Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να διακινδυνεύσει τη ζωή, τις περιουσίες των πολιτών, τις κρίσιμες υποδομές και το φυσικό περιβάλλον εξέπεμψε μέσω της συνέντευξης του στην εφημερίδα, Real News ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

Στην ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία πως στις τελευταίες πυρκαγιές υπήρξαν εμπρησμοί; Ο υπουργόςΠολιτικής Προστασίας υποστήριξε πως «κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση και τις ανθρώπινες ζωές».

Η αντιπυρική περίοδος εξελίσσεται με τεράστια σφοδρότητα και δυστυχώς αυτό φαίνεται πως προκαλείται και από τον ανθρώπινο παράγοντα. Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, έχουν γίνει 158 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Για κάθε περίπτωση έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να θέτει σε κίνδυνο την ζωή, τις περιουσίες των πολιτών, τις κρίσιμες υποδομές και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας. Για αυτό η Κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για τους εμπρησμούς και τώρα το αδίκημα του εμπρησμού δασών με δόλο είναι αποκλειστικά κακούργημα. Οι υπαίτιοι θα βρεθούν, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τον κρατικό μηχανισμό και τον τρόπο που η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία.

Είναι μια νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμόσουμε την φιλοσοφία μας, την επιχειρησιακή μας προσέγγιση και τα αντιπυρικά μέτρα. Ήδη έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση για την αντιπυρική περίοδο, έχουν διατεθεί κονδύλια σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους, τους έχει δοθεί η δυνατότητα να επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα για καθαρισμούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρόνο με τον χρόνο ενισχύονται. Έχουμε πλέον σχεδόν 16.5000 πυροσβέστες, 40% περισσότερα πτητικά μέσα, 30% περισσότερα οχήματα. Με το σύστημα 112 ενημερώνουμε εγκαίρως τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εκκενώνουν εγκαίρως την ακτίνα κινδύνου. Η ΕΛΑΣ συμβάλλει τα μέγιστα στις εκκενώσεις, όπως και το Λιμενικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι εθελοντές.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αρχών και το 112, 20.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εγκαίρως από τη ζώνη κινδύνου στις πυρκαγιές της Ρόδου, 14.000 άνθρωποι από την πυρκαγιά στον Έβρο. Εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.

Οι κλιματικές συνθήκες είναι «εκρηκτικές» - το μείγμα έλλειψης υγρασίας και βροχοπτώσεων, αυξημένης θερμοκρασίας και ισχυρών ανέμων υποδαυλίζει καταστροφικές φωτιές. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε την σφοδρότητα του φαινομένου ανεξέλεγκτη και να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα μπροστά.

Η αντιπολίτευση συνεχίζει όπως έκανε την προηγούμενη τετραετία: «πάνω σε κάθε κρίση ή δύσκολη κατάσταση προσπαθεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

Ουδέποτε φοβηθήκαμε τη γόνιμη κριτική που στηρίζεται σε δεδομένα. Αντίθετα την αποζητούμε. Ο πρωθυπουργός σε κάθε κρίση βγαίνει μπροστά, εκθέτει τα δεδομένα, όπως θα κάνει και στην επερχόμενη συζήτηση για το θέμα στη Βουλή, δεν φοβάται την αυτοκριτική και την μετατρέπει σε αλλαγές. Αυτή είναι η μόνη οδός διόρθωσης, βελτίωσης, εξέλιξης.

Εξυπακούεται λοιπόν πως θα γίνει απολογισμός, με πλήρη και συγκρίσιμα δεδομένα. Όμως, ξαναλέω, η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία, είναι η «μεγάλη εικόνα», η απειλητική σταθερά που θα καθορίσει στο μέλλον μερικές από τις πλέον κρίσιμες στρατηγικές μας».