Όσοι έχουν περάσει από την Πατησίων ξέρουν το κτηριακό σύμπλεγμα της Φοιτητικής Εστίας: σημάδια δεκαετιών, ανάγκες που σωρεύονταν, και φοιτητές που ζούσαν «στο μεταξύ» προσωρινών λύσεων. Η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το Υπερταμείο μετατρέπει αυτό το «μεταξύ» σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: 2025–2030, με προϋπολογισμό 24,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) από εθνικούς πόρους του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επιτέλους, χρηματοδότηση με ονοματεπώνυμο, όχι εξαγγελίες-σλάιντ.
Δεν μιλάμε για καλλωπισμό. Προβλέπονται ενεργειακή αναβάθμιση, στατική ενίσχυση, εκσυγχρονισμός υποδομών, επανασχεδιασμός κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων, προσβασιμότητα και ασφάλεια. Δηλαδή, οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών —πολλοί από οικογένειες περιορισμένων εισοδημάτων— θα στεγάζονται σε χώρο που δεν θα υπονομεύει την ίδια την καθημερινότητά τους.
Αξίζει να σταθούμε και στο μοντέλο συνεργασίας. ΙΝΕΔΙΒΙΜ ως δικαιούχος, Υπερταμείο ως φορέας ωρίμανσης και δημοπράτησης. Το ελληνικό δημόσιο συχνά κατηγορείται ότι δεν μπορεί να «τρέξει» έργα εγκαίρως. Εδώ έχουμε θεσμική κατανομή ρόλων που (αν τηρηθεί) μειώνει τον κίνδυνο γραφειοκρατικής παράλυσης.
Η Ζαχαράκη δεν περιορίζεται στην τελετουργία υπογραφών. Εντάσσει την παρέμβαση σε ευρύτερη στρατηγική αναβάθμισης φοιτητικών εστιών ανά τη χώρα. Αυτό είναι πολιτική κοινωνικής συνοχής στην πράξη: όταν η πρόσβαση στη στέγαση δεν γίνεται εμπόδιο στις σπουδές.
Σε εποχή που το στεγαστικό φοιτητών συζητείται μονίμως αλλά λύνεται σπάνια, η κυβέρνηση επιλέγει να επενδύσει στο πιο μετρήσιμο κεφάλαιο: αξιοπρεπή διαβίωση που κρατά τους νέους εντός πανεπιστημίου — και, τελικά, εντός χώρας. Ανυπομονούμε να δούμε τα συνεργεία.