«Όταν υπάρχουν πολλές εστίες, πάντοτε εξετάζεται και ο ανθρώπινος παράγοντας», δήλωσε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχετικά με τα περιστατικού εμπρησμού που έρχονται στο φως και φαίνεεται να ευθύνονται για ορισμένα από τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σημείωσε πως από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχουν γίνει τουλάχιστον 100 συλλήψεις για εμπρησμό.

Με τη συζήτηση να εστιάζει, φυσικά, κυρίως γύρω από τις πυρκαγιές, ο κ. Μαρινάκης μίλησε για τη φωτιά στην Πάρνηθα, ενημερώνοντας ότι η πρώτη κλήση για φωτιά στη Μονή Κλειστών έγινε στις 11:56. «Το πρώτο εναέριο μέσο έφτασε στην περιοχή στις 12:01 και στις 12:05 πήγε το δεύτερο. Παρόλα αυτά η φωτιά ξέφυγε».

Αυξημένα κατά 50% τα εναέρια μέσα τα τελευταία 4 χρόνια 

Ωστόσο, όπως είπε, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 50% τα εναέρια μέσα, ενώ αναφορικά με την παραλαβή νέων καναντέρ, εξήγησε ότι «μόλις μπει νέα γραμμή παραγωγής, η Ελλάδα θα προηγηθεί κατά προτεραιότητα», καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη, λόγω του «παγώματος» που έχει επιβάλλει από το 2015 η εταιρεία που εξαγόρασε την Bombardier, η οποία έφτιαχνε τα εν λόγω πυροσβεστικά αεροσκάφη. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σε απόλυτη προτεραιότητα τίθεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, παρόλα αυτά σημαντική είναι και η απώλεια εκτάσεων. Για τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε σημειωθεί πριν μερικές εβδομάδες στη Ρόδο, τόνισε πως, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι ζημιές από τη φωτιά υπολογίζονταν στα 176.000 στρέμματα, αλλά, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία από το σύστημα Copernicus, σοβαρά έχουν πληγεί 14.000 στρέμματα. 

Για τη συζήτηση που στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσα στην εβδομάδα ότι θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα αργήσει, «προέχει να έχουμε καλύτερη κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών».

Βέβαια, διευκρίνησε τι αν τη Δευτέρα υπάρξει συνεδρίαση θα έχουμε και σχετικές ανακοινώσεις. Σχετικά με το ενδεχόμενο να αλλάξει η ηγεσία της πολιτικής προστασίας, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εικόνα, ούτε καν έχει γίνει συζήτηση για αλλαγή στην ηγεσία της πολιτικής προστασίας.