Το γνωμικό του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» θυμίζει η στρατηγική των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανώς έχουν επενδύσει επάνω στα καμένα και στον πόνο των ανθρώπων, των οποίων οι περιουσίες έχουν καταστραφεί, ορισμένοι μάλιστα δεν διστάζουν να μεταφέρουν και fake news, τη στιγμή που πριν ακόμα σβήσουν τα ενεργά μέτωπα περιοδεύουν στα καμένα για να διαπιστώσουν δήθεν τις ζημιές. Προφανώς, το σόου στήνεται για μια φωτογραφία και μια δήλωση που θα παίξει στα βραδινά δελτία ειδήσεων και θα μεταφερθεί από τα trolls του Διαδικτύου ως μια «σοφιστεία» ενός πολιτικού που γνωρίζει και από πυρκαγιές. Τις ευθύνες φυσικά άπαντες σπεύδουν να τις αποδώσουν στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό (λες και ο πυροσβέστης ή ο πιλότος ενός Canadair δεν αποτελεί κομμάτι του κράτους), κατηγορώντας, όπως είθισται να συμβαίνει, τη δήθεν ασυνεννοησία μεταξύ των Aρχών, χωρίς φυσικά κανείς να έχει στοιχεία ότι κάτι τέτοιο είναι πραγματικά γεγονός.  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες μετέβη στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ροδόπης, ενώ προχθές βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Δεν καταδέχθηκε όμως να βρεθεί στο συντονιστικό κέντρο, όπως είχε προσκαλέσει (από το βήμα της Βουλής) όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι τι πραγματικά συμβαίνει. Μάλιστα, από την Αλεξανδρούπολη ζήτησε και τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τις πυρκαγιές, τη στιγμή που ακόμα η Πάρνηθα βρίσκεται στις φλόγες και ενώ ήδη ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι όλα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν.  

Φταίνε οι… ΗΠΑ! 

Η Αλεξανδρούπολη είχε την τιμητική της, αφού και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (με το σακάκι του) έσπευσε στην ακριτική περιοχή για να δεσμευτεί ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Εντύπωση, δε, προκάλεσε το περιβόητο ενσταντανέ, όπου τον απεικονίζει να κοιτά με… δέος τις καμένες εκτάσεις… Λίγο αργότερα, πάντως, από την περιοχή «έμπλεξε» τις φωτιές, τον Ζελένσκι, τον «ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ» σε μια πρόταση! «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες και για το ότι δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως γιατί αυτές τις μέρες που καίγεται η Ελλάδα ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, αντί να σπαταλά το δημόσιο χρήμα που πληρώνει ο ελληνικός λαός με ιδρώτα και κόπους και θυσίες μέσα από τη μεγάλη φορολογία με το να στέλνει οπλικά συστήματα στο Ζελένσκι, στους ναζί του Αζόφ, να εκπαιδεύει πιλότους Ουκρανούς στα F-16, θα έπρεπε «να δώσει αυτό το χρήμα για να ενισχυθεί η Πυροσβεστική», τόνισε χαρακτηριστικά.  

Και βέβαια από τα καμένα δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων. Ο Β. Στίγκας εκ μέρους των Σπαρτιατών έκανε… αυτοψία, όπως ενημέρωσε ο ίδιος στα καμένα, και συνοδευόμενος από μια κάμερα(!) περπάτησε στα σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Βελόπουλος βρέθηκε στην περιοχή μάλλον για να (απο)δείξει ότι είναι πιο… δεξιός από τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες. «Η αλήθεια είναι ότι οι φωτιές δεν ήταν τυχαίες. Οι συλλήψεις και οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας επιβεβαιώνουν τους εμπρησμούς από χέρια παράνομων μεταναστών. Ολο αυτό επιβεβαιώνει την Ελληνική Λύση, που λέγαμε εδώ και πολύ καιρό ότι με ψευτοφράχτες για οικόσιτα δεν λύνεις το πρόβλημα της εισόδου, του μπες-βγες, των παράνομων μεταναστών. Μία είναι η λύση: αποτροπή εισόδου όλων αυτών των επικίνδυνων στοιχείων». Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ο κ. Βελόπουλος πιέζεται πολιτικά από τα δύο κόμματα, αφού και οι τρεις ουσιαστικά ψαρεύουν στην ίδια δεξαμενή.  

Τέλος, στον Εβρο μετέβη κλιμάκιο της Νίκης με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Νατσιό, τους βουλευτές Κομνηνό Δελβερούδη και Νικόλαο Παπαδόπουλο. «Δεν μπορεί η χώρα μας να καίγεται και η κυβέρνηση να υποδύεται την ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, ενώ θα πρέπει να είναι ηγέτιδα για το καλό του λαού μας», τόνισε ο Δ. Νατσιός, ο οποίος μάλιστα μίλησε για σχέδιο εμπρησμού, λέγοντας ότι εκεί οφείλονται κι όχι στην κλιματική αλλαγή.  

Βλέποντας ο Σ. Φάμελλος ότι όλοι οι αρχηγοί περιόδευσαν στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη, με μια καθυστέρηση (δηλαδή χθες) βρέθηκε και ο ίδιος στο σημείο, πραγματοποιώντας μαζί με τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου σειρά συναντήσεων με φορείς της περιοχής.