Τα… ρέστα της με την εργαλειοποίηση των πυρκαγιών παίζει η αντιπολίτευση και προτού καν σβήσουν οι ενεργές εστίες, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός και οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με την πύρινη λαίλαπα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αιτούνται προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή. Και μάλιστα το παρουσιάζουν ότι δήθεν ο Κ. Μητσοτάκης «σέρνεται στη Βουλή» για να απαντήσει. Η πραγματικότητα προφανώς για μια ακόμη φορά είναι εντελώς διαφορετική. Αλλωστε, η κυβέρνηση ουδέποτε κρύφτηκε, στα τέλη Ιουλίου ο πρωθυπουργός «αναμετρήθηκε» στην Ολομέλεια με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο.
Η αλήθεια των αριθμών
Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή κατέστη σαφές ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα προκαλέσει σχετική συζήτηση, ώστε όλοι να γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πραγματικότητα. Η οποία έχει ως εξής:
-Το 2019 η Ελλάδα είχε διαθέσιμα 61 εναέρια μέσα. Τότε, ο εθνικός εναέριος στόλος αποτελούταν από 35 αεροπλάνα και 8 ελικόπτερα και είχε μισθώσει 18 ελικόπτερα (κανένα αεροπλάνο). Φέτος, η ιπτάμενη πυροσβεστική δύναμη είναι κατά 46% μεγαλύτερη από τότε (28 μέσα περισσότερα), με τον εθνικό εναέριο στόλο να αποτελείται από 32 αεροπλάνα και 8 ελικόπτερα και τα μισθωμένα να είναι 17 αεροπλάνα και 32 ελικόπτερα.
-Μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία, η Ελλάδα, η Εσθονία και η Κύπρος κατέγραψαν το υψηλότερο μερίδιο πυροσβεστών στην εθνική τους απασχόληση, με μερίδια άνω του 0,4% επί του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα.
Η ευθύνη της αυτοδιοίκησης
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει παραδεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευθύνες υπάρχουν και όπου χρειαστεί θα αποδοθούν. Μερίδιο προφανώς έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει πριν από λίγο διάστημα ο πρωθυπουργός. «Εγώ δεν είμαι εδώ σήμερα να κουνήσω το δάχτυλο σε κανέναν ούτε πρόκειται να μεταθέσω την ευθύνη, αλλά η ευθύνη επιμερίζεται σήμερα. Δώσαμε 25 εκατομμύρια, από 19 εκατομμύρια, για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες. Ναι, και κάποια στιγμή θα κάνουμε το ταμείο. Οχι τώρα. Θα το κάνουμε το ταμείο όμως και θα γνωρίζουν οι δήμαρχοι εκείνοι ότι εάν υπάρχει πόρος ο οποίος έπρεπε να έχει απορροφηθεί και δεν απορροφήθηκε, αυτή η πληροφορία θα είναι δημόσια, να το γνωρίζουν όλοι και εν όψει των δημοτικών εκλογών», είπε και προσέθεσε με νόημα: «Δεν θα δίνουμε εμείς λεφτά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε κάποιους, οι οποίοι δεν θα κάνουν τη δουλειά για την οποία πήραν τα χρήματα αυτά». Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά έτρεξαν προγράμματα, αξίας 150 εκατομμυρίων, καθαρισμών δασών. Είναι τα προγράμματα «ANTINERO» 1α και 1β και «ANTINERO» 2, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και έγιναν καθαρισμοί.
Ξανά μια από τα ίδια
Παρόλα αυτά και ενώ οι επιστήμονες ήδη μιλούν για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν ως μόνο υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, με τα καταστροφικά τους αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και τους συμπολίτες μας, αποδείχθηκε ότι δεν δίδαξαν τίποτα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κρατικός μηχανισμός υπήρξε αδικαιολόγητα ανέτοιμος. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα». «Η χώρα από τη μια άκρη ως την άλλη ήρθε αντιμέτωπη με την ανεπάρκεια και ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, οι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια και εγκατάλειψη, ενώ σύνηθες έγινε πλέον να εκκενώνονται ακόμη και τμήματα μεγάλων πόλεων», προσέθετε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ στη πρότασή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η προσπάθεια απόδοσης ευθυνών αλλού (πχ. στην Αυτοδιοίκηση) και όχι στη δική της ανετοιμότητα σκοντάφτει στην πραγματικότητα.