πυροσβεστικά αεροσκάφη που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά η Ελλάδα δεν τα αγοράζει για λόγους που αυτοί γνωρίζουν, αλλά δεν λένε.

Να μιλούν για το πόσα αεροσκάφη και ελικόπτερα πρέπει να πετούν σε κάθε εστία, με ποιον τρόπο και ποιες ώρες. Καθισμένοι στον καναπέ ή την καρέκλα με ένα πληκτρολόγιο, πίσω από μια ανωνυμία που τους επιτρέπει να βγάζουν τα εσώψυχά τους ή να παίζουν «παιχνίδια» με αμοιβή ή όχι.

Επαναλαμβάνουμε: είναι «εμπρηστές» και όχι «πυροσβέστες». Και ως τέτοιοι πρέπει ν' αντιμετωπίζονται.