Τις αναζωπυρώσεις σε όλη τη χώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Είναι μια δύσκολη μάχη με τις φωτιές η οποία είχε ως τίμημα τον τραυματισμό πυροσβεστών. Τις τελευταίες μέρες 60 πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί ή αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.  

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός «τα μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιών αντιμετωπίζονται στην Πάρνηθα όπου ισχυρές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθεια για τον περιορισμό της». Πρόσθεσε ότι οι αναζωπυρώσεις έλαβαν διαστάσεις το πρωί της Πέμπτης και για αυτό εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112. Το πρώτο ήταν ενημερωτικό και αφορούσε όσους κατοικούν στους Θρακομακεδόνες, στο Πανόραμα Μενιδίου, στη Μπόσκιζα και στην Αγία Παρασκευή. Το δεύτερο ζητούσε από τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής να απομακρυνθούν. 

Στο σημείο της φωτιάς επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, 10 αεροσκάφη εκ των οποίων δύο από Γερμανία και δύο από Σουηδία καθώς και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων δύο για τον εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα επιχειρούν 19 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από Γαλλία και συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες. Ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία καθώς και η Περιφέρεια Αττικής με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, στους πρόποδες της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα τις τελευταίες 24 ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν συνολικά 12 πυρκαγιές πριν αυτές επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. 

Αναζωπυρώσεις στη Θράκη 

Πολλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις φωτιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης, επισήμανε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. 

Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από Βουλγαρία , 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα από Αλβανία. Επίσης συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δίστομο Βοιωτίας ο κ. Αρτοποιός είπε ότι οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπιση τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία.  

Το πρόβλημα των drones

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής είπε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο χρήσης drones στην ευρύτερη περιοχή της φωτιάς στην Πάρνηθα. «Σας γνωρίζουμε ότι ο εναέριος χώρος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει δεσμευτεί με οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται οι όροι ασφαλείας των πτήσεων και μπορεί να προκληθεί ατύχημα» τόνισε.