Κινητές ανακριτικές μονάδες, κάτι σαν στρατηγεία, σε διάφορες περιοχές του Εβρου έχουν στήσει οι ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν όσο το δυνατόν πληρέστερα όλες τις πληροφορίες που οδηγούν στην εικασία ότι πίσω από την καταστροφή βρίσκονται μαζικοί εμπρησμοί από άγνωστους δράστες, με σκοτεινά κίνητρα και ακόμα πιο σκοτεινούς παραγγελιοδόχους. 

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Στελέχη και πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ανακρίνουν κάθε πιθανό ύποπτο και συλλέγουν πληροφορίες από όλες τις πηγές με σημαντικότερες εξ αυτών τους ανθρώπους, που ζουν εκεί και είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται βορά της ανεξέλεγκτης πύρινης μανίας. Τα κλιμάκια της ΕΥΠ βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές από την περασμένη Κυριακή, όταν καταγράφηκε η ταυτόχρονη εκδήλωση δώδεκα πυρκαγιών σε διαφορετικές περιοχές που συνδέονται μεταξύ τους από μία νοητή ευθεία. Γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές. Εμπειρα στελέχη του τομέα πυρόσβεσης, αλλά και της συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, όσο πρωτοφανείς και ακραίες και αν ήταν. 

Το παράδοξο του Ασπρόπυργου 

Είναι αλήθεια ότι την τελευταία εβδομάδα, από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες το πρωί, η Πυροσβεστική έχει κληθεί να διαχειριστεί σχεδόν 400 δασικές πυρκαγιές. Μόνο μέσα σε πέντε ημέρες ξέσπασαν 355 εστίες, ενώ τις Αρχές απασχολούν ιδιαιτέρως και άλλα στοιχεία, όπως, π.χ., το γεγονός ότι στην περιοχή του Ασπροπύργου από την 1η Μαΐου 2023 έχουν ξεσπάσει συνολικά 470 πυρκαγιές σε διάφορα σημεία, κατά κύριο λόγο δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και εγκαταστάσεις εργοστασίων. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις οι δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά και της Αστυνομίας δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα την ώρα που προσπαθούσαν να επέμβουν, ενώ διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι πυρκαγιές οφείλονταν σε καύση μεταχειρισμένων ελαστικών αυτοκινήτων ώστε να αφαιρεθούν τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν. 

Στον Εβρο, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτρόπαιων εικόνων με τον 45χρονο Αλβανό, ο οποίος με τη βοήθεια δύο Ελλήνων απήγαγε 13 μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στην Ελλάδα, τους κλείδωσε σε σιδερένιο τρέιλερ, τους περιέφερε και κόμπαζε για τις πράξεις τους με βίντεο στα social, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, παρήγγειλε διπλή έρευνα. Τόσο αναφορικά με την πράξη αυτού του ανθρώπου όσο και για τις καταγγελίες περί οργανωμένου σκόπιμου εμπρησμού. 

Λίγες ώρες μετά έγινε γνωστό ότι ο Αλβανός αλλά και οι Ελληνες συνελήφθησαν και κρατούνται. Αίσθηση προκάλεσαν, όμως, και οι πληροφορίες ότι εναντίον των 13 μεταναστών αποδόθηκαν κατηγορίες και ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα εμπρησμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο κατηγορούμενος-απαγωγέας ισχυρίστηκε και παρέδωσε κάποια στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ενδεχομένως οι 13 να αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά σε κάποιο σημείο πίσω από την Περιφερειακή Οδό της Αλεξανδρούπολης. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κατοχή των μεταναστών βρέθηκαν κάποια «εργαλεία» που χαρακτηρίζονται ως «εμπρηστικοί μηχανισμοί» και τα οποία αποτελούνται από ξύλα και λάστιχα, ενώ, όπως ειπώθηκε, είχαν μαζί τους και βενζίνη. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες που διερευνούν οι ελληνικές αρχές, το σκηνικό με τον άνθρωπο αυτόν που περιέφερε τους 13 μετανάστες ως λάφυρο απανθρωπιάς ενδέχεται και να ανατραπεί και να αποδειχτεί ότι δεν βγήκε παγανιά για «να προστατεύσει το δάσος από περιφερόμενους μετανάστες», αλλά ότι συμμετείχε στη διαδικασία της παράνομης διακίνησής τους. Ολοι τους θα απολογούνταν σήμερα το πρωί. 

Τα στελέχη και οι πράκτορες της ΕΥΠ που βρίσκονται στην περιοχή ερευνούν σε πολλαπλά επίπεδα. Τα κινητά τηλέφωνα όλων όσοι έχουν εντοπιστεί να κινούνται ύποπτα σε διάφορες περιοχές, υλικό από κάμερες και δορυφορικές φωτογραφίες από συστήματα που παρακολουθούν την κίνηση ανθρώπων και οχημάτων στα σύνορα με την Τουρκία και άλλα. Επίσης, ειδικές ομάδες συνομιλούν με ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές και συλλέγουν κάθε πληροφορία που πιθανώς αποδειχτεί πολύτιμη κατά την αξιολόγησή της. Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο εξαιρετικά ευαίσθητο κομμάτι των ερευνών, που αφορά όσους βγαίνουν από τα σύνορα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις: την Τουρκία, τη Βουλγαρία, καθώς και τη Βόρεια Μακεδονία. 

 Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων 

Στο πλαίσιο των ερευνών της για τους εμπρηστές που έχουν κατακάψει την Ελλάδα, η Αστυνομία πραγματοποίησε (μέχρι στιγμής) τέσσερις προσαγωγές. Οι δύο είχαν να κάνουν με τις εννέα εστίες φωτιάς που ξεπήδησαν στον Αυλώνα από χθες το πρωί –τα ευρήματα των Αρχών να σοκάρουν: ο ένας εκ των δύο, δικηγόρος στο επάγγελμα, δεν έφερε πάνω του κάτι επιλήψιμο ενώ ο δεύτερος είχε κιάλια, αναπτήρες και σπρέι! Και στο Μενίδι η Αστυνομία προσήγαγε δύο άνδρες, ηλικίας 31 ετών, που επέβαιναν σε όχημα και κινούνταν ύποπτα στην οδό Φιλίας των Λαών.