Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για νέα εστία σε δασική έκταση στην περιοχή του Αυλώνα. Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Νωρίτερα είχε εκδηλωθεί ακόμα μια πυρκαγιά στον Αυλώνα, σε κοντινή απόσταση από την τρέχουσα, την οποία και έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο ανδρών που είναι ύποπτοι για εμπρησμό στην περιοχή. Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ προσήχθη από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου στο ΑΤ Αυλώνα ένας 45χρονος, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες πως κινούνταν ύποπτα από το πρωί με το όχημα του στις περιοχές που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, ενώ λίγο αργότερα προσήχθη και ένας δεύτερος άνδρας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι έγιναν δύο νέες προσαγωγές στο Μενίδι.

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

- Στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της οδού Μουρούζη

- Στην οδό Αθανασίου Διάκου από το ύψος της οδού Δαβρή

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Βασίλης Κόκκαλης, κατήγγειλε ότι τις τελευταίες δύο ώρες εκδηλώθηκαν τουλάχιστον πέντε εστίες πυρκαγιάς στην περιοχή Ασπροχώρι Αυλώνα. Τόνισε ότι η πυροσβεστική έσβηνε τη μία εστία και μετά από λίγο ξεσπούσε άλλη σε διαφορετικό σημείο στην ίδια περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε μάλιστα πως υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένο φορτηγάκι χρώματος ασημί, ο οδηγός του οποίου εθεάθη από κατοίκους να βάζει φωτιά. «Έχουν κρατηθεί τα στοιχεία του, θα διερευνηθεί» είπε ο κ. Κόκκαλης.

Αναφερόμενος στην φωτιά της Πάρνηθας, ο κ Κόκκαλης τόνισε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, και όπου υπάρχει καπνός και κινδυνεύει να γίνει αναζωπύρωση, γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

12 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Στις πολλές αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Πάρνηθας, του Έβρου και της Βοιωτίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι ανέρχονται σε 60 οι τραυματίες πυροσβέστες.

Ο ίδιος, αναφερόμενος σε πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επισήμανε ότι ο ενάεριος χώρος πάνω από την Πάρνηθα έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται όροι σφάλειας πτήσεων.

«Τα μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιών αντιμετωπίζονται στην Πάρνηθα όπου ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της», είπε και προσέθεσε ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις για αυτό το λόγο εκδόθηκαν 2 νέα μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την πυρκαγιά στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Πανόραμα Μενιδίου, Μπόσκιζα και Αγία Παρασκευή και το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Αγία Παρασκευή. Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Γερμανία και 2 από Σουηδία καθώς και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες. Ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία καθώς και η Περιφέρεια Αττικής με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, στους πρόποδες της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα τις τελευταίες 24 ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές πριν αυτές επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.